Slovenija
3105 ogledov

Levica odloča o prekinitvi sodelovanja s Šarčevo vlado

Luka Mesec Anže Petkovšek Luka Mesec
Je s to vlado še smiselno sodelovati, razmišljajo v Levici.

"Opažamo, da vlado vse bolj vleče desno," je v današnji posebni izjavi za medije dejal koordinator Levice Luka Mesec, ki ne vidi več smisla v sodelovanju z vlado premiera Šarca. Organi stranke Levica bodo do sredine julija odločili, ali bo Levica z jesenjo še nadaljevala sodelovanje z vlado.

"Procesa privatizacije niso niti skušali ustaviti"

Kot je znano, je vlada prodala dve slovenski banki ABanko in NLB. "V zadnjih mesecih sta bili prodani še zadnji dve sistemski banki v državni lasti, Abanka in NLB. Največji problem v tem je, da ne v enem ne v drugem primeru vlada izsiljenega postopka privatizacije niti ni poskušala ustaviti. Niti enkrat ni Marjan Šarec kot premier sklical vlade kot skupščine SDH, da bi posegel v prodajne postopke, ki so bili izsiljeni s strani Evropske komisije," je kritičen Mesec. 

Mesec je spomnil še na osnutek davčne reforme, ki bo, kot ugotavlja Mesec, razbremenila le najbolje plačane. "V sredo ste dobili v vpogled prvi osnutek dohodninske reforme, ki jo pripravlja finančni minister Andrej Bertoncelj. Kljub temu, da smo se dogovorili tako poleti v koalicijskih pogajanjih, kot tudi pozimi, da se bo šlo v pravično davčno reformo, dobivamo v bistvu ponovno davčno reformo, ki bo najbolj razbremenila ravno najbolje plačane in povzročila ogromno luknjo v proračunu," pravi Mesec. 

Denar, štetje denarja Slovenija Taka je popravljena davčna reforma

Šarec se ne drži dogovora

V Levici so nezadovoljni s sodelovanjem s Šarčevo vlado, zato so zahtevali sestanek s Šarcem, ki je bil pred 14 dnevi, ko so se dogovorili o izpeljavi štirih projektov do poletja.

"Konkretno so to sprememba člena zakona o zdravstveni dejavnosti, s katerim želimo onemogočiti privatizacijo zdravstva od znotraj, uskladitev minimalne študentske urne postavke z minimalno plačo, ureditev nepremičninskega posredovanja ter prenos stanovanj DUTB na Stanovanjski sklad RS," je naštel Mesec in poudaril, da se noben od projekt ne izvaja, kot je bilo dogovorjeno, poudarja Mesec. "Zato smo se po sredinih dogodkih glede Abanke dogovorili, da bom nemudoma organom stranke Levica dal v razpravo smiselnost nadaljnjega sodelovanja z vlado Marjana Šarca. Razpravo bo zaključil svet stranke, ki bo po zaključku julijske seje sprejel odločitev, kako naprej." 

Kritični tudi v SD, SMC in SAB

Nadzorni svet SDH je včeraj dal soglasje k prodaji Abanke Novi KBM oz. njenemu lastniku, skladu Apollo. Kupnina naj bi bila znana predvidoma danes. SDH je v sredo poučenim vlagateljem sicer prodal tudi celotni preostali 10-odstotni lastniški delež države minus eno delnico v NLB.
Obžalovanja, da je do tega prišlo, je izrazilo tudi več vladnih strank, tako so tudi v SD, SMC in SAB izpostavili neaktivnost vlade pri tem vprašanju. Iz Kabineta predsednika vlade pa so sporočili, da bodo s tem prenehale nekatere zaveze do Evropske komisije, kar pomeni umik bistvenih omejitev v poslovanju obeh bank, "kar je pomembno za zagotavljanje konkurenčnosti in za nadaljnji razvoj obeh bank".

Komentarjev 6
  • Lola_Girdlestone 13:53 21.junij 2019.

    Google trenutno plačuje od 17.000 do 22.000 dolarjev za delo na spletu od doma. K tej dejavnosti sem se pridružil pred 2 meseci in v prvem mesecu te dejavnosti sem zaslužil 20544 $. Lahko rečem, da se je moje življenje ...prikaži več popolnoma izboljšalo! Preveri, kaj delam. obisk ...... ⇛⇛⇛⇛⇛⇛⇛ www.WebJob98.Com

  • maresem 20:07 20.junij 2019.

    Komunajzarski mlečnozobec se boji ostati brez seskov in mleka.

  • ePartizan 18:12 20.junij 2019.

    [ Levica odloča o prekinitvi sodelovanja s Šarčevo vlado ] Končno. Ne vem kaj sploh hočejo. Radi bi paradirali in odločali namesto vlade, nočejo pa v koalicijo, nočejo v vlado, nočejo prevzeti nikakršne odgovornosti. Njihov domet je konoplja, cilj je ...prikaži več dosežen, ostalo je le zavajanje ljudi.