Slovenija
12 ogledov

Medo že odšel

Odhod medveda Srečka
1/63
Nino Verdnik
Po domnevnega medvedka Srečka že prišli nemški strokovnjaki in ga odpeljali proti Romuniji.

Na inšpektoratu za okolje in prostor so pojasnili, da so po medvedka, ki so ga pred dnevi našli pri Kočevski reki, prišli nemški strokovnjaki, ki so ga odpeljali v zavetišče v Romunijo

"Medvedek odhaja v zatočišče za manjše medvede v mesto Harghita v Romuniji, kjer bo nastanjen za obdobje od dveh do treh let, za odvajanje od človeka in navajanje na naravno okolje," nam je pojasnil dr. Zlatko Golob iz zavetišča na Muti in dodal, da gre po njihovem za medvedka Srečka, a da bo to uradno potrdila kriminalistična preiskava oz. analiza DNK.

Srečko se 'spet' počuti dobro

Srečko se 'spet' počuti dobro, saj želje, da bi živel v naravnem okolju ni imel, in tisti, ki ga je izpustil, o tem ni prav nič razmišljal, je še pojasnil Golob in poudaril, da je medvedek iskal le stik s človekom in bil z njim celo zasvojen.

"Glavno je, da se on zdaj odvaja od pretiranega stika s človekom in postane spet medved v biološkem pomenu besede."

Novi dom predlagali v Štirih tačkah

V zadnjih dneh so na Muti budno pazili na medvedka, da ne bi spet prišlo do kakšnega incidenta, konkretno zavetišče v Romuniji pa so predlagali nemški strokovnjaki iz mednarodne organizacije Štiri tačke (Vier Pfoten), po Golobovih besedah pa gre za "najboljše zavetišče, kar je bilo možno."

"Veseli smo, da je cilj dosežen, vse skupaj pa predstavlja eno veliko šolo za slovenski narod, da vemo, kako se obnašati v primeru srečanja z veliko zverjo. To so živali, ki potrebujejo mir v prostoživeči naravi," je sklenil Golob.

Ali gre dejansko za medvedka Srečka, bo dokončno potrdila DNK-analiza, katere rezultati uradno še niso znani.


Policija odhod nadzorovala

Medtem ko so Srečka pregledovali veterinarji in ga spravili v prenosljivo kletko, to pa v kombi, je policija postopek pozorno spremljala. Na križiščih, ki vodijo do zavetišča na Muti, so ustavljali naključna vozila.

Komentarjev 1
  • franceljtancelj 23:02 01.julij 2011.

    Dajte no objavit kam so meda peljali ga bom šel pogledat pa poslikal ga bom. Romunija, Bolgarija Madžarska .... dajte no ne vsega peljat kar vam naložijo.