Slovenija
59 ogledov

Nadzorniki Elesa razrešili Jevšenaka

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Nadzorni svet Elektra Slovenije (Eles), ki ga vodi Mojca Šircelj, je na današnji seji razrešil direktorja družbe Milana Jevšenaka. Za Elesom je sicer še eno uspešno leto - v letu 2012 so bili rekordni tako prihodki kot dobiček, pa tudi naložbe.

Milan Jevšenak, ki ga je nadzorni svet Elesa v petek razrešil z mesta direktorja in na njegovo mesto (znova) imenoval Vitoslava Türka je mnenja, da so si nadzorniki razloge za njegovo razrešitev izmislili. “Podlaga za to, da družbe nisem sposoben voditi je bilo mnenje neimenovanega odvetnika.” Ključni argument naj bi bila kršitev vestnega dela pri projektu daljnovoda Krško - Beričevo. “Moj predhonik (Türk op. p.) je začel investicijo brez kakršnekoli investicijske dokumentacije, projekt je bil neustrezno voden, zato smo zaščitili interese družbe,” pravi Jevšenak in dodaja, da je bila zaradi tega nervoza pri akterjih te investicije velika “saj je bil način dela, kot sem ga sam okarekteriziral za neprimernega, praksa ves čas obstoja Elesa”. Jevšenak, ki je dosegel rekordne rezultate poslovanja družbe, bo zato pravico iskal na sodišču.

Ustvarili 185 milijonov dobička

Eles je po prvih nerevidiranih podatkih lani ustvaril 185 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 13 odstotkov več kot leta 2011 in 18 odstotkov nad načrti, so za STA pojasnili na Elesu. Stroški sistemskih storitev so lani znašali 34,4 milijona evrov in so v okviru načrtov ter 16 odstotkov višji kot leto prej. Elesov dobiček pred obdavčitvijo za leto 2012 znaša 54,4 milijona evrov in je 61 odstotkov višji od primerljivega dobička leta 2011 ter 81 odstotkov višji od načrtovanega.

Podatki o doseženem dobičku pred obdavčenjem sicer upoštevajo vse prihodke, brez razmejitev, kot jih določa energetski zakon. Po izračunu višine razmejitev po omenjenem zakonu pa v Elesu ocenjujejo, da bo dobiček pred obdavčitvijo znašal 11,3 milijona evrov, kar je 119 odstotkov več kot leta 2011.

Lani precej povečali investicije

Ob tem v Elesu poudarjajo, da so z Agencijo za energijo v sporu glede razmejevanja v letih 2010 in 2011, vendar da gre v tem primeru za vprašanje, kolikšna višina bo pripoznana kot poslovni prihodek in kolikšna višina kot začasno odloženi prihodki. Vpliv na denarni tok bo samo višina obračunanega davka iz dohodka. Po Elesovih prvih izračunih se bo rezervacija prihodkov v letu 2012 tako gibala med 43 in 49 milijonov evrov, razlika pa bo vplivala na uradni poslovni rezultat.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.