Slovenija
1115 ogledov

Na RTVS se obeta stavka

Novice: Ne boste verjeli, kje bi RTV imela dopisništvo
1/3
Anže Petkovšek RTV
Danes bo uradno znan izid o izrekanju članov Koordinacije novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) o opozorilni stavki.

Že v četrtek zvečer so člani dobili neuradno informacijo, da je stavka izglasovana. Podprlo jo je 96 odstotkov tistih, ki so se o njej izrekli. Stavka bo glede na napovedi 23. maja.

Za veljavnost odločanja, ki je potekalo v sredo in četrtek, je morala svoj glas oddati najmanj polovica vseh članov koordinacije, po neuradnih podatkih pa je bila tokratna udeležba 64-odstotna. Glasovalo je 274 članov sindikatov, od tega jih je bilo 264 za stavko, 10 pa proti.

Predsednica koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković je v pozivu k izrekanju o stavki, ki so ga prejeli člani sindikatov, med drugim zapisala, da bi stavkali iz solidarnosti do zaposlenih v informativnem programu Televizije Slovenija in v Multimedijskem centru (MMC) RTVS, "ki jim poslovno in programsko vodstvo preprečuje delati v skladu s poklicnimi standardi in je zato ogroženo nepristransko in objektivno informiranje javnosti, prizadeta poklicna integriteta, verodostojnost javne ustanove".

RTV Slovenija Slovenija Novinarji RTVS: Nikogaršnji hlapci nismo in ne bomo tiho

V koordinaciji menijo, da je ugled javne RTVS zaradi škodljivih programskih in kadrovskih potez vodstva ter političnega prevzema programskega in nadzornega sveta močno načet. Zato med predlaganimi stavkovnimi zahtevami navajajo odstop generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, odgovorne urednice informativnega programa TVS Jadranke Rebernik in v. d. urednika uredništva za nove medije na MMC Igorja Pirkoviča ter predsednika programskega sveta RTVS Petra Gregorčiča.

V koordinaciji pričakujejo tudi dogovor o kadrovski politiki, ki bo zagotovil dovolj zaposlenih na RTVS. Zahtevajo razporeditev zaposlenih na delovna mesta in v plačne razrede glede na delovne naloge, ki jih dejansko opravljajo ter zvišanje plač v spodnji tretjini plačne lestvice. Med predlaganimi stavkovnimi zahtevami so navedli tudi, da zahtevajo celovit socialni dialog in redno izmenjavo informacij med predstavniki delodajalca in sindikati glede vseh vprašanj, ki zadevajo zaposlene na RTVS.

RTV SLO Slovenija Zaposleni na RTVS: "To ocenjujemo kot nesprejemljive grožnje"

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 9
 • kapibara 16:14 13.maj 2022.

  Na trg dela, naj gre tota živalska tržnica, pa naj se sama trži .. !! Drhal od Sodrge

 • kapibara 16:12 13.maj 2022.

  Moral bi biti Grški scenarij ! VSE odpustit !! Pa uporabne zaposlit ! 100% jih je pri nas PREVČE zaposlenih !!

 • Avatar MS
  MS 10:37 13.maj 2022.

  70% plačnikov RTVS prispevka odločno potpiramo zahteve stavkajočih! Skupaj se uprimo orbanizaciji te ustanove! Očistimo prostor javnih medijev od Janševih podtaknjencev Andreja Graha Whatmougha, Jadranke Rebernik, Igorja Pirkoviča in Petra Gregorčiča. Janša svoje enoumje lahko sprovaja na Novi 24, Demokraciji, ...prikaži veči, Požar reportu in Planet TV ki jih izdatno financira Orban! Plačniki RTS prispevka pa Nacionalke ne damo!