Slovenija
2063 ogledov

Ljubljana dobiva novo podobo

Smreka Bralec
Praznična okrasitev Ljubljane se je že začela. Lučke bodo zasijale 25. novembra.

Kot je razvidno iz slike, ki je bila posneta v Ljubljani, se je praznična okrasitev že pričela. Prav tako je že možno opaziti postavljene dekoracije. Sam proces okraševanja naj bi trajal že en mesec, do prižiga pa nas loči samo še 15 dni.

Kot skoraj vsako leto do sedaj, bo tudi letos Ljubljana zasvetila v soju prazničnih luči. Mestni trgi, ulice, mostovi in nabrežja bodo okrašena in razsvetljena do 15.01.2023.

Ljubljano bodo krasili osnovni gradniki okrasitve, ki so delo pokojnega avtorja Zmaga Modica, poroča Visitljubljana. Okrasi sicer ostajajo enaki, bodo pa drugače razporejeni in dopolnjeni.

Visit Ljubljana | Avtor: Zalaznik Janez Zalaznik Janez
Celotni projekt sestavlja približno 850 skulptur in likov. Svetlobne verige se raztezajo 50 kilometrov, prav tako pa bo v Ljubljani tudi deset smrek ter 79 "Zelenih dreves", ki bodo razporejena na Wolfovi, Čopovi, Stritarjevi in Trubarjevi ulici. Zelena drevesa so božična drevesa, ki jih po praznikih vrnejo v naravo.

Stroški prižiga

Župan Ljubljane Zoran Janković je dejal, da je lansko leto decembrski strošek elektrike za 50 kilometrov praznične osvetlitve znašal le 2.660 evrov, je poročal Ljubljanainfo. Letos naj bi bila poraba električne energije za vso osvetlitev približno 40 evrov na dan, kar za ves čas decembrske osvetlitve znaša približno 1.500 evrov. Razlog za tako nizke stroške naj bi bila osvetlitev izvedena v LED tehnologiji, zaradi česar je poraba elektrike relativno majhna.

Na Mestno občino Ljubljana smo tudi poslali vprašanja glede vpliva energetske krize na prižig lučk, vendar nam odgovora niso podali.

Komentarjev 1
  • Avatar jezeran
    jezeran 19:14 10.november 2022.

    Jebe se Jankoviču za energijo, saj plačajo Ljubljančani. U glavnem gremo na kostanj in kuhančka