Slovenija
40 ogledov

Morilsko slo mu bodo težko dokazali

Ivan Radan Saša Despot
Izvedensko poročilo ugotavlja, da niti morfij niti kalij nista vzrok za smrti bolnikov ter da je bilo vseh sedem pacientov načeloma obravnavanih po medicinski doktrini.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se bo danes začela glavna obravnava v sojenju proti zdravniku Ivanu Radanu, ki je obtožen umora svojih šestih bolnikov iz morilske sle, ponarejanja listin, zlorabe položaja, neupravičenega snemanja in omogočanja uživanja drog. 

V decembra podani obtožnici piše, da je Radan bolnikom, ki jm ni bilo več pomoči in so se zdravniki odločili, da jih ne bodo aktivno zdravili, v zadnjih urah dajal večje količine zdravil, s pomočjo katerih je bolnikom skrajšal življenje. 

Kot navaja tožilstvo, je obtoženi vse umore vnaprej načrtoval, v nekaterih primerih je svojce bolnikov celo obveščal, naj se pridejo poslovit.  Zadnja dva domnevna umora pa naj bi izvršil celo ob navzočnosti svojcev.

Krivde ne priznava

Radan, ki je vse od maja lani v priporu, krivde ni priznal, pojasnil je le, da je s svojimi dejanji želel opozoriti na slabe razmere na oddelku.

Sodišče je po poročanju Radia Slovenije medtem prejelo končno poročilo avstrijskega izvedenca Wolfganga Krölla, ki naj bi bilo ključno dokazno gradivo v sojenju, in bo precej otežilo dokazovanje namernih umorov oz. umorov iz morilske sle, kar obtožnica očita Radanu. 

Iz njega med drugim po poročanju nacionalnega radia izhaja, da niti morfij niti kalij nista vzrok za smrti bolnikov ter da je bilo vseh sedem pacientov načeloma obravnavanih po medicinski doktrini. 

Morfij je nujen za lajšanje bolečin

"Vsi primeri bolnikov so bili zelo resni, nekateri so bili že doma najeni z zastojem srca, drugi z obsežnimi možganskimi krvavitvami. V takih primerih, ko je smrt neizbežna , ko pacienti trpijo neznosne bolečine, dihalno stisko, strah, je nujno lajšanje s postopnim jemanjem pomirjeval," po navedbah radia navaja poročilo.

Kröll poudarja, da skrajšanje življenja ni cilj, temveč se to vzame v zakup kot stranski učinek sedacije, ki pa se mu ni mogoče izogniti in ne pomeni aktivne povzročitve smrti. Pri tem je morfij nepogrešljiv, saj bi brez njega polovica pacientov trpela neznosne bolečine. 

Pri 83-letnem bilniku, ki naj bi mu Radan s kalijem skrajšal življenje, poročilo po navedbah nacionalnega radia ugotavlja, da če bi dejansko prejel takšno količino kalija in tako hitro, kot je Radan v svoji domnevni provokaciji navajal, bi bolnik umrl v eni do največ treh minutah, umrl pa je šele po desetih.

 
Komentarjev 7
  • allstarr111 12:44 07.marec 2016.

    Pri našem sodstvu se nebi čudil da gre Radan domov, in zaprejo Rudana za isto dejanje :)

  • Avatar Leon
    Leon 12:17 07.marec 2016.

    Kdo si ti,da boš odločal o življenu drugih? Mengele?

  • miho 11:25 07.marec 2016.

    Sploh ne vem, na čigavo stran bi se postavil, saj niti ne vem, kdo je agent in kdo je mafija. Sorry. Občutek je, kot da bi nad Radanom delali mobing, ker je opozoril na nezdržne razmere na oddelku, po drugi ...prikaži več strani pa je morda res problem v tem, da je komu skrajšal življenje. Žal ne morem presojati, ker ne poznam ozadja zgodbe vseh akterjev.