Slovenija
95 ogledov

Na Gursu velika gneča

Gurs Saša Despot
Na prvo od delovnih sobot Geodetske uprave RS (Gurs), ko lahko pridejo lastniki nepremičnin podatke urediti brez predhodnega naročanja, vlada v geodetskih upravah velika gneča.

Lastnike prosijo, naj danes ne hodijo več urejati podatkov, saj bodo izbrane geodetske uprave odprte tudi še prihodnje sobote.

Ker se število lastnikov, ki želijo urediti evidence o svoji lastnini, ne zmanjšuje, so se na Gursu odločili za delovne sobote na nekaterih geodetskih upravah. Danes so tako od 8. do 13. ure odprte njihove pisarne v Ljubljani na Cankarjevi cesti 1, v Kranju, Kopru, Domžalah in Mariboru.

Niso pričakovali takšne gneče

Čeprav so pričakovali gnečo, pa vendarle ne tolikšne, je povedala Karmen Jereb iz službe za odnose z javnostmi Gursa. Že zdaj je čakajočih toliko, da to krepko presega njihove zmogljivosti, zato lastnike nepremičnin prosijo, naj se za obisk odločijo na katero od prihodnjih sobot.

Za obisk v soboto se ni treba predhodno naročiti, medtem ko za urejanje podatkov na geodetskih upravah med tednom še velja sistem naročanja. Katere geodetske uprave bodo odprte ob sobotah, bodo odločali sproti glede na potrebe.

Še enkrat toliko kot naročenih

Do petka se je na obisk naročilo okoli 39.000 strank, podatke pa je uredilo nekaj manj kot 20.000 lastnikov, ki so se naročili prek sistema naročanja. Geodetska uprava pomaga tudi strankam, ki pridejo na geodetsko upravo v času uradnih ur. Teh je še enkrat toliko kot naročenih strank, ugotavljajo na Gursu.

Finančni minister Uroš Čufer fazo "čiščenja podatkov", ki smo ji priča, označuje kot neobhodno in ne vidi potrebe po zamiku terminskega načrta pri uvajanju davka, je dejal v petek na seji odbora DZ za finance in monetarno politiko.

Po zakonu bo davek za letos odmerjen glede na podatke v registru nepremičnin na dan 1. april, tako da imajo lastniki še do konca meseca čas, da podatke uredijo, če želijo, da se ti upoštevajo pri odmeri davka za letos.

Če bodo uveljavljene napovedane spremembe, sicer ne bo razlike med obdavčitvijo rezidenčnih in nerezidenčnih stanovanjskih nepremičnine, za letos bodo tudi zemljišča za gradnjo stavb ovrednotena enako kot ostala stavbna zemljišča. Iz tega vidika je popustil pritisk na urejanje podatkov o stalnem prebivališču in osebni služnosti ter o zemljiščih za gradnjo stavb.

Prav tako še ta mesec bo svojo končno odločitev glede ustavnosti zakona o davku na nepremičnine predvidoma sprejelo ustavno sodišče. To je sicer do svoje končne odločitve zadržalo izdajo davčnih odločb, ostala opravila za odmero davka pa se lahko izvajajo. Davčna uprava naj bi odločbe glede na zakon izdala do konca maja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.