Slovenija
18 ogledov

Lukšič z NPU nad Jankovića

Igor Lukšič Zoran Janković Saša Despot
Stožice. Vrnili bomo 1,9 milijona evrov, a jih bomo dobili nazaj, pravi župan

Mestna občina Ljubljana (MOL) mora za stadion v Stožicah zaradi dveh napak vrniti 1,9 milijona evrov, je včeraj napovedal Igor Lukšič, minister za šolstvo in šport. Denar bomo vrnili, mu je odgovoril ljubljanski župan Zoran Janković, a je hkrati prepričan, da ga bodo na sodišču, kamor so vložili pritožbo, dobili nazaj: “Problem je v tem, da bo šel ta denar nazaj v Evropsko unijo in bo za državo izgubljen.” Zato je MOL vložila zahtevek, da se vračilo zadrži, a sta ga upravno in vrhovno sodišče zavrnili.

Leta 2020 že prenova

Stožice so lani poleti na razpisu ministrstva za šolstvo in šport (MŠŠ) dobile 9,4 milijona evrov, od tega 8,1 milijona evropskih sredstev. Zdaj bo MŠŠ v Bruselj poslalo le zahtevo za povračilo 6,5 milijona evrov. Janković bo namreč moral vrniti 1,3 milijona evrov, kolikor je v razpisni vlogi prijavil za izkop jame, kar je opravil Grep, a je hkrati toliko zahteval tudi od SCT v postopku prisilne poravnave. To pa je po mnenju pravnikov dvojno financiranje, čeprav je tudi Lukšič dejal, da vsi vedo, da občina “denarja od SCT ne bo videla”.

Poleg tega bo morala MOL vrniti še 600 tisoč evrov, ker je po mnenju MŠŠ navedla previsoke stroške s stadionom leta 2020. “Naši menijo, da se bo takrat prenavljal stadion, zamenjala trava, zato nekaj časa ne bo tekem,” je višje stroške za tisto leto pojasnil ljubljanski župan. Na ministrstvu so dodali, da jih je na omenjeni napaki opozoril Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

Naključje ali pravi čas?

Ob tem je Lukšič povedal, da je naključje, da so denar od Jankovića zahtevali nazaj prav v času, ko se ta odloča, ali bo kandidiral na predčasnih parlamentarnih volitvah. Pojasnil je, da je vrhovno sodišče prejšnji teden sprejelo sklep o zavrnitvi začasne odredbe, zato pred tem niso mogli sklicati novinarske konference. Ljubljanski župan pa je na to odgovoril, da je bil “očitno pravi čas" in da Lukšiču “želi vse dobro” ter da se je že večkrat soočal z medijsko gonjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.