Slovenija
1840 ogledov

Mišič ima pravno podlago za astronomsko odškodnino

Gašpar Gašpar Mišič Luka Koper
Vrhovno sodišče je pritrdilo Mišiču glede razrešitve z vrha Luke Koper.

Vrhovno sodišče je pritrdilo sodiščema na prvi in drugi stopnji, da je bil Gašpar Gašpar Mišič pred petimi leti nepravilno razrešen z vrha Luke Koper. Kot piše današnje Delo, vrhovno sodišče meni, da ugotovljena dejstva ne utemeljujejo odpoklica predsednika uprave zaradi njegove nesposobnosti za vodenje poslov družbe.

Mišič je funkcijo predsednika uprave Luke Koper nastopil 7. septembra 2013, nadzorni svet pod vodstvom Alenke Žnidaršič Kranjc pa ga je "iz razlogov na strani predsednika uprave" odpoklical 11. aprila 2014. Mišič se je na razrešitev pritožil, sodišči na prvi in drugi stopnji pa sta odločili, da so se kot neresnični izkazali vsi razlogi za odpoklic: predsednik ni zlorabljal pravice do preglasovanja, ni vsiljeval odločitev za področje drugega člana uprave in ni neustrezno vodil sej uprave.

Luka Koper je nato vložila revizijo proti odločitvam sodišč na prvi in drugi stopnji, vrhovno sodišče pa jima je zdaj pritrdilo.

Gašpar Gašpar Mišič gašpar gašpar mišič Slovenija Gašpar Gašpar Mišič ne dela na črno

Zaradi razrešitve zahteva 757.000 evrov odškodnine

Danes bi se medtem na koprskem okrožnem sodišču morala začeti obravnava v novem postopku, v katerem je Mišič združil vse očitke na račun njegovih dveh razrešitev z iste funkcije, s tožbo pa zahteva 757.000 evrov odškodnine. Gre za razliko med plačo in nagradami, ki bi jih prejel do konca mandata kot predsednik uprave Luke Koper, in med plačami, ki jih je prejemal po razrešitvi (vodil je Marjetico Koper, zdaj pa vodi lastno podjetje Gaspar Naložbe).

Današnjo razpravo so preklicali, saj so nekateri člani nadzornega sveta po navedbah Dela priglasili stransko intervenienco. Takšno zahtevo je sodišče sicer zavrnilo, vendar sklep še ni pravnomočen, je za časnik pojasnila predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • albert 11:31 13.februar 2019.

    Pač so poštenjaki, ki niso vpleteni v tatvine paštet!

  • kapibara1 11:19 13.februar 2019.

    Kako "naši" vedno delajo pizharije, pa vedno dobijo odškodnino.. pa boljši stolček..