Slovenija
5393 ogledov

Marjan Šarec: "Raje glas manj kot pa obljube, ki jih ne bomo izpolnili"

LMŠ
1/14
Saša Despot
Kongres Šarčeve LMŠ minil brez aplavza in brez razprave.

"3. junij zame ni ugoden, ker ima hčerka prvo obhajilo." Tako je datum predčasnih parlamentarnih volitev, ki ga je danes določil predsednik države Borut Pahor, komentiral predsednik Liste Marjana Šarca (LMŠ) Marjan Šarec. Glede na predvolilne ankete Šarec še vedno uživa največjo podporo volilcev.

Na kongresu LMŠ, ki je danes potekal v Medvodah, in se začel z državno himno, je Šarec enoglasno dobil nov predsedniški mandat. "Ne obljubljamo druge Švice, obljubljamo prvo Slovenijo," je v govoru napovedal Šarec, na novinarsko vprašanje, kako bi to kot predsednik vlade uresničil, pa odgovoril: "Zagotovo na drugačen način kot do zdaj. Nekateri obljubljajo Švico, nekateri Skandinavijo, nekateri ne vem kaj vse, ampak mi smo svoja država, imamo svoj model in ga ne gre prenašati iz nekih drugih okolij. Potrudimo se sami zase in najprej vzpostavimo neki red, da se bo spoštovalo in pravice in dolžnosti."

LMŠ | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Brez razprave in brez aplavza

Lista Marjana Šarca ima na današnji dan 314 članov, na kongres v Medvode jih je prišlo 138. Zbor članov je minil precej hitro, razprave po predstavitvi programa, v katerem navajajo nujnost digitalizacije državnih postopkov, okrepitev sodne veje oblasti in obrambno-varnostnega sistema, uvajanje "življenjskih" zakonov, ki bi olajšali vlaganja tujim investitorjem, nagrajevanje boljših javnih uslužbencev in vzpostavitev finančne policije, ni bilo. Za razpravo se namreč ni prijavil nihče, prav tako pa člani liste predsedniku Šarcu med njegovim govorom, začinjenim s številnimi pregovori in reki, niso zaploskali niti enkrat. "To pripisujem temu, da so skoncentrirano poslušali. Ne želim aplavzov, želim, da se moje besede primejo," komentira Šarec. 

Med prepoznavnimi imeni LMŠ so nekdanji poslanec Pozitivne Slovenije Brane Golubović, nekdanji košarkar Dušan Hauptman, nekdanji predsednik uprave Leka Vojmir Urlep, inšpektor na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Alen Kofol ter kamniški občinski svetniki Urban Bergant, Igor Žavbi in Karla Urh.

LMŠ | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Tem kritizerjem pravimo, da je njihov čas minil"

Neorganiziranost in pretirana birokracija sta po mnenju Šarca ključni težavi Slovenije, ki jih dosedanji oblastniki niso uspeli razrešiti. "Že 20 let nam prodajajo programe, za katere pravijo, da so dobri, pa smo skeptični, ker doslej te realizacije še ni bilo, zato pravim, manj je več. Manj obljubljati, več narediti. Zapišeš lahko, kar hočeš, ampak to samo po sebi ne pomeni nič," pravi Šarec, ki se je obregnil tudi ob kritike na račun njegove politike. "Tem kritizerjem pravimo, da je njihov čas minil. V času aktivnega opravljanja funkcije se dela, ne pa pametuje po twitterjih in drugih kanalih."

V koalicijo ne z Janšo in ne z Levico

"Ne sprašujete Kučan ali Janša, to je za nas preteklost," je v nagovoru dejal Šarec, kasneje pa razložil, da možnosti koalicije z Janšo ne vidi, saj "Janez Janša ni v slogu našega gesla: Čas je za novo generacijo." 

"Zavedamo se, da bo ta koalicija najbrž precej pestra, glede na rezultate, kot se danes nakazujejo," pravi Šarec, ki se v koaliciji tako ne vidi z Janšo prav tako pa tudi ne z Levico, s katero se ne ujamejo glede gospodarskih usmeritev. 

Kandidati za ministre: "Na mladih svet stoji"  

Na kongresu se je javnosti predstavilo okoli 80 kandidatov za letošnje parlamentarne volitve, s svojimi izhodišči pa posebej devet ključnih kandidatov za poslance oziroma ministre. Vojmir Urlep, ki kandidira za poslanca, je upokojeni gospodarstvenik, nekdanji predsednik uprav Kemofarmacije in Leka. Nataša Terček, ki prevzema področje sociale in bo tudi kandidirala za poslanko, je od leta 2011 glavna inšpektorica za delo. Roman Kirn, dolgoletni diplomat, se predstavlja kot svetovalec za zunanje zadeve, na volitvah pa ne bo kandidiral. Področje zdravstva v LMŠ prevzema Miha Skvarč, 40 letni zdravnik specialist klinične mikrobiologije, vodja Laboratorija za parazitologijo na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo. Matija Kodra je kandidat za ministra za javno upravo, Boris Turk je svetovalec za znanost, Justina Erčulj bi prevzela šolstvo, Tomaž Simetinger pa kulturo.

"Kot pravi pregovor, na mladih svet stoji in če imaš mlade ljudi v ekipi, boš zagotovo dobro delal, zlasti, če to združiš z izkušnjami starejših, potem je to recept za uspeh," Marjan Šarec odgovarja na ugotovitev, da gre predvsem za nove, mlade obraze, brez izkušenj v politiki.

Marjan Šarec Pred volitvami Slovenija Tako Šarec spreminja svoja stališča

LMŠ | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zunanja politika: Ne na dveh stolih

Glede delovanja zunanje politike Šarec meni, da je potrebno okrepiti diplomacijo, predvsem pa se zavedati, da je Slovenija del evroatlantske integracije in da se sedenje na dveh stolčkih ne splača, saj se lahko zgodi, da bomo na tak način "ostali brez stola".  

"Naša politika je izgubila ravnotežje med vzhodom in zahodom, odnosov z Rusijo ni preveč, je pa treba uravnotežiti odnose, ker smo člani integracije za katero smo se odločili pred 15-timi leti. Zavez se moramo držati." Glede nočnega napada ZDA na Sirijo pa: "To je nekoliko zaskrbljujoče, ker imamo smolo trenutno z velesilami, ker ne vemo, ali imajo agendo, kaj bi rade dosegle."

"Drugi tir potrebujemo"

Kongresa se je udeležil tudi Vili Kovačič, predsednik stranke Davkoplačevalci, ki je, kot je povedal, skušal dobiti podporo LMŠ za referendum proti drugemu tiru. "Referenduma o drugem tiru se ne bomo udeležili, prvič, ker nimamo sredstev, drugič, ker to ni naša zgodba, tretje pa je dejstvo, da drugi tir potrebujemo."

LMŠ | Avtor: Saša Despot Saša Despot

volitve 2017 Parlamentarne volitve Slovenija "Marjan Šarec je replika Mira Cerarja, vendar nevarnejša in bolj učinkovita"
Komentarjev 11
  • rogixl 07:19 15.april 2018.

    Kongresa so se udeležili vsi sosedje in občinski poslanci.

  • Tupamaros 20:52 14.april 2018.

    Eden od visokih politikov iz evropskega parlamenta je za junijske volitve v slovenski DZ izjavil, da bodo pravi cirkus. Jaz menim, kar reality show in Slovenia.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 17:23 14.april 2018.

    Predstavitev,kratka in jedrnata,brez težačenja o kosteh,jamah Barbara etc?Šiptar si že puli vse tri lase,ki jih še ma :)