Slovenija
11786 ogledov

Minila so štiri leta, za smrt dvojčkov ni odgovarjal še nihče

strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik
Štiri leta po tem, ko sta zaradi zdravnikov, ki so ravnali v nasprotju s pravili stroke, v trboveljski porodnišnici umrla dvojčka, ni končana niti sodna preiskava.

Te dni minevajo štiri leta od smrti dvojčkov Aleksa in Luke, ki sta se v trboveljski porodnišnici po tem, ko carski rez ni bil opravljen pravočasno, rodila mrtva. Starša še vedno čakata, da bo za smrt njunih še nerojenih otrok, kdo tudi odgovarjal. 

Dvojčka sta umrla štiri dni pred carskim rezom, ki so ga v trboveljski bolnišnici, ne glede na to, da je mama enojajčna dvojčka nosila v isti posteljici in imela toksemijo, nameravali opraviti v 38. tednu nosečnosti, čeprav se glede na doktrino takšne nosečnosti končajo s carskim rezom med 35. in 37. tednom nosečnosti. 

Preberite: V trboveljski porodnišnici pred porodom umrla enojajčna dvojčka

Starša vložila kazenske ovadbe

"Naših fantkov ne bomo nikoli dobili nazaj, se bomo pa borili za pravico zanju in mogoče rešili kakšnega drugega dojenčka," je po smrti na družbenem omrežju zapisala mama umrlih fantkov, tri mesece kasneje pa je njen odvetnik zaradi suma malomarnega zdravljenja proti bolnišnici in trem zaposlenim, strokovni vodji bolnišnice Ani Medved, predstojniku ginekologije Miroslavu Jurci, ki je porodnico pregledal konec leta in ustno načrtoval carski rez v 35. tednu, ter proti zdravnici Maji Merkun, ki je porodnico ultrazvočno pregledala zadnja in carski rez načrtovala za 38. teden, vložil kazensko ovadbo.  

Preiskavo uvedli le proti zdravnici Merkunovi

Na podlagi mnenja izvedenca Iztoka Takača, ki ga je angažirala zdravniška zbornica, so bile kazenske ovadbe zoper Jurco in Medvedovo zavržene, preiskava, ki do danes še ni končana, teče samo proti Merkunovi, ki je bila v času dogodka zdravnica Ginekološko-porodniškega oddelka SB Trbovlje. 

Glede poroda je Takač menil, da je bila ocena stopnje tveganja nosečnosti podcenjena, zato nosečnica med ginekologi porodničarji ni bila predana kot nosečnost s povečanim tveganjem, kar je po privedlo do odloženega načrtovanega carskega reza. Trboveljska zdravnica Merkunova bi morala vztrajati, da se carski rez opravi kot urgentni in ne elektivni in je bil zato datum predvidenega carskega reza prepozen. 

Zaslišanja že drugič preklicana

Zaslišanje prič in obdolžene Merkunove je bilo na predvideno v začetku septembra lani. Starša sta že dobila vabilo na sodišče, nato pa sta tik pred zdajci izvedela, da je zadevo na zahtevo Merkunove primer od Okrajnega sodišča v Trbovljah prevzelo Okrožno sodišče v Kranju. To je zaslišanja sklicalo 6., 9. in 10. januarja, vendar jih ponovno tik pred zdajci preklicalo.

Na sodišču so Grebenčevi pojasnili, da so zaslišanja preklicana zaradi predloga zagovornika obdolžene za prenos pristojnosti obravnavanj. Ginekologinja Maja Merkun, ki  zdaj dela v ZD Kamnik, na naše vprašanje, kaj je razlog za vnovično zahtevo za prenos pristojnosti obravnavanj, ni hotela odgovarjati, odvetnik staršev Milan Vajda pa je ocenil, da bo višje sodišče o zahtevi odločilo v mesecu ali dveh.

Mama dvojčkov: "Ne gre mi za odškodnino, hočem le pravico!"

Po štirih letih od smrti dvojčkov tako ni znano niti to, ali se bo tožilstvo sploh odločilo za pregon Merkunove. "Ne gre se mi za odškodnino, ampak, da odgovorni prevzamejo odgovornost za smrt dveh nedolžnih otrok. Odvzem licence, da se ne bi kaj takega ponovilo! Sicer sem laik na tem področju, mi je pa odvetnik na prvem sestanku dejal, da skupaj s kazensko gre še odškodninska tožba, ne vem. Mene denar ne zanima, hočem le pravico!" pravi Kristina Grebenc. 

Zdravniška zbornica zdravnikoma izrekla opomin

Zdravniška zbornica Slovenije je v nadzoru v porodnišnici ugotovila, da je bil carski rez ustno načrtovan za 37. teden nosečnosti, vendar je bila zaradi odsotnosti anesteziologov nosečnica naročena šele v 38. tednu. Ugotovili so tudi, da si specialisti med sabo niso ustrezno podali informacij o tem, da gre za nosečnico s povečanim tveganjem za zaplete.

Zdravniška zbornica zaradi smrti dvojčkov nekdanjemu predstojniku ginekologije v trboveljski bolnišnici Miroslavu Jurci, ki je nosečnico pregledal in ustno predlagal carski rez ter Maji Markun, ki je nosečnico ultrazvočno pregledala in carski rez naročila v 38. tednu, izrekla javni opomin. Po oceni senata sta zdravnika poklic opravljala v nasprotju s pravili znanosti in stroke, kar je povzročilo poslabšanje zdravja ali celo smrt bolnika.

Preberite: Dvojčka v Trbovljah umrla zaradi slabe komunikacije zdravnikov 

Predstojnik mami: "Ne spuščajte se v tožbe, ker nima smisla"

"Ko je prišel dr. Jurca podpisat odpustnico mi je rekel, naj se ne spuščam v kakšne tožbe, ker ni smisla," razlaga mama umrlih dvojčkov. "Vedli so se, kot da sem jim tam odveč in komaj čakajo, da grem. Razen dveh sester in ene zdravnice, ki me je ob odhodu objela. Kako ogromno je tisti objem pomenil, verjetno niti ne ve," pravi Grebenčeva, ki po odhodu iz porodnišnice ni prejela niti besede sožalja. "Kakšno leto po tistem sem v časopisu zasledila članek v katerem direktorica razlaga, kako so še vedno užaloščeni. Ko sem ji pisala, da če bi bili res, bi bilo ravnali drugače, poslali vsaj sožalje, karkoli, ni bilo nobenega odziva."

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • itconsua 08:43 01.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • tiaclaman 05:43 01.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • starlami 02:43 01.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks