Slovenija
2406 ogledov

Medtem, ko Hrvaška praznuje, Slovenija poglablja nesoglasja

Borut Pahor Jadranka Kosor Žurnal24 main
Medtem, ko Hrvaška praznuje obletnico podpisa arbitražnega sporazuma zaradi katerega so postali člani EU, se v Sloveniji zaradi istega sporazuma le krepijo nesoglasja.

Na današnji dan pred točno desetimi leti sva z Borutom Pahorjem podpisala arbitražni sporazum. Hrvaška je danes članica EU. Prihodnje leto bo EU predsedovala," je na twitterju zapisala nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor. 

Podpis arbitražnega sporazuma o meji med Slovenijo in Hrvaško pred natanko desetimi leti, pred natanko desetimi leti v Stockholmu je Hrvaški odprl pot v Evropsko unijo.

Nekdanja hrvaška premierka Kosorjeva je leta 2015 tudi sama glasovala za enostranski izstop Hrvaške iz arbitražnega sporazuma, češ, da je dogovarjanje med arbitrom Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik, ki so ju Hrvati ujeli v prisluhe, kršilo arbitražni postopek. Hrvaška pri neuresničevanju arbitražnega sporazuma vztraja tudi po odločitvi arbitražnega sodišča, da slovenske kršitve postopka z nedovoljenimi pogovori niso razlog za zaustavitev arbitražnih postopkov.

Arbitražno sodišče je tako konec junija 2017 izdalo razsodbo in določilo mejo med državama na kopnem in določilo stik Slovenije z odprtim morjem.

Zadovoljni ribiči Uveljavitev arbitraže Slovenija Kaj se spreminja v slovenskem morju po uveljavitvi arbitražne razsodbe?

Zaradi kršenja evropskega prava kot posledice neizvajanja arbitražne razsodbe proti Hrvaški je Slovenija lani vložila tožbo pred Sodiščem EU. To je tožbo ustno že obravnavalo, 11. decembra pa naj bi generalni pravobranilec Priit Pikamäe objavil, ali je tožba dopustna.

Hrvaška je medtem prejela tudi zeleno luč za vstop v schengensko območje. Evropska komisija je pripravljenost Hrvaške za vstop v Schengensko območje obravnavala tik pred iztekom mandata in to kljub pozivom slovenske vlade, da o tem odloča prihodnja Evropska komisija za katero v Ljubljani upajo, da bo delovala manj politično.

Ker se mora o vstopu Hrvaške v Schengen izreči vsaka članica EU, obstaja možnost, da bo Slovenija, tako zaradi neustreznega nadzora meje z Bosno in Hercegovino kot tudi nespoštovanja vladavine prava, Slovenija pristop Hrvaške blokirala. Desna politična opcija z Janezom Janšo na čelu medtem vstop Hrvaške v schengensko območje podpira. 

Janez Janša Slovenija Janša na Facebooku v svojem slogu nad vlado in premierja Šarca

 

Komentarjev 19
  • Kmodri 02:14 05.november 2019.

    Kako fantastična naivnost....

  • sam50 16:11 04.november 2019.

    Po deseti obletnici kuhinje,ki nam jo je zakuhal in se bo poznala za večno,je še vedno na čelu države. Če bi se to zgodilo hrčkom,bi bil že zdavnaj zgodovina na sociali.....

  • silvo82 15:59 04.november 2019.

    hrvaška je še zmeraj na oni strani sotle in kolpe.pa kaj če se bodo nemci zgražal.hrvati bodo zmeraj lažnivci.mi pa lahko počakamo da bo hrvaška začela uredničevati arbitražni sporazum