Slovenija
7258 ogledov

LPP pojasnjuje, zakaj ukinja avtobuse

LPP Saša Despot
Spremenjeni vozni red LPP Ljubljana je razburil mnoge.

Na spletni strani Ljubljanskega potniškega prometa so 31. januarja objavili spremenjeni vozni red, ki je na socialnih omrežjih sprožil precej ogorčenja zaradi zmanjšega števila voženj na nekaterih linijah. 

Spletni portal Siol.net je v prispevku "Zdaj bomo na 'trolo' čakali še dlje" s primerjavo starega in novega voznega reda na progi 8 denimo ugotavljal, da se je število voženj zmanjšalo za tretjino. Od 62 voženj dnevno ob delavnikih jih je ostalo le še 52. 

Krivo je lepo vreme

Pri LPP so na naše vprašanje, zakaj ukinjajo vožnje, glede na to, da si v Mestni občini Ljubljana prizadevajo za zmanjšanje voženj z osebnimi vozili v prestolnico ter večjo uporabo mestnega prometa odgovorili, da vozne rede spreminjajo vsako leto. 

Euro Višje cene Slovenija Primite se za denarnice, vse to bo po novem dražje! Parkomat Sprememba Slovenija Janković draži parkiranje v Ljubljani

"Lani so spremembo uvedli marca, letos pa zaradi lepega vremena nekoliko prej," so pojasnili pri LPP. "Ugodne vremenske razmere namreč vplivajo na manjše število potovanj, saj nekateri ob lepem vremenu poti opravijo s kolesom ali peš."

ljubljana 09.11.09, placevanej z kartico urbana, parkirisce, kolodvorska cesta,  | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

Dodajajo, da posledično prilagajajo tudi vozne rede, ki vplivajo na spremenjene intervale med vozili ali čase odhodov na nekaterih linijah. "Menimo, da sprememba ne bo vplivala na kakovost prevoza," pravijo pri LPP. "Potnikom priporočamo, da svoje potovanje načrtujejo s pomočjo objavljenih voznih redov in se tako izognejo nepotrebnemu čakanju na postajališčih."

Vožnja bo dražja

18. februarja bo sicer mestni svet MOL potrjeval tudi podražitev nekaterih vozovnic v mestnem potniškem prometu. Če bo predlog potrjen, bodo nove cene začele veljati že 1. aprila. 

Zoran Janković na mestnem avtobusu LPP Nova podoba Slovenija Razkrili fotografije, kako bo izgledal prenovljeni LPP zoran janković Slovenija Kako ste Jankoviču podarili skoraj 350 tisočakov

"Razlog za pripravo sprememb je sledenje Celostni prometni strategiji MOL in prizadevanje za povečanje števila uporabnikov terminskih vozovnic (cilj je 90% delež terminskih vozovnic) z uvajanjem letne splošne neprenosljive vozovnice in letne upokojenske neprenosljive vozovnice, kar posledično pomeni zmanjšanje uporabe osebnega avtomobila," je zapisano v predlogu. "Ker je namen doseči cilj povečanja števila uporabnikov terminskih vozovnic, se cena enkratne vožnje poveča za 0,10 eura."

Neprenosljiva urbana

Enkratna vožnja se bo tako z 1,20 podražila na 1,30 evra. Na novo bodo uvedli letno neprenosljivo urbano, ki vas bo stala 365 evrov, medtem ko bo letna upokojenska neprenosljiva vozovnica precej cenejša. Zanjo bo potrebno odšteti 220 evrov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Velo 09:30 07.februar 2019.

    Iz prve roke vam povem Ni voznilkov ni autobusov Delovni pogoji v LPP so katastrofalni

  • Zgubljena duša 20:46 06.februar 2019.

    Koga imajo to za norca, da vsako leto spreminjajo zaradi vremena? Vsako leto spreminjajo zgolj zaradi počitnic (zimskih, letnih, krompirjevih, novoletnih). Da manj ljudi uporablja zaradi vremena? Logično, če pa zdaj 11 zjutraj ob 7h potrebuje do centra 30 minut. ...prikaži več 6 je nanašanja tako, da pri Gospodarskem razstavišču sploh ne moreš gor. In izgubljaš minuto za minuto. Bizgecom v pisarni se 1 -2 minuti ne poznata, ti pa zamudiš prestopanje in je takoj 15min.

  • boogin1 19:21 06.februar 2019.

    MARK035 Si še bolan ? Elektrošoki niso bili dovolj ? Obstaja tudi zanja možnost-LOBOTOMIJA. Kar mirno in brez skrbi pristani na LOBOTOMIJO. Po opravljeni lobotomiji se v tvoji glavi verjemi ne bo prav nič poznalo, da kaj manjka, lahko se ...prikaži več pa znebiš JANŠA sindroma, mogoče tudi antipsihotikov ne bo potreno več jemati. Sicer je trenutno v zraku virus gripe, sindrom imenovan JANŠA ni virus, temveč fobija, predvsem levih fašističnih komunajzarjev. Nekaj posebnega mora biti v vaših genih.