Slovenija
90 ogledov

Nad blagajne tudi s forenziki

blagajna račun trgovina Profimedias Fotografija je simbolična.
Zaradi nepravilne rabe davčnih blagajn se je v državno blagajno do 11. aprila steklo 218.600 evrov. Več tisoč evrov globe lahko doleti tudi razvijalce programske opreme.

Na finančni upravi so od 2. januarja pa do 11. aprila letos izdali 77 plačilnih nalogov, s katerimi je bila izrečena skupna globa v znesku 171.000 evrov. Poleg tega so izdali še 18 odločb o prekršku s skupno izrečeno globo v višini 47.600 evrov in štiri opomine. V teku je še 106 postopkov za izdajo odločbe o prekršku. Skupaj je bilo tako izrečenih za 218.600 evrov glob. Evidence, koliko glob je bilo izrečenih razvijalcem programske opreme, ne vodijo posebej.  

Upoštevati je treba tudi, da so v januarju nadzore izvajali s povečano prisotnostjo na terenu in sozavezance le opozarjali na ugotovljene nepravilnosti ter jim naložili odpravo nepravilnosti. Ukrepe zoper kršitelje so stopnjevali od meseca februarja naprej, ko so kršiteljem za ugotovljene prekrške praviloma izrekali sankcije. 

Na napake opozarjajo tudi razvijalce

Finančna uprava v nadzoru ugotavlja, ali gre za napako v sporočanju podatkov o izdanih računih ali za namensko prirejanje podatkov o izdanih računih, tudi s posegi v programsko opremo. "Zavezanec mora v okviru davčnega potrjevanja računov v sistem davčnih blagajn pošiljati resnične in pravilne podatke o izdanih računih, za katere velja obveznost davčnega potrjevanja. Če zavezanec za davek pri svojem delu uporablja elektronsko poslovanje, mora zagotoviti avtentičnost izdanih dokumentov in izdajatelja ter celovitost vsebine izdanih dokumentov," opozarjajo na FURS. 

Davčni organ v okviru nadzora preveri razlog ugotovljene nepravilnosti. "Če je razlog le napaka v programu v zvezi s poročanjem v sistem davčnih blagajn, mora zavezanec poskrbeti za odpravo napake in za odpravo ugotovljenih nepravilnosti. V okviru nadzora pri zavezancu se na napako opozori tudi razvijalca/dobavitelja programske opreme, ki poskrbi za odpravo nepravilnosti, enako mora tudi pri ostalih njegovih naročnikih."

Forenzično nad blagajne

V primeru odkritih hujših nepravilnosti, lahko inšpektorji opravijo tudi forenzični pregled na blagajni izdajatelja računa. "Če se ugotovi, da je razvijalec (proizvajalec, dobavitelj, vzdrževalec računalniškega programa, elektronske naprave ali informacijskega sistema) za izdajo računov zavezancem zagotovil ali omogočil uporabo računalniškega programa, elektronske naprave ali informacijskega sistema, ki omogoča izdajo računov in kopij računov v nasprotju z ZDavPR se kaznuje tudi razvijalca," pojasnjujejo na finančni upravi. 

Razvijalci so v skladu s 14. členom Zakona o davčnem potrjevanju računov zavezani, da ne smejo zavezancem zagotoviti ali omogočiti uporabe računalniškega programa, elektronske naprave ali informacijskega sistema, ki omogoča izdajo računov in kopij računov v nasprotju s tem zakonom. Računalniški program, elektronska naprava ali informacijski sistem mora zagotoviti izpis podatkov o vseh izdanih kopijah računov, na katerem je razviden čas izdaje posamezne kopije.

Do 75.000 evrov kazni

Če se proizvajalec oz. dobavitelj oz. vzdrževalec računalniškega programa tega ne drži, je v skladu z 19. členom omenjenega zakona predviden hujši davčni prekršek, za katerega je (za pravno osebo) zagrožena globa od 4.000 do 75.000 evrov. Z globo od 800 do 10.000 eurov se za omenjene prekrške kaznuje tudi odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika oziroma odgovorna oseba posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost.

Komentarjev 9
  • allstarr111 12:40 22.april 2016.

    aja pa še to, venezulece je zjebala nizka cena nafte, ker oni vse financirajo z nafto, je pa res da imajo v USA venezuelci v Lasti kr enormno cifro Bencinskih servisev, in da podarijo (brezplačno) vsako leto cca 30.000 USA ...prikaži več gospodinjstvom kurilno olje da jih ne zebe, kar mislm da se letos ne bo zgodilo.

  • allstarr111 12:37 22.april 2016.

    Ja pa sej to je blo pr nas enako, se spomniš PAR NEPAR, bencinskih bonov, zapiranje trgovin pozimi kako uro prej, delale so vsaka druga cestna svetilka ipd. vse to smo mi ŽE imeli, in ni hudič da če bo ...prikaži večo šlo tko naprej bo repriza zlo hitr.

  • Pepe007 07:50 22.april 2016.

    Ta vlada čuti potrebo, da kar naprej ustrahuje svoje državljane. Le kako to, da je oznako "fašistična" imela pri novinarjih neka druga vlada, ki se je ustrahovanja posluževala precej manj?