Slovenija
21 ogledov

Moody's je znižal oceno za NLB, NKBM in Abanko

Moody's EPA
Moody's je znižal oceno kreditnega tveganja za NLB, NKBM in Abanko ter opozoril, da se lahko ocena vsem trem bankam v prihodnje še zniža.

Bonitetna hiša Moody's je znižala oceno kreditnega tveganja za tri največje slovenske banke – Novo Ljubljansko banko (NLB), Novo kreditno banko Maribor (NKBM) in Abanko Vipa (Abanka). Znižanje ocene je med drugim posledica občutnega poslabšanja bančnih posojilnih portfeljev, saj se je skupna raven slabih posojil s 14 odstotkov leta 2010 lani zvišala na več kot 17 odstotkov.

Moody's prav tako ocenjuje, da so kapitalski temelji omenjenih bank šibki in nezadostni za spopadanje z večjimi izgubami letos.

Moody's lahko oceno še zniža

Moody's je tudi napovedal, da se lahko ocena vsem trem bankam v prihodnje še dodatno zniža, odvisno od uresničevanja načrtov povečevanja kapitala, stabilizacije problematičnih posojil ter sposobnosti in pripravljenosti vlade, da zagotovi pravočasno in zadostno podporo, če bo potrebna.

Odzvale so se tudi banke

V NLB so v objavi prek spletne strani Ljubljanske borze navedli, da agencija znižanje njihove bonitetne ocene utemeljuje s slabšanjem kreditnega portfelja in s tem povezano potrebo po oblikovanju dodatnih rezervacij, dodatnega komentarja na to temo pa niso želeli dati.

V NKBM so prav tako v objavi prek spletne strani Ljubljanske borze zapisali, da je znižanje bonitetne ocene posledica znižanja kakovosti kreditnega portfelja in visoke ravni slabitev in rezervacij, ki so znižale kapitalsko ustreznost banke in njeno zmožnost absorbiranja izgub.

V Abanki Vipa so za STA povedali, da je bilo znižanje pričakovano in da je prav tako posledica poslabšanja kakovosti kreditnega portfelja banke in lanskega poslovanja z izgubo. "Ocenjujemo, da znižanje bonitetne ocene ne bo imelo pomembnejšega negativnega vpliva na poslovanje banke, saj je banka v zadnjih dveh letih zmanjšala zadolženost na mednarodnih trgih na zanemarljivo raven, prav tako pa je oblikovala likvidnostne rezerve za odplačilo preostalega zneska obveznice v višini 280 milijonov evrov, ki dospe v septembru," so navedli.

Prav z namenom okrepiti kapitalski položaj banke sta uprava in nadzorni svet banke skupščini delničarjev Abanke, ki je sklicana za 30. maja, predlagala povečanje kapitala banke za 50 milijonov evrov, so izpostavili v Abanki in dodali še, da se zavedajo, da obstaja možnost nadaljnjega poslabšanja bonitetne ocene, če se bodo gospodarske razmere v Sloveniji še naprej poslabševale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.