Slovenija
39 ogledov

Luka Koper obtožuje veleposlanico

slovenija 22.02.13. luka koper, foto: suzana kos Suzana Kos
Očitki. Trdijo, da Marta Kos Marko deluje v korist nemškega kapitala.

"Svojega dela ne smem in ne morem komentirati. Zlasti če gre za laži in podtikanja," je odgovorila naša veleposlanica v Nemčiji Marta Kos Marko, ko smo pri njej preverjali trditve Luke Koper oziroma njenega delavskega direktorja Matjaža Stareta.

Ta je opozoril, da veleposlanica lobira v korist nemškega velekapitala: "Mogotci iz Hamburga bi namreč radi prevzeli koncesijo za kontejnerski terminal (na njem so lani pretovorili približno tretjino letnega pretovora pristanišča, op. p.), nemška država pa jih skupaj z največjo evropsko banko odločno podpira."

Slovenija naj bi že dala primerna zastavna jamstva, in sicer v okviru poldruge milijarde evrov vrednega posojila, za katerega finančni minister Uroš Čufer ni hotel povedati, kdo je odvezal mošnjiček.

"Nič ne bo brez soglasja"

Stare ni želel razkriti, pri komu Kos Markova domnevno lobira v korist nemških interesov, zatrdil pa je, da se je s tem neposredno srečal tudi sam. "Ne gre za nobena podtikanja in laži; veleposlanica naj se raje vpraša, v čigavem interesu sploh dela. In lahko vam še povem, da brez privolitve zaposlenih sprememb v Luki Koper ne bo. Ne zanima nas, za kaj se odloča vlada," je poudaril.

Za to, da bi kontejnerski terminal lahko dali v upravljanje Nemcem, bi bila sicer potrebna sprememba oziroma razveljavitev veljavne koncesijske pogodbe. "To bi bilo za Luko pogubno – ostala bi brez prihodnosti, saj se ves pretovor razvija v smer kontejnerskega. To pomeni, da se tudi sipki tovori preusmerjajo v prevoz v zabojnikih," je pojasnil Stare.

Komentarjev 5
  • mph 13:54 27.januar 2014.

    Sem pa mislil, da so jo že tako dobro izčrpali in prečrpali, da ni več kaj dosti ...

  • olaf 12:42 27.januar 2014.

    Nova floskula ugrabiteljev Luke Koper. Preusmerjajo pozornost od izčrpavanja Luke. V dobrobit Slovenije bi bilo treba odstavit in zapret Mišiča, Stareta, Popoviča, Marto Kos, šiviljo, ter bando iz sindikata žerjavistov, ki so tudi nadzorniki Luke.

  • mph 12:30 27.januar 2014.

    Khm, kaj pa, če je med drugim Mišič (ki ga naj poudarim osebno ne poznam, do nedolgo nazaj mi je bil bolj kot en klovn) tudi zaradi tega tak trn v peti mnogim, ki ga niso želeli na čelu Luke ...prikaži več Koper. Zaenkrat ima še vso mojo podporo.