Slovenija
14427 ogledov

"Marca lani smo oddali vlogo, šele zdaj smo dobili vse ustrezne papirje"

Delavci na prostem Anže Petekovšek
V Sloveniji primanjkuje kadra za skoraj sto poklicev, največ delavcev primanjkuje na področju zdravstvene oskrbe, informacijske tehnologije, šolstva, gradbeništva, prometa in gostinstva. Če smo v preteklosti manko delavcev dolgo časa uspešno nadomeščali z delavci z Balkana, je ta kadrovski bazen praktično prazen. To številnim slovenskim podjetjem predstavlja veliko težavo.

S pomanjkanjem ustreznih kandidatov za zaposlitev se je v preteklih šestih mesecih soočala že več kot polovica delodajalcev (56,8 %), kaže raziskava Napovednik zaposlovanja, ki jo Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ) med delodajalci z 10 ali več zaposlenimi izvede dvakrat letno. Več kot polovica jih tudi v prihodnje pričakuje težave pri iskanju kadra, pri čemer dve tretjini delodajalcev razloge vidijo v izrazitem pomanjkanju (iskanega) kadra na trgu dela. Problematika se le še poglablja, kar omejuje poslovanje podjetij in dolgoročno vpliva tudi na gospodarski razvoj države, ter zahteva rešitve.

delavci | Avtor: Profimedia Profimedia
Ob tem slovenskim podjetjem ne gredo na roko niti dolgotrajni in zapleteni postopki pridobivanja dovoljenj za tuje delavce, ki so zaradi strukturnih neskladij na trgu dela vedno bolj številčni. V postopku namreč sodelujejo upravne enote, ki izdajajo enotna dovoljenja, zavod za zaposlovanje, ki izda soglasje k enotnemu dovoljenju, in diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Slovenije v tujini, ki vročajo dovoljenje tujcu.

Zato so se pri vladi na trenutne razmere na trgu zaposlovanja odzvali in v preteklem mesecu na izredni seji Državnega zbora podprli dve noveli zakonov; zakon o tujcih ter zakon o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev. Oba poenostavljata pridobitev dovoljenj za prebivanje in zaposlovanje tujcev.

slovenija 11.06.13, brezposelni, iskalci zaposlitve, zavod za zaposlovanje Slove Slovenija Tako bi vlada olajšala zaposlovanje tujcev

Brane Parazajda, direktor kadrovske agencije Prohuman Slovenija, je do sprejetih novel zakonov skeptičen. Prepričan je, da gre zgolj za "lepotne spremembe", ki pri reševanju omenjene problematike ne bodo doprinesle veliko: "Tukaj ne pričakujemo nič revolucionarnega. Če bi želeli, da bi se v prihodnje gospodarstvo razvijalo z enako hitrostjo kot v tujini, bi morali potrebe po delavcih izven EU večplastno reševati. Predvsem gre za poudarek na prost pretok delovne sile iz določenih azijskih držav."

Po podatkih ZRSZ o številu izdanih delovnih dovoljenj in soglasij, ki jih izdajo k enotnemu dovoljenju, prevladujejo prebivalci Bosne in Hercegovine, sledijo prebivalci Srbije. V lanskem letu so jih od skupno 21.775 izdanih dovoljenj 18.677 dobili prebivalci Bosne in Hercegovine. Največ jih je bilo iz starostnih skupin 25-29 let in 20-24 let, pri čemer so prevladovali moški. V letu 2022 je bilo denimo 18.904 moških. A tudi število žensk z leti narašča. Če so še leta 2018 zgolj 929 tujim ženskam izdali delovno dovoljenje, je bilo takih žensk lani že 2871. Po večini imajo tujci pridobljeno srednjo poklicno izobrazbo in najpogosteje opravljajo poklice voznikov težkih tovornjakov in vlačilcev, leta 2022 je bilo takih 3825, in varilcev, lani jih je bilo 3113, sledijo elektroinštalaterji (1565).

Tega se že zavedajo številne vzhodne in zahodne države, ki se soočajo s podobnimi problemi s pomanjkanjem delovne sile. Za razliko od Slovenije te že intenzivno delajo na rahljanju postopkov za vstop na trg dela delavcem izven območja Evropske unije. Pomanjkanje delovne sile namreč ni značilno le za slovenski trg, ampak velja za širši evropski problem. Številni evropski delodajalci pri iskanju ustreznega kadra tako že pogledujejo proti bolj oddaljenim državam, kot so Turčija, Nepal in Filipini.

slovenija 27.09.10, zavod, zavod za zaposlovanje, delo, iskalci dela, brezposeln | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Eno leto čakali na vse potrebne dokumente

Parazajda je do počasnih postopkov pridobivanja dovoljenj za tuje delavce v Sloveniji, s katerimi se soočajo tudi v njegovi kadrovski agenciji, zelo kritičen. Na tem mestu navede primer: "Za kandidata iz Makedonije, ki je dal marca lani vlogo za delo v Sloveniji, smo komaj zdaj dobili vse ustrezne papirje. Ljubljanska upravna enota je najbolj na udaru, čakalne vrste za pridobitev delovnega dovoljenja trajajo približno devet mesecev. Enostavno ni ljudi v državni upravi, ki bi to delali, ker so pogoji slabši kot drugod."

"Balkanski bazen je praktično prazen in skoraj ni več delavcev, ki bi bili pripravljeni v Sloveniji delati pod temi pogoji. Drugače je za deficitarne poklice. V tem primeru so delodajalci bolj fleksibilni in nudijo boljše pogje. Ko govorimo o masovnem zaposlovanju in pomanjkanju proizvodnih delavcev, bo vrzel treba zapolniti z delavci, ki prihajajo iz drugih kontinentov,"

   Brane Parazajda

Kader bo treba iskati tam, kjer je kandidatov dovolj

Pri svojem delu opaža, da je (ustrezen) kader iz tujine resnično vse težje dobiti. Kratkega odgovora na vprašanje o razlogih za omenjen pojav ne more podati. Če bi želeli, da bi gospodarstvo delalo s polno močjo, meni, da bi bilo treba narediti marsikaj: "Primarno bi bilo treba navezati diplomatske stike z državami, kjer je ustreznih kandidatov dovolj. Govorim o Indoneziji, Filipinih, Vietnamu in drugih. Drug korak je poenostavljanje postopka pri pridobivanju delovnih dovoljenj. Tretji se navezuje na zmanjšanje vrst na upravnih enotah. Zadnji in nič manj pomemben korak pa je, da se delodajalci zavedajo, da gre za tujce, ki imajo drugačno kulturo in ne govorijo slovensko."

Učitelj z masko Napoved Slovenija To so poklici, v katerih bo najbolj primanjkovalo kadra

Ob tem opozori na še en pomemben vidik, in sicer zagotovitev bivališča tujim delavcem. To je zaradi vse dražjih cen na nepremičninskem trgu vedno večji zalogaj: "Ena postelja v okolici Ljubljane stane med 200 in 300 evri. Bojim se, da bo še dolgo trajalo, predno se bo vse to uredilo. Seveda pa je vse odvisno od ponudbe in povpraševanja."

zaposleni delavci delavec proizvodnja | Avtor: Profimedia Profimedia
Priložnosti za reševanje problematike pomanjkanja delovne sile je po mnenju direktorja Prohuman Slovenija veliko. Kot eno izmed možnosti vidi izboljšanje promocije Slovenije kot odlične destinacije za karierni razvoj: "Trenutno se Slovenija redko kje promovira kot dežela, ki je tujcem prijazna in jim nudi prijazno okolje ter pogoje za delo. A če primerjamo, so v Sloveniji plače za nižje profile (modri ovratniki) primerljive tudi z zahodnimi državami. Tukaj govorimo o proizvodnih delavcih in tehničnih profilih. Tudi pogoji so glede na potrebe po delavcih vsako leto boljši."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 34
  • srecnii 23:59 29.april 2023.

    Če Slovenci nočejo delat pod takim slabimi pogoji, potem tujci lahko al kako, to je totalno izkoriščanje tujcev. Jaz bi take delodajalce na skrivaj nadziral, ob pvi kršitvi, opomn, ob drugi pa kazen in zapor.

  • Avatar olor
    olor 21:41 29.april 2023.

    Zagotovo ni imel kakšnih dokazil. Novinarji pa vse skupaj napihnejo.

  • Avatar Leon
    Leon 20:36 29.april 2023.

    Naj živi in se razvija državna birokracija . Kdo bi lahko preveril koliko je zaposlenih v državnih uradih ,ministrstvih,občinah ....šokirani bi bili nad številom. To je problem cele EU .

Sorodne novice