Slovenija
1194 ogledov

Ministrov kip preživel prijavo in spet zasvetil

rudar Prometej Facebook
Rudar Prometej po nekaj dneh znova sveti nad zasavskim mestom.

V preteklih dneh ste lahko brali o prijavi, ki jo je zoper Društvo Trbovlje novomedijsko mesto (TNM) na Inšpektorat za okolje in prostor poslala anonimna oseba. Prijavitelja je zmotil laserski žarek, sijoč s čela osem metrov visoke in devet ton težke skulpture.

Avtor skulpture je akademski kipar in nekdanji minister za kulturo Zoran Poznič, postavil ga je na čast trboveljskim rudarskim rodovom. Laserski žarek je z Ostrega vrha na eni strani doline svetil na drugo stran mesta - proti stolpu rudniškega dvigala na Gvidu.

rudar Prometej Trbovlje Slovenija Pritožba ugasnila ministrovega osemmetrskega rudarja

Žarek je za prijavitelja predstavljal svetlobno onesnaževanje. Na inšpektoratu temu niso pritrdili. TNM so pozvali k opravljanju ustreznih meritev, kar so v društvu s pomočjo Fakultete za elektrotehniko tudi storili in pomirili duhove.

"Prejeli smo sklep inšpektorata, da se postopek v zvezi s svetlobnim onesnaževanjem ustavi, saj je bilo ugotovljeno, da kip rudar Prometej ne krši določb Uredbe o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja," so zapisali v TNM.

"Smo veseli in navdušeni nad vso podporo, ki smo jo prejeli s strani Trboveljčank in Trboveljčanov," so še dodali in razkrili, da jih je celoten postopek stal 500 evrov.

Na inšpektoratu so navedli, da so v letu 2021 prejeli 17 prijav oziroma pobud za izvedbo inšpekcijskega nadzora glede svetlobnega onesnaževanja. 

Ljudje se pogosto pritožijo zaradi reklamnih tabel. Moti jih, da so luči v parkirni hiši prižgane noč in dan ali da je sosedov bazen ponoči osvetljen. Prijave prejemajo tudi zaradi osvetlitve nogometnega igrišča ali gradbišča, pa zaradi panoja, ki ponoči iz izložbe prodajalne premočno sveti na ulico. Prejeli pa so celo prijavo, da so zaščitena drevesa v parku ponoči premočno osvetljena.

Komentarjev 2
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 19:10 01.februar 2022.

    SDSsovcem gredo Zasavci na živce, ker so tam vedno bili uporni in revolucionarni....Pa tudi ta vlada se je hitro pobrala, ko so bili na obisku...Torej se ve v katerem grmu je zajec pisal prijavo...

  • h4ck3r 18:32 01.februar 2022.

    Hjao samo za sebe se ne brigati...kupi si svoj laser in sveti doma ne pa biti nevoščljiv.