Slovenija
1697 ogledov

Marjan Šarec: Razmislil bom, kako naprej

Marjan Šarec Profimedia
Predsednik vlade kritičen zaradi odločanja o evakuaciji slovenskih vojakov iz Iraka.

Premier Marjan Šarec, ki je bil zaradi odločanja o evakuaciji slovenskih vojakov iz Iraka na očeh javnosti kritičen že pred dnevi, je danes prek Twitterja napovedal, da bo "razmislil, kako naprej, da se to ne bo več dogajalo". Nekateri "izkušenejši politiki" so namreč po njegovem "vse izvedli na očeh javnosti".

"Zadnje, kar smo si želeli, je medijski pomp okrog slovenskih vojakov. Žal so nekateri izkušenejši politiki to popolnoma zanemarili in izvedli vse na očeh javnosti. Z mednarodnim ugledom se ne gre igrati. Bom pa vsekakor razmislil, kako naprej, da se to ne bo več dogajalo," je premier danes zapisal na Twitterju.

Iran Irak ZDA raketni napad Svet Irak: Napadli tudi bazo, v kateri so slovenski vojaki

Premier je bil do po njegovi oceni "nekoliko preveč" vključevanja javnosti v sredino odločanje o evakuaciji slovenskih vojakov iz Iraka kritičen že v četrtek. "Morda bi bilo bolje to storiti za zaprtimi vrati in potem javnosti sporočiti končno odločitev," je dejal ob robu razglasitve Delove osebnosti leta in dodal, da je šlo za odločitev v pristojnosti ministrstva za obrambo.

Ali razmišlja o zamenjavi Erjavca?

Ali navedba na Twitterju pomeni, da bo razmislil o morebitni zamenjavi obrambnega ministra Karla Erjavca, danes ni želel razkriti.

Ameriška vojska v Iraku Slovenija Evakuacija naših vojakov skupaj z Nemci je padla v vodo

Erjavec je na vprašanje, ali Šarčev tvit razume kot morebitno kritiko njegovega dela, dejal: "Ne razumem kot kritike name in je to predsednik vlade tudi jasno povedal. Sicer pa relacij med predsednikom vlade in predsednikom republike ne komentiram."

V uradu predsednika republike Boruta Pahorja teh navedb ne komentirajo.

Umik vojakov

Slovenija se je za evakuacijo šestih vojakov iz Iraka odločila po iranskem raketnem napadu, v katerem je bila napadena tudi baza v Erbilu, v kateri so bili nastanjeni. Sprva je bila predvidena evakuacija v sodelovanju z nemško vojsko, a je ta umik odpovedala, tako da so se slovenski vojaki v četrtek vrnili v domovino z vladnim letalom falcon.

Vrnitev vojakov iz Iraka Irak Slovenija Naši vojaki že doma

Slovenija je ob tem zatrdila, da ostaja v operaciji Neomajna odločenost v Iraku, ki je namenjena urjenju iraških sil v boju proti teroristični skupini Islamska država. Naslednji kontingent bo v Irak predvidoma napoten februarja oziroma ko se bo znova začelo usposabljanje iraških vojakov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
 • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 12:39 12.januar 2020.

  Ne vem kaj Šarec razmišlja itak mu manjka določen del za to.Bratuškova vodi tole jebeno ,skorumpirano in nesposobno vlado.

 • mirror 21:56 11.januar 2020.

  Ta taktični umik iz Iraka precej spominja na tistega iz pretekle zgodovine, na kateremu se bo jutri zbrala tranzicijska levica in slavila.

 • Avatar Mirko
  Mirko 18:47 11.januar 2020.

  Ne vem, kaj muči predsednika vlade, če je javnost zahtevala vrnitev vojakov domov ali obratno, glede, da se vrhovni poveljnik vojske in minister mangupirata po twiterju. Ne vem, kaj imate politiki pisati po twiterju vse te politične odločitve imate pisarne, ...prikaži več kjer se morate dogovarjati in dogovoriti.