Slovenija
10 ogledov

Minister je odstopil

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor Žurnal24 main
Igor Maher na ministrskem položaju le pet dni. Čeprav je prepričan, da je nedolžen, odhaja.

Minister za infrastrukturo in prostor Republike Slovenije Igor Maher je predsednico vlade Alenko Bratušek obvestil  o odstopu s svojega položaja.

"Čeprav sem prepričan, da sem objekt uredil v skladu s predpisi, in sem svoje trditve podkrepil z dokumenti, se zavedam, da pod takšnim bremenom ne bi mogel uspešno voditi resorja, ki nujno potrebuje številne korenite reforme," je zapisal v odstopni izjavi.

V izjavi za javnost je povedal, da je v politiko vstopil z najboljšimi nameni in da odhaja z dvignjeno glavo in grenkim priokusom. Vprašanj od novinarjev ni sprejemal, dejal je le, da upa, da bo predsednica vlade njegovega naslednika našla hitro in ne bo prišlo do zastojev pri delu ministrstva.

Povedal je še, da so ga obtožbe in hud medijski pritisk, ki ga je bil deležen v preteklem tednu, prizadeli, prav tako tudi njegovo družino in prijatelje.

Trdi, da ni lagal

Odstopno izjavo je dal po tem, ko je petek predsednici vlade najprej predložil dokumentaciji glede zemljiča nad Sečoveljskimi solinami, o katerem smo zaradi črne gradnje prvi pisali v Žurnalu24. V izjavi za javnost je takrat dejal, da ni lagal ne novinarjem ne javnosti. Razložil je, da je zaradi preobremenjenosti naredil napako, ker ni natančno spremljal, o kateri nepremičnini pišejo mediji.

Na zemljišču sta namreč dva objekta, od katerih je eden po njegovih besedah črna gradnja in je v postopku legalizacije, že odkar je parcelo kupil, drugi, ki ga je opisal kot klet, pa naj ne bi bil sporen.

Posnetki kažejo, da je Maher gradil

Mediji so objavili fotografije iz zraka in satelitske posnetke po časovnih obdobjih, ki kažejo, da se je na delu zemljišča objekt pojavil v času, ko je bil Maher že lastnik.

Maher je dejal, da so se njegova prvotna pojasnila nanašala na objekt na drugem delu parcele, ki je stal že ob nakupu, fotografije pa se nanašajo na del parcele, ki ga je kupil naknadno in na katerem je dejansko obnovil vkopano vinsko klet ter zraven postavil še leseno lopo.

Virant se mu je odrekel

Po poročanju Požareporta naj bi Maher najprej razmišljal celo o rušenju "kleti", a se je na koncu odločil za odhod. Predsednik Državljanske liste ter minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant naj bi se mu po pisanju nekaterih medijev odrekel že v četrtek.

Merilo za naprej

Predsednica vlade je dejala, da razume ponujeni odstop kot dejstvo, ki bo razbremenilo delovanje nove vlade in hkrati pričakuje, da bo ravnanje, ki ga je pri tem izkazal minister Maher, tvorno vplivalo na ukrepanja v podobnih primerih, ki zahtevajo odločno držo.

Komentarjev 35
  • klincek 10:46 26.marec 2013.

    gec o tem bi lohk na dolgo diskutirala,moje mnenje glede etike in standarda, so vsi enaki levi in desni

  • klincek 10:44 26.marec 2013.

    murder pa sej te bo raznesl -apaurin je zakon

  • titty 19:07 25.marec 2013.

    "Gostitelj predsednika vlade Janeza Janše v Azerbajdžanu, kamor potuje z gospodarsko delegacijo, je azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev, ki je po izboru nevladne organizacije preiskovalnih novinarjev OCCRP proglašen za najbolj korumpirano osebnost lanskega leta." Tako pa je to delal (na ...prikaži več državne stroške) prejšnji (neizvoljeni) predsednik vlade. To je en primer, jih je pa še celo morje.