Slovenija
5246 ogledov

Brglez zaskrbljen zaradi Karla Erjavca

Milan Brglez Anže Petkovšek
Predsednik DZ Milan Brglez v zapisu na Facebooku ostro proti MZZ, ki ga vodi Karl Erjavec.

Predsednik državnega zbora in eden najbolj prepoznavnih obrazov v stranki SMC Milan Brglez je ostro kritiziral mlačnost Slovenije glede dogodkov v Kataloniji. Njgov zapis objavljamo v celoti:  

"Drage prijateljice in prijatelji,

žal me je celoten potek reševanja krize v avtonomni pokrajini Kataloniji utrdil v prepričanju, da ne oblast v Kraljevini Španiji ne oblast v avtonomni pokrajini Katalonija nista kos svojim nalogam. V demokratični družbi se morajo oblasti samoomejiti in ne absolutizirati svojih pravic na račun drugega. Za neuspeh političnega dialoga glede Katalonije je zaradi gledanja stran soodgovorna tudi Evropska unija, kot njena članica pa tudi mi. Kršitve človekovih pravic, med katere spada tudi pravica do izražanja lastne kolektivne volje kot del pravice do samoodločbe narodov, ne morejo biti v nobeni članici Združenih narodov zgolj njena notranja zadeva. Zato me skrbi izjava, ki jo je 27. oktobra glede vprašanja razglasitve katalonske samostojnosti in sprožitve 155. člena španske ustave podalo naše Ministrstvo za zunanje zadeve. Gre tudi za izjavo, ki je v neskladju s sprejetimi sklepi Državnega zbora glede pravice katalonskega naroda do samoodločbe po mednarodnem pravu. Pri tem pa želim poudariti, da sam obsojam tako neodgovorno izvrševanje te pravice (s preuranjenIm razglašanjem samostojnosti brez ustrezno izkazane legitimnosti) kot tudi njeno kršitev (z odpravljanjem katalonske avtonomije, kar je neposredna kršitev pravice do samoodločbe katalonskega naroda) ter obe sprti strani pozivam k dialogu, k mirnemu in še zlasti nenasilnemu reševanju spora, institucije EU pa k aktivnemu spodbujanju in omogočanju takšnega procesa reševanja spora."

Še ena slaba novica za zagovornike neodvisnosti

Katalonski predsednik Carles Puigdemont tudi po odstavitvi vztraja pri neodvisni Kataloniji. V sobotni triminutni izjavi, ki jo je predvajala katalonska javna televizija TV3, je nagovoril Katalonce in jih pozval k mirnemu uporu.

Po zadnji javnomnenjski raziskavi španskega časnika El Mundo bi sicer koalicija, ki se zavzema za neodvisnost Katalonije, na predčasnih volitvah prejela 42,5 odstotkov vseh glasov in zasedla med 61 in 65 mest v 135-članskem katalonskem parlamentu. Na zadnjih volitvah leta 2015 si je koalicija s 47,7-odstotno podporo sicer zagotovila 72 mest, povzema STA.

Rezultati raziskave so bili objavljeni na dan, ko je v Barceloni napovedan množični protestni shod proti neodvisnosti te španske regije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • crniovcar 05:20 30.oktober 2017.

    če je lahko kosovo je lahko tudi katalonija

  • munja 22:43 29.oktober 2017.

    Veliko bolje bi bilo, da bi doma reševali probleme, ki jih ni malo, ne pa se vtikali v druge države

  • Štefan Sobočan 17:57 29.oktober 2017.

    POČAKATI JE TREBA NA KOLEKTIVNI "DA" ALI "NE" - EU!