Slovenija
2707 ogledov

Veliki šov mariborskega župana Fištravca

radar Maribor titova
1/4
Mestna občina Maribor
Na mariborskih ulicah so simbolično odstranili radarje, ki so jih postavili leta 2012.

Župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec je na križišču Titove ceste in Ulice Pariške komune simbolično pripel verigo na ohišje in tako odstranil prvi radar, ki bo, tako kot ostali, odstranjen iz cest in ulic Maribor. 

Radarji so se na mariborskih ulicah pojavili leta 2012. Na dvaindvajsetih križiščih je bilo nameščenih štirideset radarjev. "Šlo je za javno-zasebno partnerstvo, pri čemer bi zasebni partner od izrečenih kazni prejemal kar 92 odstotkov denarja. Mariborčanke in Mariborčani so se tej vsiljeni obliki nadzora in pretakanja denarja v zasebne žepe množično uprli. Vse ostalo je zgodovina," so sporočili z Mestne občine Maribor (MOM). 

Simbolični odstranitvi radarja bo sledila odstranitev preostalih radarjev s strani podjetja Nigrad, ki jih bo začasno tudi skladiščilo, še pred tem pa se bo popisala oprema oz. tehnologija v njih. Dve radarski ohišji pa bosta umeščeni v Muzej NO kot družbeno-zgodovinski "spomenik". Fištravec je ob tem dejal: "Vesel sem, da smo končno prišli do točke, ko lahko radarje tudi fizično odstranimo iz ulic in cest Maribora. Maribor si ne sme nikoli več dovoliti, da bi katerikoli župan izkoriščevalsko ožemal svoje občane!" 

Podjetje Iskra, ki je z MOM sklenilo pogodbo o izvajanju javno-zasebnega partnerstva v okviru katerega so postavili radarje, je zahtevala odškodnino v višini nekaj več kot 12,7 milijona evrov. MOM je s podjetjem sklenila poravnavo v višini 7 milijonov evrov z DDV. Po poravnavi so radarji prešli v last občine. 

Občina je ubrala alternativo umirjanju prometa v mestu. Tako so razširili območje z omejeno hitrostjo vožnje. "MO Maribor ob različnih investicijskih obnovah cest že v fazi načrtovanja le-teh vpeljuje ukrepe za zniževanje hitrosti vožnje. V mestu namreč verjamemo, da lahko z mehkejšimi ukrepi in ne s finančnimi ukrepi in kaznimi prav tako primerno in varno urejamo promet," so še sporočili. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
 • Lovebites 16:49 09.julij 2018.

  Fistra je za odstrel.Isto Pelko in krivozoba narkomanka Partliceva,ki med drugim dejansko vodita MOM.Se mobitel so 'revcku 'vzeli,tako da se vidi,kdo je v resnici pussy.Skoda,da ni ta iztrebek zletel iz dvigala,en problem manj.Aja,min.13x bili na Kitajskem.Rezultati?Jih ni.In jih ne bo.Glavno,da ...prikaži več ima 360° pogled in da je kuhal in odiral uboge in nic krive macke pred leti.Psihic.In to naj bi bil zupan.Poserjem se nanj.Mah,se to ni vreden.

 • jakec1575 16:37 09.julij 2018.

  Šov za ljudstvo, ki večino dneva preživi čez mejo oz. šov za polovico maribora in upokojence ter JU ter zaposlene na občini. Mlade fuzbalerje so ze vsi pozabili. Dajte MB antikorupcijo, vracajte denar od glavarin v mesto, da MB dobi 2 in 3 pomlad.

 • Avatar Leon
  Leon 14:17 09.julij 2018.

  Razlika med Fištravcem in Kanglerjem ; Kangler je bil naiven in je zaupal dogovorom in stiskom rok, Fištravec je hinavec in preračunljivec ,ki je izkoristil trenutek zmedenosti Mariborčanov s pomočjo "mentorjev" ,ki pa se ga danes odrekajo.