Slovenija
533 ogledov

Na dolgi rok s tem prihranimo

denar varčevanje evro euro Profimedia
S kohezijskimi sredstvi do bolj zelene Slovenije. Projekti se izvajajo na več področjih.

Kohezijska sredstva se uporabljajo tudi za spodbujanje trajnostnega in nizkoogljičnega razvoja. V Sloveniji je več projektov, ki so bili realizirani s temi sredstvi. 

Med temi so projekti postavitve solarnih panelov na javnih stavbah, kar zmanjšuje ogljični odtis in na dolgi rok pomeni prihranek denarja. V zadnjih mesecih lanskega leta so elektrodistributerji pri nas beležili veliko število vlog za soglasje za postavitev sončnih elektrarn. 

Solarna streha mala sončna elektrarna | Avtor: Profimedia Profimedia

Prodaja električnih vozil pri nas močno poskočila

EU sredstva so namenjena tudi za podporo električni mobilnosti. Večja dostopnost polnilnih postaj spodbuja uporabo električnih vozil. Najnovejši podatki kažejo, da je prodaja električnih vozil v Sloveniji v letu 2023 skočila za skoraj 100 odstotkov. Med električni avtomobili je najbolj dominanten proizvajalec Tesla. Tesla model Y in tesla model 3 sta na prvih dveh mestih, do petega mesta po številu prodanih avtomobilov sledijo še VW ID.4, škoda enyqa in VW ID.3. 

Kakovost življenja dviguje tudi obnova zelenih površin v mestih

Z EU sredstvi se obnavljajo zelene površine v mestih. Na ta način se zvišuje kakovost življenja in podpira biotsko raznovrstnost. 

Ne smemo pozabiti niti na energetsko učinkovitost v stavbah. Z izolacijo in modernizacijo se zmanjšuje poraba energije in izpusti CO2. Izračunali smo, koliko stane energijska prenova povprečne družinske hiše, za katero lahko dobimo tudi nepovratna finančna sredstva.  

Vsi ti projekti so naložba v naše prihodnje generacije in koraki k bolj zeleni Sloveniji. Zeleni in nizkoogljični prehod vodita k bolj trajnostni prihodnosti vseh.

Kohezijska politika Evropske unije ni namenjena zgolj črpanju finančnih sredstev, ampak je naložba v našo skupnost in našo prihodnost. 

sofinancira EU | Avtor: EU EU

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • bobubob 14:43 17.januar 2024.

    Sekajo drevesa, izdelujejo pelete, jih vozijo do termoelektrarn, kjer 'izdelujejo ' elektriko. In nam dopovedujejo, da s tem manjšajo delež CO2. Pa kaj jim je? Kaj je nam, volilcem, da nasedamo tem idiotizmom? Ki bomo morali ta izlet v 'zelene' ...prikaži večne' Butale IN nazaj - plačati? Aja, če se nismo pustili poučiti 'zarotnikom' glede kovida, si tudi tu ne pustimo soliti pameti - razen vladnim levodesnim trobilom seveda, ki so odgovorno na strani Bruslja in njegovih čezmorskih lastnikov.