Slovenija
42 ogledov

Mors kupil 6000 bojnih čelad

Vojaški tabor v Bohinjski Beli Anže Petkovšek
Ministrstvo za obrambo (Mors) je s podjetjem Bene commerce konec septembra podpisalo pogodbo za dobavo 6000 bojnih čelad. Pogodba je z vključenim davkom na dodano vrednost vredna slabih 981 tisočakov.

Izbrano podjetje bo čelade, s katerimi nameravajo v Slovenski vojski zamenjati dotrajane čelade, ki se jim izteka doba uporabnosti, dobavilo v treh obrokih. Prvih dva tisoč čelad bodo vojaki dobili že letos. Kakor je predvidevala razpisana dokumentacija, se bo to moralo zgoditi do 25. oktobra. Po dva tisoč čelad bo dobavljenih še v prihodnjih dveh letih.

Čelade neobčutljive na vibracije

Na ministrstvu so v razpisno dokumentacijo zapisali, da je treba pripadnikom Slovenske vojske zagotoviti bojno čelado, ki bo omogočala izvajanje aktivnosti v najtežjih taktičnih, klimatskih, vremenskih in prostorskih razmerah.

Čelada mora zagotavljati maksimalne pogoje delovanja, olajšati izvajanje nalog in povečati možnost preživetja uporabnikov čelad pri izvajanju operacij, kjer temperaturni obseg niha med minus 32 stopinjami Celzija in 49 stopinjami nad ničlo, za podnebje pa je značilen velik odstotek relativne vlage in veliko prahu oziroma puščavskega peska. Čelada mora sicer biti uporabna v vseh vremenskih pogojih in odporna na spremembe nadmorske višine do 12.000 metrov ter popolnoma neobčutljiva na vibracije, še navajajo.

Imeli jih bodo od 10 do 15 let

Zahtevana življenjska doba opreme v uporabi je deset let, ob normalnih pogojih skladiščenja za potrebe rezerv pa 15 let. Pogodba vključuje tudi protikorupcijsko klavzulo in pogodbene kazni v primeru, da blago ni dobavljeno v pogodbenem roku.

Komentarjev 22
  • dragec 12:45 21.oktober 2013.

    ni denarja za humanitarno pomoč, mi naročamo čelade?????

  • Volfek 21:44 20.oktober 2013.

    He,tebe je potrebno ukiniti,da ne boš več take kakal

  • Volfek 21:42 20.oktober 2013.

    No,ja,ko pa vam je potrebno opremo posoditi,pa so dobri.To,da se vozite z avtobusi,pa zgrabite vaše nadrejene za jajca.