Slovenija
17580 ogledov

Mladim preprodajalcem grozilo 1800 evrov globe, tako se je končalo

Denar, štetje denarja Profimedia
Mladim, ki so prodajali opremo, kupljeno z digitalnimi boni, je grozilo do 1800 evrov globe, tržni inšpektorji so napovedovali postopke. Tako se je končalo.

V začetku julija smo poročali, da se na Bolhi prodaja več kosov originalno zapakiranih slušalk, ki so bile kupljene z digitalnimi boni. To je prepovedano, saj se opreme, kupljene z digitalnimi boni, dve leti ne sme prodati, zagrožena globa pa je od 600 do 1800 evrov.

Nekaj dni kasneje so na tržnem inšpektoratu za 24ur.com povedali, da so bili seznanjeni "z informacijami o preprodaji računalniške opreme, za katero obstoji sum, da je kupljena z digitalnimi boni, zato smo že pričeli z aktivnostmi, potrebnimi za ugotavljanje morebitnih kršitev Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti." Preverili smo, ali so koga oglobili ali opozorili.

Na tržnem inšpektoratu pravijo, da je šlo velikokrat za mladoletne osebe, v teh primerih pa je za postopke pristojno sodišče, zato so se namesto za prekrškovne postopke raje odločili za osveščanje. "Da se za ugotavljanje potencialnih prekrškov ne bi dodatno obremenjevalo sodišč, saj je pri tovrstnih postopkih potrebno upoštevati sorazmernost in smotrnost postopka, smo želeli v prvi vrsti s tovrstnim ozaveščanjem pozvati vse upravičence do digitalnega bona ´22, da ob unovčitvi upoštevajo pravila, kot so zapisana v zakonu," so nam odgovorili. 

"V ta namen so bili obveščeni in opozorjeni ponudniki oglasov, ki bi potencialno lahko odsvojili opremo kupljeno z digitalnimi boni. Prav tako so bili obveščeni ponudniki oglasnih prostorov, ki so posamezne oglase tudi umaknili," pravijo na tržnem inšpektoratu in dodajajo: "Zavedati se je namreč potrebno, da večina prebivalstva ne bere vseh predpisov in da o tem, da opreme, kupljene z digitalnim bonom ne sme odsvojiti prej kot v dveh letih od nakupa, niso seznanjeni."

Tržni inšpektorat ima avtomatičen dostop do vseh podatkov o unovčenih bonov, saj mu skladno z zakonom Furs enkrat tedensko zagotavlja potrebne podatke o unovčenih bonih: podatke o ponudniku, upravičencu in o unovčitvi digitalnega bona.

V zvezi z digitalnimi boni izrekli štiri opozorila

Na področju digitalnih bonov je bilo od začetka njihovega unovčevanja opravljenih 63 nadzorov, pri čemer v 45 primerih ni bilo zaznanih nepravilnosti, naknadno pa je bilo ustavljenih še 5 postopkov. Izrečena so bila 4 prekrškovna opozorila, nekaj postopkov pa je še v teku, so nam še pojasnili na tržnem inšpektoratu.

"Opozorila so bila izrečena v zvezi z določbami 19. in 21. člena Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki določata ustrezno unovčitev v primeru osebe, mlajše od 15. let in združitev bonov, prodajo blaga po ceni, ki velja za redno prodajo, v enem primeru pa tudi glede ustrezne registracije dejavnosti," so nam povedali.

Za mlajše od 15 let mora bon unovčiti starš, bone pa lahko združijo le učenci, dijaki in študenti s šolajočimi brati, sestrami, polbrati in polsestrami, sicer združevanje bonov ni mogoče. 

Vrednost digitalnega bona je 150 evrov, dobili pa so ga že učenci zadnje triade, dijaki in študenti. Starejši od 55 let ga bodo prejeli, če se bodo udeležili izobraževanja na področju digitalne pismenosti, kjer pa bo število mest letos izjemno omejeno.

Digitalne bone je mogoče koristiti od 15. junija do 30. novembra 2022 izključno za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme:

prenosnega, tabličnega ali namiznega računalnika,

priklopne postaje za prenosni računalnik,

računalniškega zaslona,

tipkovnice in miške,

digitalnega papirja,

digitalnega peresa,

čitalnika pametne kartice,

spletne kamere,

slušalk z mikrofonom,

večfunkcijske naprave, optičnega čitalnika (skenerja), tiskalnika,

3D tiskalnika,

zunanje pomnilniške enote,

posebne računalniške opreme za digitalno vključenost invalidov in

kompleta za učenje programiranja (vključno s kartičnim računalnikom in programsko opremo za razvojna okolja).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • Avatar Miro Per
    Miro Per 15:55 14.avgust 2022.

    Kaj pa tisti ki so jim omogočili,če bi omogočili vsem do preprodaje ne bi prihajalo (vsem ali nobenemu)

  • pepca 14:00 14.avgust 2022.

    Bravo!

  • mirror 13:27 14.avgust 2022.

    Spet medijska manipulacija z naslovom Preprodajalci....