Slovenija
11974 ogledov

Matoz: To vse je bilo v Kopru narobe

Franci Matoz Nataša Čepar
V ugovoru na izvedbo volitev odvetnik Franci Matoz navaja številne nepravilnosti.

Odvetnik Borisa Popoviča Franci Matoz je pojasnil, da so v ugovoru na izvedbo volitev v Kopru navajali različne nepravilnosti, od neujemanja števila glasovnic s številom volilnih upravičencev do tega, da nekaterim ni bilo omogočeno glasovati na domu. Matoz računa, da bo volilna komisija ugovoru ugodila, imajo pa na voljo še druga pravna sredstva.

"Že sam izid zahteva novo štetje"

Matoz je sinoči v imenu Popoviča, ki je po neuradnih izidih izgubil drugi krog volitev proti Alešu Bržanu za vsega sedem glasov, vložil ugovor z zahtevo po ponovnem štetju vseh glasovnic na vseh voliščih v občini.

Kot je Matoz pojasnil za STA, tako sodna praksa kot stališča nekaterih pravnikov kažejo na to, da samo dejstvo, da je izid tako tesen kot v tem primeru, utemeljuje zahtevo po ponovnem štetju. Ne glede na to pa so zaznali vrsto nepravilnosti, zaradi katerih se številke lahko spremenijo.

Boris Popovič po referendumu u drugem tiru Slovenija Kako je lahko prišlo do take volilne drame v Kopru

Celo dvojno glasovanje?

V svojem ugovoru so tako navajali nekatere nepravilnosti tako pri delu volilnih odborov kot pri sami izvedbi glasovanja, ki so jih opredelili v več sklopov.

En sklop domnevnih nepravilnosti se nanaša na to, da so na posameznih voliščih dobili manjše število glasovnic, kot je bilo vpisanih volivcev v volilni imenik, "pa nas zanima, kje so te glasovnice ostale". V drugem sklopu so primeri, ki govorijo o tem, da so nekateri volivci zaprosili volilno komisijo, da bi izvedli glasovanje na domu, pa jim to ni bilo omogočeno. Tretji sklop očitanih nepravilnosti pa se nanaša predvsem na presojo veljavnih oz. neveljavnih glasovnic in na morebitne napake pri tem, ko naj bi nekdo predčasno glasoval, pa mu je bilo omogočeno zopet glasovati na volišču.

Lokalne volitve 2018 Zapleti Slovenija Ponovitev volitev?

Možnost upravnega spora

Matoz računa, da jim bo občinska volilna komisija - ta bo ugovor obravnavala v četrtek - ugodila in izvedla ponovno štetje glasovnic v njihovi prisotnosti in prisotnosti protikandidata oz. njegovega zaupnika, s čimer se bo izkristaliziral volilni rezultat.

Odvetnik je ob tem poudaril, da bodo najprej počakali na odločitev volilne komisije in šele nato se bo Popovič odločil, ali nadaljevati postopek. Po Matozovih besedah bi imeli namreč možnosti z zadevo iti še na občinski svet, kjer se potrjujejo mandati, obstaja pa tudi možnost sprožitve upravnega spora.

Aleš Bržan Aleš Bržan Slovenija Kdo je mož, ki je premagal Popovića? Boris Popovič in odvetnik Franci Matoz Lokalne volitve Slovenija Lahko Matoz, tako kot je Klokočovnika, za župana pripelje Popoviča?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • jezero 12:00 05.december 2018.

    V mafijski državi bodo mafijci pač nadzirali tudi volitve!

  • 03a22797237ce84cc413aa3240ab4331bd637aab 19:14 04.december 2018.

    Kaj bi trešču tega miličnika!

  • ode 18:37 04.december 2018.

    Kliči M za zmedo! Klasični zločinci kličejo Ćefurina, zgagarji, gnjavatorji in mutivode pa Matoza.