Slovenija
7558 ogledov

Na desnici slavijo, Mojca Škrinjar jo bo po 30 letih le naročila

Mojca Škrinjar SDS Saša Despot
Nova osebna izkaznica je prejela nagrado,

"Strokovna komisija priznanih mednarodnih strokovnjakov s področja varnostnih tiskovin in identifikacijskih dokumentov je osebni izkaznici podelila prestižno nagrado najboljše nove nacionalne osebne izkaznice za območje Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda," je včeraj zvečer objavila vlada.

Janez Janša se ob tem zahvalil svojemu ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu in ekipi. "Kakšne ideje pa je dal Aleš pri tej osebni, če smo mu že hvaležni? Oblikovne, tehnične, varnostne ...etc?" se je ob tem na tviterju obregnil eden od komentatorjev.

"Hvala @vladaRS za vse izrečene čestitke ob nagradi za novo osebno izkaznico. Posebej sem vesel, da smo nanjo, kot varnostni element pod uv svetlobo na hrbtno stran uvrstili drugo kitico Prešernove Zdravljice: Bog našo nam deželo, Bog živi ves slovenski svet..," je ob tem na tviterju zapisal Hojs.

Mojca Škrinjar pa je razkrila, da doslej še ni imela osebne izkaznice, ampak le potni list, saj ni želela prispevati k LDS-ovemu ropanju državljanov z brezvezno plastiko, zdaj pa bo osebno izkaznico le naročila.

Stara osebna izkaznica je imela 14 izpostavljenih varnostnih elementov, najvišjo raven varnosti in napredne funkcije nove osebne izkaznice zagotavlja kar 34 varnostnih elementov, je ob prejemu nagrade še zapisala vlada.

Zapleti z novo osebno izkaznico

Vendar pa vse le ni teklo tako gladko. Sprva je bilo predvideno, da bodo nove osebne izkaznice državljani lahko dobili že s 1. januarjem 2022, a se je nato to premaknilo na konec marca. Nove elektronske osebne izkaznice so začeli izdajati 28. marca, a je bilo vse do oktobra nemogoče aktivirati elektronske storitve in elektronsko podpisovanje. Zataknilo se je zaradi čakanja na programsko opremo, kar je bilo posledica težav dobavitelja čipov zaradi vojne v Ukrajini. 

S tem težav ni bilo konec, saj je bilo vse do konca decembra 2022 osebno izkaznico mogoče aktivirati le z uporabo čitalnika pametnih kartic, šele konec leta pa je bila na voljo tudi mobilna aplikacija, s pomočjo katere lahko uporabniki aktivirajo svojo osebno izkaznico. 

Ključna lastnost nove osebne izkaznice so prav elementi, ki omogočajo sodobno e-poslovanje. Vsi, ki so dopolnili 12 let, so skupaj z novo osebno izkaznico prejeli tudi elektronsko identiteto, ki omogoča dostop do elektronskih storitev in elektronsko podpisovanje dokumentov. Poleg osebne izkaznice tako posamezniki prejmejo tudi geslo, s katerim si nastavijo kvalificirano potrdilo.

Ena od prednosti nove osebne izkaznice je tudi ta, da jo bo mogoče uporabljati namesto zdravstvene izkaznice. Ker se je celoten postopek z izdajo osebnih izkaznic zavlekel, je tudi tu prišlo do zamude. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije napovedujejo začetek uporabe osebne izkaznice kot zdravstvene izkaznice aprila 2023. Uporabnikom pred prvo uporabo ne bo treba storiti ničesar. Ob obisku zdravnika bodo od takrat dalje uporabljali ali osebno ali zdravstveno izkaznico.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • jezero 07:36 14.marec 2023.

    Ženska ne priznava rezultat volitev oz. volilno voljo 80% slovenskega naroda.In kaj si misliti o taki glavi? No, kaj?

  • Kmodri 18:55 13.marec 2023.

    Debilna novica!

  • Svobodnež 11:33 13.marec 2023.

    Mojca Škrinjar, takšno stališče, kot ga kažete s temi svojimi izjavami, bi pričakoval od polpismenega, nerazgledanega človeka, ki veruje le v vsemogočnost, nezmotljivost in nadnaravnost svojega velikega božanstva. In vi še kar trdite, kako "konstruktivna" je stranka SDS???