Svet
696 ogledov

Avstrija želi podaljšati nadzor na mejah za nedoločen čas

Avstrija meja EPA
Avstrija in Nemčija se zavzemata za podaljšanje nadzora na mejah ...

Avstrija bi zaradi še vedno aktualne begunske krize podaljšala nadzor na notranjih schengenskih mejah za nedoločen čas, je za nemški časnik Welt am Sonntag dejal avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka s pojasnilom, da morajo že zaradi notranje varnosti vedeti, kdo pride v državo.

"Trenutno pa na tem področju ne vidim rešitve, zaradi česar tudi mora prihajati do izjem med posameznimi državami," je še povedal Sobotka, ki meni, da je vrnitev k povsem odprtim mejam je po njegovem mnenju mogoč le, če pride do skupnega evropskega odgovora na vprašanje varovanja meje. Podobno stališče naj bi zavzela tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je po poročanju DPA, mnenja, da je treba nadzor ohraniti, "dokler varnostne sile ne presodijo, da ni več potreben".

Pričakovati je, da bosta tako Avstrija in Nemčija vztrajali podaljšanju nadzora na schengenskih mejah tudi pri Evropski komisiji, ki je sicer napovedala, da a Nemčija, Avstrija in tri druge države ne bodo mogle podaljšati posebnega dovoljenja za začasni nadzor na notranjih mejah schengenskega območja.

Začasni nadzor na mejah so države začele uvajati septembra 2015 na vrhuncu begunske krize. Avstrija lahko na podlagi priporočila Sveta EU do 11. novembra izvaja začasen nadzor meje z Madžarsko in Slovenijo.

Začasno je nadzor mogoč na podlagi posebnega dovoljenja, ki ga je treba vsakič znova podaljševati.

Avstrija meja Nadzor na meji med Avstrijo in Slovenijo Svet Dodaten nadzor na meji: "Pol ure čakanja stane 60 evrov"
Komentarjev 5
  • Avatar vec
    vec 10:49 27.april 2018.

    A da bi pa pomagali recimo slovencem z osebjem in tehniko spodobno držat mejo, ter postavit OGRAJO, to pa ne. Zdej bodo nabutal vojsko na meje ker se bojijo da bodo slovenci počepnili, hrvati jih tako in tako SAMI pošiljajo ...prikaži več kam treba it da gredo čez, v času krize pa so nam ponudili DA JIH na svoje stroške ODPELEJEJO mimo MAribora na Šentilj direkt Jodlarjem v naročje, a se naši normalno niso strinjali.

  • majab 09:07 27.avgust 2017.

    Kdor je še vedno za migracijo, za odprto EU bi moral bit soodgovoren za ta teroristična dejanja...

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 05:58 27.avgust 2017.

    Jodlarji,se bojijo sami sebe,saj delajo paniko brez veze.Podatek,da so v 7.mesecih letos odkrili le 27 ilegalcev,je dovolj zgovoren in ne potrebuje komentarja,kanede?