Slovenija
9300 ogledov

Med osumljenci Tonin in Mahnič. "Kriva je sekretarka!"

Matej Tonin Saša Despot zaprta seja komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb
V policijski preiskavi naj bi se potrdilo več nepravilnosti pri delovanju Knovsa.

Po neuradnih informacijah novinarjev 24 UR naj bi se v policijski preiskavi potrdilo več nepravilnosti ter tudi domnevno kaznivih dejanj pri delovanju Knovsa.

Nepravilnosti so vezane na domnevno sporen obisk Knovsa na ministrstvu za obrambo, ko so v lanskem letu opravili nadzor na njihovi obveščevalno-varnostni službi (OVS) v zadevi Škerbinc. Ta je podpredsednika parlamentarne komisije Žana Mahniča zaradi izdaje tajnih podatkov kazensko ovadila. "V policijski preiskavi pa se je zdaj, po naših informacijah, potrdilo več nepravilnosti pri delovanju Knovsa," pravijo na 24 UR.

Je kriva sekretarka?

Neuradno so osumljenci takratni predsednik Knovsa, danes obrambni minister Matej Tonin, nekdanji podpredsednik komisije, zdaj državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič ter nekdanja sekretarka Knovsa Marinka Bogolin.

Osumljeni naj bi bili izdaje uradne tajnosti, zlorabe uradnega položaja, ponarejanja listin ter izdaje tajnih podatkov. Mahnič na twitterju odgovornost pripisuje sekretarki Marinki Bogolin.

"Naši viri v državnem zboru celo pravijo, da so na komisiji celo ponaredili magnetogram te seje. Policiji naj bi namreč v preiskavi izročili magnetogram, kjer je pisalo, da je bil na seji sprejet sklep, da opravijo nadzor. Ko so to preverjali pri poslancih, pa tega niso potrdili. Nasprotno, pravijo, da sklep ni bil sprejet. In kot pravijo naši viri na obrambnem ministrstvu, so prišli v nadzor z drugačno odredbo, kot so jo kasneje izročili v policijski preiskavi," so zapisali na strani 24 UR. 

A kot pravijo, naj se imena oseb, ki naj bi opravile nadzor, po njihovih podatkih ne ujemajo z osebami, ki so bile prisotne na nadzoru. "Vsaj ene osebe na odredbi ni bilo napisane, pa je vseeno bila pri nadzoru. In še najbolj presenetljiv podatek – neuradno naj bi sekretarka Marinka Bogolin potrdila, da so ponarejali in prirejali dokumente. Zato je tudi sama osumljena kaznivih dejanj. Če torej strnemo – na Knovsu naj bi poskrbeli, da so ponaredili sklep o nadzoru na OVS, popravili odredbo in nato ponaredili še magnetogram seje in dopisali, da so sprejeli sklep o nadzoru, ki ga v resnici niso," so dodali.    

Na navedbe se je odzval tudi Tonin in potrdil njihove informacije, da je bil zaslišan na preiskovalnem uradu. Šlo naj bi za staro zgodbo, naj bi pa tudi sam ugotovil, da se magnetogram ne ujema, zato je ukrepal. Decembra naj bi sam odkril, da je aprila Bogolinova sama poslala magnetogram SOVI, septembra pa drugačnega na NPU. "Če je bil magnetogram ponarejen, naj preganjajo tistega, ki ga je ponaredil. Za to je odgovoren sekretariat KNOVSA."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 21
  • Lavdan 18:56 22.maj 2020.

    Mahnić je ena pokvarjena gnida, Tonin napihnjena lažniva žaba, kriva pa seveda tajnica.

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 18:20 22.maj 2020.

    Prejšnja vlada ja 100% kriva in Šarec. Mislim da bi bilo dobro, da koalicija naredi preiskovalno komisijo in zadevo preišče in najde krivce.

  • srecko53 18:05 22.maj 2020.

    če ni kriva tajnica je pa kriva prejšnja vlada m. šarca samo sinček toninček nikoli in janšev ritoliznik mahnič ne