Slovenija
26806 ogledov

Pritožba ugasnila ministrovega osemmetrskega rudarja

rudar Prometej Trbovlje TNM
Osvetljena skulptura je nekoga tako motila, da je obvestil Inšpektorat za okolje in prostor.

Pred nekaj meseci je na Ostrem vrhu nad središčem Trbovelj vzniknila osem metrov visoka in devet ton težka skulptura. Rudar Prometej je spomenik generacijam Trboveljčanov, ki so se preživljali s kopanjem premoga. Njegov stvaritelj je akademski kipar Zoran Poznič, sicer nekdanji minister za kulturo.

Poznič je Prometeja ustvaril iz odpadnega jamskega železa, ostalega po zaprtju Rudnika Trbovlje-Hrastnik. Prometej stoji na lepi razgledni točki nad mestom in je bil nedavno osvetljen. Eden od svetlobnih žarkov je bil usmerjen na drugo stran doline - proti stolpu rudniškega dvigala na Gvidu in je tako simbolično povezal obe lokaciji.

Trbovlje Kešetovo Sallaumines Slovenija Občina uspešno tožila državo, najemniki v šoku

Pred nekaj dnevi je Prometejev žarek nad mestom ugasnil. Razlog je prijava, podana na Inšpektorat za okolje in prostor. Laserski žarek naj bi predstavljal svetlobno onesnaževanje. Društvo Trbovlje novomedijsko mesto (TNM) - lastnik skulpture in pripadajočega zemljišča, je moralo na podlagi izdane poizvedbe inšpektorata predložiti rezultate uradnih meritev.

"Konec leta 2021 smo s strani Inšpektorata RS za okolje in prostor prejeli poziv za izjavo in posredovanje dokumentacije o tem, ali kip Rudar Prometej izpolnjuje pogoje iz Uredbe o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja. Zoper društvo Trbovlje novomedijsko mesto naj bi namreč inšpektorat vodil inšpekcijski postopek," je pojasnila predsednica društva Vesna Jesih.

Inšpektorat za okolje in prostor je po prijavi preverjal, ali upravljavec razsvetljave kipa izpolnjene določila omenjene uredbe, ki jih ta predpisuje za razsvetljavo kulturnega spomenika. Postopek v tem primeru še ni zaključen, meritve svetlosti pa so že bile opravljene.

rudar Prometej Trbovlje | Avtor: TNM TNM

"Po prejemu poziva smo poiskali izvajalca, ki opravlja tovrstne meritve - Fakulteto za elektrotehniko, laboratorij za razsvetljavo in fotometrijo, da opravi meritev svetlosti kipa. V ugotovitvi je zapisano, da se na osnovi ogleda objekta in opravljenih meritev svetlosti kipa zaključi, da pregledan vir svetlobe ni razsvetljava objekta ampak integralni del kulturnega spomenika," je razkrila Jesihova. 

"Svetilke, ki so nameščene v notranjosti kipa, so skladne z uredbo, saj so sestavni del kulturnega spomenika in moč posamezne svetilke ne presega 20 vatov. Povprečna svetlost kipa je manjša od dopustne in skupaj je moč vseh svetlobnih virov manjša od 1 kilovata. Glede na podane zaključke lahko ugotovimo, da za pregledan vir svetlobe ni omejitev glede deleža svetlobnega toka, ki je izsevan proti nebu. Torej Prometejeva osvetlitev ustreza zahtevam uredbe o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja, izdelava načrta osvetljave pa ni potrebna," je dodala predsednica TNM in potrdila, da s strani inšpektorata še niso prejeli nobene nadaljnje odločbe.

Glavni del investicije v Prometeja se je končal decembra 2021, spomladi 2022 bodo izvedli še zunanjo ureditev. Za celotno postavitev so v TNM zbrali več kot 45.000 evrov donatorskih sredstev.

Na inšpektoratu so nam razkrili, da so v letu 2021 prejeli 17 prijav oziroma pobud za izvedbo inšpekcijskega nadzora glede svetlobnega onesnaževanja.

"Vse inšpekcijske nadzore uvedemo po uradni dolžnosti in ne po prijavi. Prijava je le indic za uvedbo postopka. V kolikor v inšpekcijskem nadzoru kršitve ne ugotovimo, ali je le-ta odpravljena, se postopek zaključi s sklepom. V kolikor inšpektor v ugotovitvenem postopku ugotovi kršitev predpisa, inšpekcijskemu zavezancu izreče ustrezen ukrep za zagotovitev zakonitosti. Inšpekcijski postopki se zaključijo, ko je vzpostavljeno zakonito stanje. To je tudi namen in cilj inšpekcijskih postopkov," so nam pojasnili in postregli še z nekaj primeri tovrstnih prijav.

Ljudje se pogosto pritožijo zaradi reklamnih tabel. Moti jih tudi, da so luči v parkirni hiši prižgane noč in dan, da je sosedov bazen ponoči osvetljen in da jim sveti v spalnico. Prijave prejemajo tudi zaradi osvetlitve nogometnega igrišča ali gradbišča, pa zaradi oglasnega panoja, ki ponoči iz izložbe prodajalne premočno sveti na ulico. Prejeli pa so celo prijavo, da so zaščitena drevesa v parku ponoči premočno osvetljena.

Zoran Poznič | Avtor: Facebook Facebook

V TNM lahko le ugibajo, kdo je podal prijavo. Med občani se šušlja, da bi lahko šlo za klasično "nagajanje", saj je avtor kipa Poznič (na zgornji fotografiji) pred leti zajadral v politične vode.

"Vse skupaj je malo smešno in zelo žalostno," se je na dogodke odzval Poznič. "Vedno se najde kdo, ki ga bo kaj zmotilo in prijavo je lahko podal kdorkoli. Je pa konkretna zadeva pokazatelj trenutnega stanja duha v Sloveniji," je dodal.

Komentarjev 15
  • rogg 10:40 29.januar 2022.

    Kuzle tulijo v nebo ...

  • Milan64 11:42 28.januar 2022.

    hehehhe MK stranka v kateri je gospod umetnik je naslednica komunistov? pa ni nobenega komunista v njenem vodstvu.SDS stranka pa ima v vodsvu kar nekaj ortodoksnih komunistov.Kdo je sedaj večji komunist?Seveda je vprašanje samo retorično in odgovor poznamo vsi,ki se ...prikaži več ne obremenjujemo z izdajalci v 2 svetovni vojni in njihovimi potomci...

  • rd2dmk2 10:24 28.januar 2022.

    ko so pa vse cerkve osvetljene pa nikomur nič mar. in za povrh še s čigavim denarjem. pa da ne omenjam vse neum(est)ne reklame. p.s. glede rastlin.. agrumi morajo po zimi dobiti tolk in tolk ure sončne svetlobe, drugače odvržejo ...prikaži večo listje. torej posadit namesto smrek, ki jih itak napada lubadar limonovce pa bo volk sit in koza cela.

Sorodne novice