Slovenija
179 ogledov

Meka za odvetnike

LDS o kandidatih za ministre. Anže Petkovšek
Tržič. Občina odvetniku v štirih letih 270 tisočakov.

Supervizor. Občina Tržič je odvetniku Zorku Benedičiču za zastopanje v zadnjih štirih letih izplačala dobrih 270 tisoč evrov, je razvidno iz podatkov Supervizorja. Slišati je pomisleke in vprašanja, ali ne bi morale občine za tolikšne zneske odvetnike izbrati na javnem razpisu.

Hišni odvetnik

Občina Tržič nima lastne pravne službe, opozarjajo v kabinetu župana Boruta Sajovica. “Večina zadev, ki jih rešuje Benedičič, izhaja iz obdobja prejšnjega župana Pavla Ruparja,” pravijo in naštevajo tudi druge primere: denacionalizacijski postopki, Vila Bistrica, reševanje lastniških razmerij na Ljubelju in Zelenici. “Vrednost spornega premoženja v sodnih postopkih je več milijonov evrov,” navajajo.

Cenejši od Gnilšaka

"Znesek, ki je bil izplačan odvetniku Benedičiču, je lahko velik, lahko pa tudi ne – kakor se na zadevo pogleda,” komentirajo in se sklicujejo na njegov učinek ter dobljene pravde, ko je morala nasprotna stran Občini Tržič stroške odvetnika povrniti. Dodajajo, da so se za Benedičiča odločili, ker je domačin in dober poznavalec razmer v mestu, cene njegovih storitev pa naj bi bile bistveno nižje od cen prejšnjega odvetnika Kristijana Gnilšaka.

Razpis ni potreben

Gnilšak je trenutno občinski odvetnik v Kranju, kjer občina sicer ima svojo pravno službo, vseeno pa mu je bilo iz občinskega proračuna že izplačanih blizu 120 tisoč evrov. To je približno toliko, kolikor je pred njim v treh letih za pravne storitve Mestni občini Kranj zaslužil odvetnik Marko Drinovec. Nobeden od njiju ni bil izbran na razpisih. Z razpisi jih prav tako ne izbirajo na Jesenicah in v Škofji Loki.

Zakon ne zahteva izvedbe posebnega postopka javnega naročanja za storitve iz tako imenovanega seznama B, kamor spadajo pravne storitve, pravijo na ministrstvu za finance in pojasnjujejo, da zanje sicer veljajo manj strogi pogoji, a vseeno določena pravila in omejitve.

Da kljub temu obstaja drugačna praksa, kaže Radovljica. Lani je za pravno svetovanje izvedla javno naročilo, kot najugodnejšo ponudnico pa izbrala odvetnico Eriko Šlibar Mulej. Po pogodbi je njeno neto mesečno pavšalno plačilo 3.102 evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.