Šport
20437 ogledov

Slovenski rokomet ostal brez tradicionalne ekipe

RD Rudar Trbovlje Ečo Marin/RD Rudar
V težkih pogojih je prenehala delovati članska ekipa prepoznavnega kluba.

Prvo moštvo trboveljskega Rudarja je izstopilo iz državne rokometne 1.B lige. Vodstvo tekmovanja je že brisalo dosedanje rezultate "knapov".

Moštvo, ki je imelo obilo kadrovskih težav že jeseni, je v zadnjem obdobju prejelo še nekaj udarcev v obliki odhodov in poškodb. Normalno delovanje članske ekipe je tako postalo prevelik izziv.

"Konec športne poti nekaterih igralcev, odhodi drugih in naknadne poškodbe so povsem skrčile naš kader, ki so ga že prej v veliki meri sestavljali mladinci. Skušali smo zakrpati luknje z nekaterimi našimi bivšimi igralci, tudi že upokojenimi, a ni šlo," je pojasnil predsednik RD Rudar Uroš Drobnič.

"V elitni Ligi NLB je, zaradi sklepov o neizpadanju v času pandemije, zdaj 14 klubov. Ekipe iz spodnje polovice prve lige svoje kadre polnijo s fanti iz klubov, kakršen je naš. Enostavno ni več dovolj kakovostnih igralcev," je dodal Drobnič in zagotovil, da priznani trener Jaka Keše ostaja v klubu, kjer bo še naprej delal z mladinci in kadeti.

Jim Gottfridsson EP v rokometu Šport Po 20 letih znova prvaki

Moštvo Rudarja je v letošnji sezoni krojilo spodnji del lestvice 1.B lige, a se držalo na mestih, ki ob koncu tekmovalnega obdobja zagotavljajo obstanek. 

Trbovlje so bile v preteklih letih pomembna slovenska rokometna sredina, v tamkajšnji dvorani Polaj še vedno redno igra tudi reprezentanca Slovenije.

Letošnjo sezono je pod ligaškim okriljem RZS začelo 37 moških članskih ekip. 14 v Ligi NLB, 14 v 1.B ligi in le devet v 2. DRL - najnižjem rangu tekmovanja. V 1.B ligi bo spomladi, po izstopu Brežic in Rudarja, zgolj 12 klubov.

Na srečo se v Trbovljah ne bo ponovil scenarij iz leta 2009, ko je finančni kolaps takrat prvoligaškega Rudarja botroval ukinitvi kluba in ustanovitvi novega društva, ki je svojo pot začelo v najnižjem rangu.

"Mlajše selekcije bodo delovale kot do zdaj. Tu sprememb ne bo. Zdaj vendarle imamo čvrste temelje, ki jih leta 2009 klub morda ni imel. Že v naslednji sezoni bomo skušali spet formirati člansko ekipo za nastopanje v 2. DRL," je še povedal Drobnič.

Argentina Bolivija rokomet Video Šport Brez milosti: amaterje potolkli za neverjetnih 62 golov!

Rudar je članske igralce, ki nimajo več pravice nastopa za mladince, do konca sezone posodil lokalnim rivalom iz vrst RK Dol TKI Hrastnik. Kolektiva sodelujeta tudi na mladinskem področju, kjer imata skupne selekcije.

Rudar ni edini klub, ki ga je v bližnji preteklosti doletela nesrečna usoda. Pred letom in pol je svoj neslaven konec doživela članska ekipa Radeč, lani poleti je ugasnila prva ekipa Brežic. Obe sta, tako kot Rudar, nastopali v 1.B ligi. 

Komentarjev 1
  • radovednica 08:02 02.februar 2022.

    Res hud udarec!? Za slovenski rokomet je bedna celotna prva , kaj šele druga liga. Bedna je reprezentanca, kar je nedvomno dokazala v bližnji preteklosti. Kakšen udarec je le prenehanje nekega Rudarja Trbovlje? Kdo se ga sploh še spomni? Kdo ...prikaži več se bo čez nekaj let še spomnil Celja, Gorenja, itd. vse je 14. podzveza občinske lige. Beda od bede. Kje so zlati časi socializma, takrat smo igrali v Evropi vidno vlogo, da Yu ligi niti ne izgubljamo besed.