Slovenija
66 ogledov

"Na Zpizu lažejo"

Upokojenci in družina Anže Petkovšek
Odziv. “Na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) lažejo in zavajajo, da se upokojenci lahko odpovemo varstvenemu dodatku,” trdi upokojenka Š. P.

Že konec aprila je namreč podala izjavo na zapisnik na koprskem Zpizu, da se želi dodatku odpovedati, pa so njen zahtevek zavrnili, češ da to ni možno. “Kako me lahko država prisili, da dobivam varstveni dodatek, potem ga bodo morali pa moji otroci vrniti ali pa jim bodo vzeli stanovanje? To je nacionalizacija, kot po vojni, ko so ljudem jemali hiše in stanovanja,” meni Š. P.

Po odločbi bo prepozno

Aprila je bilo še “preuranjeno, da bi se odpovedali, stvari še niso bile dorečene in referenti na zavodu še niso imeli navodil, kako ravnati v takšnih primerih”, pravi Aleksander Vrabec, direktor koprske enote Zpiza.

Na ministrstvu za delo pa upokojencem, ki bi se dodatku želeli odpovedati, svetujejo, naj to storijo najpozneje do 31. decembra, torej še pred začetkom uporabe novega zakona, čeprav so to v preteklosti že storili. Če se bodo pritožili šele po tem, ko jim bo center za socialno delo januarja po uradni dolžnosti izdal nove odločbe, bo prepozno, saj bo že izplačan prvi znesek dodatka in vnesena zaznamba na nepremičnino.

Komentarjev 4
  • Zgubljena duša 18:32 14.november 2011.

    Morda pokojnina ne zadošča za kritje vseh stroškov (ogrevanje, voda, komunala, elektrika, telefon, televizija...) in hrane, ki skupaj zelo hitro znesejo 300€ in več. Kaj pa vem... Lastništvo nad streho nad glavo meni še ne pomeni, da se lahko zdaj ...prikaži več nekdo z lahkoto preživlja iz meseca v mesec... Je pa zagotovo lažje. Mogoče pa ne vidim dovolj široko problematike.

  • jurij 18:13 14.november 2011.

    zgubljena duša,zakaj pa sploh morajo prejemat varstveni dodatek, če imajo v lasti stanovanje,hišo ali pa kakšno drugo nepremičnino.

  • Zgubljena duša 08:55 14.november 2011.

    [i]"Prejemniki varstvenega dodatka bodo morali zaradi nove socialne zakonodaje, ki bo začela veljati januarja, dopustiti zaznambo v zemljiški knjigi na [b]svoji[/b] nepremičnini. [/i]Berem, berem, pa mi pri vsem tem nekaj ni jasno... varstveni dodatek je namenjen tistim, ki imajo ...prikaži več prenizke pokojnine, da bi se preživljali... Če imajo kakšno nepremičnino ali drugo lastnino - zakaj je že prej ne prepišejo na svoje otroke? Kaj bo pa država v tem primeru terjala od njih, če ne bodo imeli popolnoma nobene lastnine? Ali je v zakonu v tem primeru tudi opredeljeno, da morajo dediči, ki nič ne dedujejo, vračati dodatek?Sicer pa na ZPIZU lažejo in zavajajo še z marsičem drugim. V odločbah o pokojninah npr. ko pišejo ves čas o NETU plačah, ki so pa dejansko zelo prirejeni izračuni neto plače in daleč od tega, a to je že druga zgodba.