Slovenija
30 ogledov

Nemci s Srečkom v Bolgarijo

medvedek Medo
1/5
Fotosmedia
Na ministrstvu nočejo ne potrditi ne ovreči možnosti, da bi medvedka poslali na Hrvaško. Fotografije pa dokazujejo, da je Srečko srečen v zavetišču na Muti.

Novo prebivališče slavnega medvedka Srečka iz Podvrha, ki je trenutno v oskrbi v zavetišču za divje živali na Muti, še ni znano. Na ministrstvu niso ne potrdili ne zavrgli možnosti, da bi medvedka poslali v velebitsko zatočišče Kuterevo na Hrvaškem, kakor si prizadeva Matevž Logar"V skladu s predpisom se žival odda tisti fizični ali pravni osebi, ki poleg oskrbe in bivalnih razmer, ki ustrezajo potrebam živali in so določene s predpisom, zagotovi optimalne pogoje za življenje živali v ujetništvu," je povedala Mateja Blažič z Agencije RS za okolje.

Na vprašanje, ali obstajajo kakršnikoli zadržki ali proceduralne ovire za prenos medveda na Hrvaško, pa je dejala: "Rjavi medved je varovan tudi z mednarodnimi sporazumi, zato si je treba za njegov prenos na območje druge države znotraj EU pridobiti posebno potrdilo o prenosu zavarovane živalske vrste oziroma za izvoz iz območja EU, tako imenovano CITES-dovoljenje." Na okoljskem ministrstvu so v zadnjih dneh omenjali možnost, da bi medvedka prepeljali v zavetišče na Nizozemskem, vendar ni jasno, ali postopek za prenos medveda že poteka.

Usmrtili ga ne bodo
V skladu s predpisi se živali, ki so bile sprejete v zatočišče, iz njega po preteku začasne oskrbe umakne. Ena od možnosti je izpustitev v naravo, kar se v tem primeru ne bo zgodilo, saj medvedek ne bi več mogel preživeti sam. Druga, ki jo predpisi omogočajo, je usmrtitev, a tudi ta po besedah Helene Vrhovec z ministrstva ni verjetna. Ministrstvo je zato po njenih besedah ustanovilo komisijo, ki bo za medveda našla najprimernejšo nastanitev.

Matevž Logar, pri katerem je medvedek živel, preden je bil premeščen na Muto, se trudi, da bi ga prepeljali v hrvaško Kuterevo ali v podoben center Dobanovci v Srbiji. Prepričan je, da Nizozemska ni dobra rešitev. "Medvedek Srečko izhaja iz tega prostora in ne spada na Nizozemsko kot kakšen zločinec," je zapisal v pismu predsedniku vlade Borutu Pahorju. Ocene primernosti zatočišč, ki jih Logar navaja, na ministrstvu niso podali.