Slovenija
194 ogledov

Nadzor na meji z Avstrijo ostaja

Avstrija meja EPA
Šest članic EU je podaljšalo nadzor na notranjih mejah v schengnu, med njimi Avstrija.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Andrej Špenga je dejal, da takšna odločitev spodkopava enega ključnih dosežkov EU. Opozoril je, da notifikacije šestih držav ne upoštevajo ne obveznosti iz obstoječe pravne podlage niti priporočil Evropske komisije v okviru schengenskega svežnja. 

Špenga pričakuje ustrezen odziv Evropske komisije - politično sporočilo o tem, da mora biti ta ukrep sorazmeren, uporabljen selektivno in utemeljen na verodostojnih merilih ter da je potrebna analiza tveganja. Šest notifikacij po Špengovih besedah le še potrjuje prepričanje Slovenije, da mora prenovljena pravna podlaga vsebovati res natančna pravila glede vsebine ocen tveganj in varovalke, ki bodo zagotovile večjo transparentnost ukrepa.

Skrbi jih teroristična grožnja. 

Velika večina članic se zaveda pomena prostega gibanja v schengenskem prostoru in poudarja, da mora biti ukrep začasnega nadzora res skrajni ukrep. Države, ki želijo še naprej izvajati nadzor na notranjih mejah v schengnu, so po Špengovih navedbah ostale bolj ali manj osamljene pri svojih stališčih, večina pa je podprla slovenska stališča.

Slovenija razume argumente v povezavi s teroristično grožnjo in ne nasprotuje ukrepu kot takšnemu, temveč njegovi nenamenski, nesorazmerni in neutemeljeni uporabi na slovensko-avstrijski meji, je še ponovil Špenga.

Na vprašanje, ali pričakuje, da bo Avstrija po volitvah nehala izvajati ta ukrep, je državni sekretar odgovoril, da težko reče, kako se bo Avstrija odločila, a da verjame, da "mogoče pa bo po nedelji kak korak v drugo smer". Državni sekretar je še povedal, da je danes v pogovoru z avstrijskim kolegom Wolfgangom Sobotko predstavil slovenska stališča in statistične podatke o številu nezakonitih prestopov slovensko-avstrijske meje, ki je zelo nizko. Ob tem je izpostavil pomen tega, da ostane sodelovanje s sosednjimi državami na takšni ravni, kot je. S Sobotko sta se po njegovih besedah strinjala, da na operativni ravni dobro sodelujejo.

Špenga je danes v Luksemburgu izpostavil tudi, da nadzor na notranjih mejah v schengnu, ki traja že več kot dve leti, ovira prost pretok oseb, povzroča gospodarsko škodo in tudi zelo škodi verodostojnosti EU.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1