Slovenija
1650 ogledov

Ponovitev volitev?

Lokalne volitve 2018 Anže Petkovšek Volitve županov in članov občinskih oziroma mestnih svetov.
Bo potrebno voljo ljudstva preverjati še enkrat?

Zapleti v drugem krogu županskih volitev v Kopru in Šmarjeških Toplicah. V Kopru naj bi, kot obširneje poročamo v članku: Lahko Matoz, tako kot je Klokočovnika, za župana pripelje Popoviča?, ugovor Popovič že vložil, ravno tako naj bi se zgodilo v Šmarjeških Toplicah.

Boris Popovič po referendumu u drugem tiru Slovenija Kako je lahko prišlo do take volilne drame v Kopru

V tej dolenjski občini, kjer sta po podatkih občinske volilne komisije Marjan Hribar in aktualna županja Bernardka Krnc zbrala povsem enako število glasov, je pričakovano že prišlo do ugovorov. Hribar je vložil kar dva.

Kot je pojasnil za STA, se prvi nanaša na domnevne nepravilnosti v volilnem odboru v Beli Cerkvi, drugi pa na zaznane nepravilnosti pri delu na terenu v 5. volilni enoti v Zburah.

Krnčeva pa je za STA sprva dejala, da ugovora najverjetneje ne bo vložila in bo "poskusila srečo v žrebu". Očitno si je kasneje premislila, ugovor je vložila tudi sama.

Lahko ugovor pomeni ponovljene volitve?

Kot je v oddaji 24UR zvečer pojasnil Roman Lavtar z Ministrstva za javno upravo, mora občinska volilna komisija v primeru ugovora o tem odločiti najpozneje v treh dneh.

Možih je več scenarijev: lahko pride do ponovljenega štetja, lahko se ponovi glasovanje na tistih voliščih, kjer naj bi bile nepravilnosti, lahko pa se celo ponovijo tudi volitve na območju celotne občine.

Koprska občinska volilna komisija je že sporočila, da bo o ugovoru Borisa Popoviča odločala na seji v četrtek popoldne. Pri tem lahko OVK ugovoru ugodi delno ali v celoti, ali pa ga zavrne. V skrajnem primeru obstaja tudi možnost, kot že navedeno, da se volitve ponovijo.

O Popovičevem ugovoru v četrtek

Popovičev ugovor je bil pravočasno vložen, a ga še niso proučili, zato tudi niso mogli pojasniti, na katere kršitve in na katere volišča se nanaša. O ugovoru bodo sicer odločali v četrtek, ko je predvidena seja komisije.

Tajnik OVK Alan Žiberna je za STA pojasnil, da mora komisija najprej preveriti ugovor, možnosti pa so, da ugovoru ugodijo v celoti ali delno, ali pa ga v celoti zavrnejo. Glede na to, kako bo utemeljeno posamezno dejstvo, ki je v ugovoru navedeno, se potem komisija lahko odloči, ali bodo na primer ponovno šteli glasovnice samo na določenih voliščih ali na vseh ali pa bodo samo neveljavne glasovnice pogledali še enkrat, je dodal.

Če bi ugotovili tako hude nepravilnosti, ki lahko vplivajo na izid glasovanje, je v skrajnem primeru mogoča tudi ponovitev volitev, je še pojasnil Žiberna.

Boris Popovič Drama Slovenija Nov preobrat v Kopru. Matoz potrdil zahtevo Popoviča. Aleš Bržan Aleš Bržan Slovenija Kdo je mož, ki je premagal Popovića?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.