Slovenija
25 ogledov

Medicinske sestre končale stavko

V UKC Ljubljana so se za omejitev obiskov odločili zaradi omilitve neprimerne te Žurnal24 main
Medicinske sestre s srednješolsko izobrazbo so danes končale stavko. Po poročanju Radia Slovenija so se za to odločile po tem, ko jim je na današnjih pogajanjih uspelo uskladiti sporni aneks.

Medicinske sestre Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) stavkajo že teden dni, utegne pa se zgoditi, da bodo stavko prekinile še ta teden. Včeraj sta pogajalski skupini kliničnega centra in sindikata KC na pogovorih z vodstvom dosegli napredek, danes pa nadaljujejo pogajanja. Vodja stavkovnega odbora Vesna Rugelj je bila danes že pred pogajanji optimistična. Dejala je, da bodo medicinske sestre v petek prekinile stavko, če danes na pogajanjih dosežejo sistemske spremembe.

Dosegli kompleksen dogovor

Kot je pojasnila Rugljeva, je sklep o končanju stavke posledica dogovorov in pogajanj v preteklih dneh, v katerih so prišli do rešitev oziroma so vsaj na poti k rešitvam vseh problemov krivičnega plačevanja srednjih medicinskih sester, ki opravljajo tudi dela diplomiranih sester.

Tako so se po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Ivana Eržena uspeli uskladiti glede aneksa h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi, po besedah Rugljeve pa glede aneksa še niso povsem usklajeni. Vendar pa ocenjuje, da se bodo dokončno uskladili na naslednjem sestanku, tako pričakuje podpis aneksa v naslednjih dneh.

Poleg tega je vlada danes razveljavila prve tri točke v odločbi upravnega nadzora, po katerih je moralo vodstvo UKC razporediti vse medicinske sestre na delovna mesta, ki ustrezajo njihovi izobrazbi. Zaradi tega so se sestre tudi odločile za stavko.

Aneks h kolektivni pogodbi v trenutni obliki tako predvideva kombinirane pogodbe za medicinske sestre s srednješolsko izobrazbo, ki opravljajo tudi dela diplomiranih sester. Vendar pa se bodo takšne sestre lahko zaposlile kot diplomirane v največ 70 odstotkih.

Do kombiniranih pogodb bodo po Erženovih besedah upravičene sestre, ki so izobrazbo končale do leta 1985. Do takrat se je namreč, kot pravi, izvajal srednješolski program za medicinske sestre, ki je bil zelo zahteven in kakovosten in je skoraj sovpadal s trenutnimi evropskimi zahtevami glede izobrazbe diplomiranih sester. Nato pa se je srednješolski program za medicinske sestre spremenil v usmerjeno izobraževanje in je praktični del šel v ozadje. Pogoj za sklenitev kombinirane pogodbe je tudi 10 let opravljanja dela na tem delovnem mestu.

Delodajalec bo plačal prvo bolonjsko stopnjo

Mlajšim medicinskim sestram s srednješolsko izobrazbo, ki posegajo v delokrog diplomiranih sester, pa bodo delodajalci dolžni v celoti financirati izobraževanje po prvi bolonjski stopnji za diplomirano sestro, pojasnjuje državni sekretar. Če se bodo sestre za izobraževanje odločile, bodo imele na voljo šest let, da diplomirajo.

Sicer pa bodo zdravstvene izvajalce tudi pozvali, da se s fakultetami dogovorijo za modificiran program doizobraževanja teh sester, tako da se bodo upoštevala njihova že pridobljena znanja in izkušnje. Tako bo študij cenejši, hitrejši, pa tudi manj obremenjujoč za sestre.

Ob tem Vrhunec pojasnjuje, da bodo ob prvi možnosti izplačali tisto razliko, kolikor so jim manj izplačali na podlagi nikoli podpisanih pogodb. Po njegovih besedah bo tem medicinskim sestram tudi omogočeno, da bodo obdržale napredovanja, ki so jih dosegle za delo diplomiranih sester. Ministrstvo za javno upravo jim je namreč sporočilo, da je po zakonu o sistemu plač v javnem sektorju prenos teh napredovanj omogočen, vendar največ za pet plačnih razredov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.