Slovenija
79 ogledov

Most prenese masovko

ključavnice, Mesarski most Boštjan Tacol
Ključavnice. Še pred enim mesecem so na občini trdili, da bi most lahko preobremenile, zdaj so si premislili.

Masovno izkazovanje ljubezni z zaklepanjem ključavnic na ograjo Mesarskega mostu ni več problem, čeprav je ljubljanski župan Zoran Janković takoj po odprtju mostu lani poleti napovedal, da jih bodo začeli odstranjevati, če jih bo preveč.

Žice bodo zategnili

Njegove besede so v začetku junija potrdili na Mestni občini Ljubljana (MOL): "Ker tovrstno obešanje tudi statično obremenjuje posamezne žice na ograji mostu, je masovnost takega obešanja s ključavnicami omejena." Zdaj pravijo drugače: "Ključavnice predstavljajo manjšo obremenitev, če pa bi zaznali poves žic, je te mogoče dodatno zategniti. Ključavnice, ki jih obešajo zaljubljenci, pomenijo, da je most postal priljubljen del mesta."

Mesarski most je sicer projektiran za težo pol tone na kvadratni meter, dodajajo na občini. Če je ena ključavnica težka približno 200 gramov, jih je lahko po naših izračunih na enem kvadratnem metru največ 2.500. Zdaj jih je po naših ocenah na vsem mostu, ki je dolg 33 metrov in širok dobrih 17 metrov, okoli 1.500.

Stojnice ne bo

Čeprav so si na MOL premislili, za koliko ključavnice obremenijo most, pa stojnice v bližini Mesarskega mostu, na katerih bi jih prodajali, ne načrtujejo. Če bi jih kdo želel prodajati na tržnici, bi moral dobiti dovoljenje Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice. Na občini so sicer v bližini mostu že predvideli stojnice za prodajo lončnic med gradnjo garažne hiše pod tržnico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.