Popotnik
3426 ogledov

Spregledano slovensko mesto, ki vas popelje v preteklost

Virtualni muzej rudarstva Trbovlje
1/5
Robert Ahlin
Spoznajte mesto, kjer so ponosni na svojo zgodovino in jo želijo mlajšim generacijam predstaviti tudi na virtualen način.

Trbovlje ter pravzaprav celotno Zasavje, ki ga prebivalci drugih krajev radi poimenujejo kar Rdeči revirji, je po krivem postavljeno na stranski tir, saj ne pomislimo pogosto nanj, ko izbiramo cilj našega izleta. Če pa se malce poglobimo v zgodovino in turistično ponudbo teh krajev, je kmalu jasno, da je tu moč početi marsikaj zanimivega.

Prav s tem namenom v občini Trbovlje v letošnjem letu načrtujejo oblikovanje celovite ponudbe za celodnevni ogled Trbovelj, ki bo povezala rudarsko preteklost mesta s prihodnostjo, ki jo vidimo v povezavi kulturnih vsebin z znanostjo in tehnologijo.

Hankejev kanal Reportaža Popotnik To je nova atrakcija v Sloveniji

Še pred nekaj desetletji je tu potekalo živahno rudarsko in industrijsko življenje. "Rudarji so se v rovih praviloma sporazumevali glasno in v zanje tipičnem narečju, kar so prenesli tudi v življenje na površju. Glasno so morale govoriti tudi njihove žene, če so jih želele preglasiti. Ni torej čudno, da je po Ljubljani začela krožiti šala, da župan že pred Magistratom sliši, kdaj Trboveljčan/ka stopi z vlaka," anekdoto o Trbovljah opiše Anja Doležalek Škrabar iz Virtualnega muzeja rudarstva 4. dritl.

Tu je sedaj moč podoživeti te čase in se spustiti globoko pod zemljo. Obiskovalci s pomočjo najnovejše tehnologije doživijo vsakdan v rudniku in se sprehodijo skozi ozke in temačne rove, zavohajo premogov prah in prisluhnejo rudniškim zvokom. Pokukajo tudi v zasebno življenje rudarjev ter se s pomočjo virtualne resničnosti podajo na lov za perkmandeljcem. Obisk muzeja je prilagojen vsem starostnim skupinam in fizično ni naporen.

Virtualni muzej rudarstva | Avtor: Matjaž Kirn Matjaž Kirn
Prav tako je v sklopu virtualnega muzeja možno preizkusiti Pobeg iz rudnika. Izkušnja je podobna sobi pobega (escape-room). Ekipa treh do šestih igralcev dobi posebno nalogo, ki jo morajo rešiti v eni uri, vsi izzivi pa so kajpada povezani z rudarsko tematiko.

Velja si ogledati tudi Delavski dom, kjer se muzej tudi nahaja, saj gre za eno izmed najbolj markantnih stavb povojne arhitekture. Ob glavnem vhodu se skoraj čez celotno dolžino razteza mozaik Marija Preglja, ki prikazuje življenje rudarjev. V neposredni okolici Delavskega doma Trbovlje pa si lahko ogledamo tudi kipe iz ciklusa Rudarji Stojana Batiča.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#sculpture #danuporaprotiokupatorju #proslava #work #tvshow #trbovlje #architecture #clouds #man #slovenia

A post shared by tina_sustersic (@tina_sustersic) on

Za nameček pa sta ogledu namenjeni tudi muzejski rudarski stanovanji na Njivi. Prvo je opremljeno v slogu 20. let, drugo pa 60. let prejšnjega stoletja. Opremljeni sta s tipično stanovanjsko opremo tedanjega obdobja, od nadometne električne napeljave, zidanega štedilnika ter železnih žlic do "singerice" (šivalnega stroja) ter kasneje celo pralnega stroja. "S tem obiskovalci s prve roke dobijo občutek, kako skromna in prenaseljena so bila ta stanovanja," povedo v muzeju. 

Posebna znamenitost Trbovelj je tudi dimnik termoelektrarne Trbovlje v dolini Save, ki se nahaja tik ob reki. S 360 metri je najvišji dimnik v Evropi. Danes ne obratuje več, dostop do njega pa je zaradi varnosti onemogočen. Vseeno pa se še vedno najdejo tisti, ki jim plezanje po dimniku predstavlja poseben izziv ...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The Trbovlje power station’s chimney was built in 1976 and is mainly famous for its height. To build the 360m chimney they used 11,866 cubic meters of concrete and 1,079 tons of reinforcing steel, making this the tallest structure in Europe, until the topping out of Moscow’s federation tower. The chimney was designed like that to prevent excessive pollution of the below existing valley, and certainly not for climbing, but I guess that’s what happens when 3 idiots don’t have anything better to do on a Sunday morning... • • #urbex #urbanex #urbanexploring #urbanexplorers #rooftop #tunnel #underground #street_ninjas #moodygrams #agameoftones #instagood #artofvisuals #heathercentral #urbanandstreet #citykillerz #visualambassadors #fatalframes #way2ill #creativeoptic #illgrammers #subway2ill #xploreyourhood #chasing_rooftops #chasing_cranes #rooftopping #vienna #chimney #trbovlje

A post shared by A D V E N T U R E R (@v.e.n.x_) on

Na svoj račun lahko v Trbovljah pridejo tudi pohodniki, ki se lahko povzpnejo na najvišji in tudi najbolj priljubljen vrh v Zasavju, to je Kum (1220 m). Do vrha je možno priti peš od železniške postaje Trbovlje, ali pa prehoditi le del poti, saj se izhodišča številna počivališča ob cesti. Na vrhu se nahaja poleg planinske koče tudi cerkvica in RTV oddajnik. Na pobočjih Kuma potekata sicer dve naravoslovni učni poti, ki sta nezahtevni in kot taki primerna priložnost za družinski pohod.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jani Kumlanz Srhoj (@_janikumlanzsrhoj) on

Dogodki v letu 2020

Konec maja in v začetku junija tri zasavske doline zavzame festival ulične umetnosti Rdeči revirji. Program festivala obsega plesne in gledališke predstave, predstave sodobnega cirkusa, lutkovne, ulične predstave, ter množico spremljevalnih dogodkov – koncertov, razstav, instalacij, izvajanja različnih ustvarjalnih delavnic ter drugih zanimivih aktivnosti.

26. in 27.6. poteka dvodnevni glasbeni festival na prostem Cahnfest, ki bo letos z domačimi in tujimi imeni nastopajočih glasbenih skupin privabil ljubitelje rocka.

Za ljubitelje športnih aktivnosti je v juniju in decembru organizirana Jamatlona, edinstvena preizkušnja v rudniških rovih. Tekmovanje poteka v ekipah, udeleženci pa morajo čim hitreje premagati pot z ovirami, ki jih po rudniških rovih pripelje od Hrastnika do Trbovelj.

Zahtevnejša preizkušnja za vzdržljivejše je Rudarski tek, ki bo potekal 30. avgusta na razdalji 10 ali 20 kilometrov. Del trase je speljan tudi pod zemljo, po bolj ali manj ravnem delu rudniških rovov.

Osrednji dogodek v Trbovljah je vsakoletni festival novomedijske kulture Speculum Artium, ki združuje umetnike in znanstvenike s celega sveta in bo letos potekal od 15. do 17. oktobra v Delavskem domu Trbovlje. Istočasno tu poteka tudi mednarodni festival video umenosti DigitalBigScreen.

Predvidoma v oktobru bo potekal glasbeni festival Zasavje Noisefest International.

Kočevsko V Sloveniji Popotnik Dolgo varovana skrivnost in novosti v 2020 Dolina Soče Namig za izlet Popotnik V kraj gurmanskih specialitet in zgodovinskih dogodkov
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice