Slovenija
145672 ogledov

Tako mularija pere denar od digitalnih bonov

Denar, evro, štetje denarja Profimedia
Od 15. junija lahko učenci zadnje triade, dijaki in študenti unovčijo 150 evrov digitalnega bona, ki ga lahko uporabijo za nakup računalniške opreme. Večina gre, kot kažejo prvi podatki, za luksuzno opremo in opremo za igranje igric, ki je precej nekoristna v smislu večje digitalne usposobljenosti.

Spletna trgovina mimovrste.com je objavila, da so med nakupi za digitalne bone najbolj popularne brezžične slušalke Apple AirPods2 s polnilnim ovitkom, sledijo Apple AirPods Pro in brezžične slušalke Samsung Galaxy Buds Pro. Gre za slušalke, ki stanejo od 150 do 300 evrov. Za šolo od doma bi bile najbrž povsem primerne tudi kakšne žične ali povprečne brezžične slušalke, ki se jih za manj kot 50 evrov.

Ponoreli za miško za 130 evrov

Slušalkam med najbolj prodajanimi izdelki, ki jih mularija kupuje za bone, sledijo računalniški zasloni oziroma monitorji. Najbolj zaželena med njimi sta modela Samsung G3 Odyssey in Samsung Odyssey G30A, gre za 24 in 27 inčni monitor za igranje igric, oba imata hitrost osveževanja zaslona 144 hercev in staneta okrog dvesto evrov. Med najbolj priljubljenimi je še en monitor za igranje igric, AOC C27G2AE, ki stane okrog 260 evrov in ima hitrost osveževanja zaslona 165 hercev.

Priljubljena je še Samsungova tablica Galaxy Tab A7 Lite, ki stane okrog 190 evrov ter brezžična miška za igranje igric Logitech G Pro X Superlight, ki stane okrog 130 evrov. Najcenejša brezžična miška, ki bi v primeru šolanja na domu zagotovo učinkovito opravila nalogo mišk, na mimovrste.com stane 4,40 evra.

Kupijo in preprodajo

Mnogi pa želijo očitno digitalne bone pretopiti v denar. Na spletnem oglasniku bolha.com smo našli 25 oglasov za Airpods2, od tega le troje rabljene, ene le odprte in preizkušene, druge pa nove in zapakirane, praktično vsi oglasi za nove so bili objavljeni po 15. juniju.

Cena novih je od 160 do 220 evrov, še originalno zapakirane se na bolhi dobi za 99 evrov. Če bi jih kdo kupil za 160 evrov, bi moral priložiti le deset evrov, v primeru uspešne prodaje za sto 140 evrov, po koliko se tudi prodajajo na bolhi, pa bi digitalni bon pretopil v kar 130 evrov gotovine.

Tudi dražjih Airpods Pro se na bolhi kar nekaj najde še originalno zapakiranih, je bil pa tukaj potreben večji začetni vložek, zato je ponudba na bolhi precej skromnejša.

Tudi tablico Galaxy Tab A7 Lite lahko novo v še neodprti embalaži dobite na bolhi, nekdo, ki jo je menda dobil za darilo, jo prodaja za sto evrov, drugi za 145 evrov. Oba oglasa sta bila sicer objavljena po 15. juniju, odkar so na voljo digitalni boni. Originalno zapakirani monitorji se na bolhi ne preprodajajo, prav tako ne igričarska miška.

"Večina kolegov najprej preveri, če kdo kaj potrebuje in stvari, ki jih kupijo, ne dajejo na bolho, ampak jih direktno naprej prodajo. Nove računalniške opreme ne potrebujejo, denar pa vedno," nam je povedal študent strojništva. Tudi njegovi prijatelji kupujejo slušalke, tipkovnice in monitorje, veliko jih bona še ni izkoristilo. 

Niso vsi nori na luksuz

Niso pa seveda vsi mladi nori na luksuzne slušalke ali igričarske miške. "Nečak si je kupil nov monitor, sin razmišlja o bralniku," nam je povedala sodelavka. Tudi sodelavčev sin si je kupil nov monitor. 

"Bon je dobila žena, ker je vpisana na doktorat. Kupila sva tablico in jo podarila tašči in tastu," nam je povedal drugi sodelavec. Pri sodelavki bosta hčerki najbrž bona združili, da bo starejša kupila računalnik. "Starejša hčerka potrebuje nov računalnik, dogovarjata se, da ji mlajša da svoj bon, starejša pa ji da denar." 

janez.zalaznik@styria-media.si

 

 

Komentarjev 27
  • sam1 10:13 06.julij 2022.

    Aje bilo s ta prvimi pa ta drugimi bon(bončk)i kaj drugače ???

  • srecnii 00:13 05.julij 2022.

    Namest d abi dal invalidom in starejšim v stiski

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 22:05 04.julij 2022.

    Vzor jim je bivši minister Andrijanič. Doštudiral v SLO na državne stroške in zbežal znanje prodajat tujcem

Sorodne novice