Slovenija
222 ogledov

Ministrico Miliojko Kolar Celarc zapustili obe državni sekretarki

zdravje Saša Despot
V času snovanja zdravstvene reforme ministrico za zdravje zapustili dve državni sekretarki, Nina Pirnat in Sandra Tušar. Z ministrstvom je sredi marca ponovno začel sodelovati nekdanji minister Dušan Keber.

Nina Pirnat | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Po državni sekretarki Sandri Tušar ministrico Milojko Kolar Celarc zapušča še državna sekretarka Nina Pirnat.

Oditi želela že lani

"Odhajam iz osebnih razlogov, saj bom 1. majem začela delati na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Že lani sem razmišljala o odhodu, a je bila nato sprožena interpelacija ministrice in sem menila, da v takem trenutku ne morem oditi," je sporočila Nina Pirnat, dosedanja državna sekretarka v kabinetu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc.

Nina Pirnat, ki je po prestopu v SMC, spet članica SD, se je leta 2014, po odstopu Andreje Trop Skaza, omenjala kot možna ministrica za zdravje. Pirnatova je bila pripravljena prevzeti vodenje ministrstva, vendar je vlada Alenke Bratušek na to mesto ni imenovala, resor je prevzela premierka sama. 

Vlada novega imenovala novo

Vlada je na mesto Nine Pirnat danes imenovala Jožico Maučec Zakotnik, ki je to funkcijo že opravljala med med letoma 2000 in 2005.

Maučec-Zakotnikova je specialistka družinske medicine. Od leta 2009 je bila predstojnica centra za upravljanje programov preventive in krepitve zdravja na NIJZ.

Odšla tudi Tušarjeva

Sandra Tušar | Avtor: mediaspeed mediaspeed
V začetku aprila je vlada z mesta državne sekretarke razrešila Sandro Tušar. Tušarjeva je v času, ko je bila na ministrstrvu državna sekretarka, delala tudi v specialistični ambulanti v Jeseniški bolnišnici, ob aferi Zimmerman pa je priznala, da je tudi sama ponovno operirala nekatere Zimmermanove paciente.

Želi biti bliže družini

"Sandra Tušar je Ministrstvo za zdravje zapustila iz osebnih razlogov, saj se je njena družina preselila na Obalo. Sprejela je odločitev, da si delovno mesto poišče bližje kraju bivanja," so sporočili z ministrstva.

Na mesto Tušarjeve je vlada imenovala Ano Medved, specialistka splošne kirurgije in doktorica znanosti s področja poslovodenja in organizacije. Od leta 2011 do 2016 je bila strokovna direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje.

Vložena kazenska ovadba

Kot je aprila lani poročala STA,  je bila proti Ani Medved vložena kazenska ovadba zaradi smrti dvojčkov. Ovadba je bila proti Medvedovi in še dvema zaposlenima, predstojniku ginekologije v tej bolnišnici Miroslavu Jurci ter proti zdravnici Maji Merkun vložena zaradi suma malomarnega zdravljenja. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, Medvedova o ovadbi rormalno ni bila nikoli obveščena.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Lavdan 20:30 26.april 2017.

    Prepovedati delo zdravnikom v več ambulantah, saj z letanjem sem in tja samo izgubljajo dragocen čas, ko bi lahko delali. Bolniki bi rade volje prišli k njim, če bi jim kdo povedal kam.To da so za enak poseg v ...prikaži več državi čakalne vrste zelo različne, bi pri sodobnih komunikacijah ne smelo biti. Pacienti bi šli kamorkoli, če bi vedeli kam.

  • partizanka 18:41 26.april 2017.

    primerjajte: za delo v nočni izmeni v Revozu dobiš 4 eure brutto, ko prideš zjutraj domov ne moreš dvigniti rolet....

  • jakec1575 17:42 26.april 2017.

    Prej bo ves svet nehal kuriti fosilna goriva, kot bo Slovenija dobila novo zdravstveno reformo. To mi je danes povsem jasno. To ni pesimizem. To je izračun, na podlagi dejstev o poznavanju spreg med akterji, ki nocejo sprememb. Legalno tako ...prikaži več odteka denar iz vecnega vrlca blagajne, ki jo drago placujemo.