Slovenija
35780 ogledov

Pozor, vlada je spet spremenila režim na mejah

mejni prehod Rateče Anže Petkovšek Popolna zapora mejnega prehoda Rateče.
Spremenil se je seznam varnih držav, objavili seznam držav, za katere je potrebna karantena.

Vlada je na dopisni seji sprejela več odlokov s katerimi se rahljajo ukrepi na slovenski in italijanski meji. 

Hrvaška

15. junija 2020 začnejo obratovati vsi mejni prehodi za obmejni promet na meji z Republiko Hrvaško.

"Prek mejnih prehodov za obmejni promet lahko prestopajo državno mejo državljani Slovenije in Hrvaške ter osebe, za katere velja pravica do prostega gibanja po pravu Unije," so sporočili z vlade. "Sporazum o obmejnem prometu in sodelovanju določa, da lahko pogodbenica delno ali v celoti zadrži izvajanje sporazuma."

mejni prehod Rateče Slovenija Kako smo odpirali in zapirali meje; kdo laže?

Italija

S 15. junijem omogočeno prehajanje slovensko-italijanske tudi izven kontrolnih točk, a le za državljane Slovenije in Italije.

"Italija bo s 15. junijem 2020 uvrščena na seznam epidemiološko varnih držav, s tem pa se na slovensko-italijanski meji vzpostavlja enak režim prehoda meje, kot to že velja za prehajanje slovensko-avstrijske in slovensko-madžarske meje," sporočajo z vlade. "Tako bodo lahko državljani Slovenije in Italije slovensko-italijansko mejo prehajali izven kontrolnih točk, ostalim pa bodo za prehajanje te meje na voljo štiri kontrolne točke:

- Vrtojba ‒ St. Andrea

- Fernetiči ‒ Fernetti

- Škofije ‒ Rabuiese

- Krvavi potok ‒ Pesse

Na seznamu dve novi varni državi

"Vlada se je seznanila z Oceno epidemiološke situacije v državah Evropske unije in schengenskega območja, Balkana ter italijanskih regijah in z Oceno epidemiološke situacije v državah in opredelitvijo kriterija za poslabšanje epidemiološke situacije, ki ju je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje," so sporočili z vlade in dodali, da je vlada dopolnila seznam varnih držav. 

Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja Koronavirus Slovenija Hojs ne izključuje možnosti vnovičnega zaprtja meje s Hrvaško

Vlada je odločila, da se na seznam epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav v skladu s tretjim odstavkom 9. člena Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije uvrsti dežela Furlanija - Julijska krajina, administrativna enota Italije. To velja od 13. junija 2020

S 15. junijem 2020 pa se na ta seznam uvrstita še Italija in Črna Gora.

Sveti Štefan, Črna Gora | Avtor: Profimedia Profimedia

Omejitve za države s slabo epidemiološko situacijo

S 13. junijem 2020 se zaradi poslabšanja epidemioloških razmer ne glede na državljanstvo ali bivališče odredi 14-dnevna karantena vsem osebam, ki prihajajo v Republiko Slovenijo iz spodaj naštetih držav, in osebam, ki vstopajo v Republiko Slovenijo ter imajo v teh državah stalno ali začasno prebivališče: Katar, Bahrajn, Čile, Kuvajt, Peru, Armenija, Džibuti, Oman, Brazilija, Panama, Belorusija, Andora, Singapur, Švedska, Maldivi, Sao Tome in Principe, Združeni arabski emirati, Združene države Amerike, San Marino, Saudova Arabija, Ruska federacija, Moldavija, Gibraltar, Bolivija, Portoriko, Gabon, Kajmanski otoki, Dominikanska republika, Republika Južna Afrika, Iran, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, Severna Makedonija.

koronavirus COVID-19 meja z Italijo Slovenija Meje: Te države skrbijo Slovenijo

Izjeme veljajo le za:

- osebo v gospodarskem prometu oziroma dejavnostih, ki se ob prehodu meje izkaže z dokazili o opravljanju prometa oziroma dejavnosti v Republiki Sloveniji ali tujini (potrdilo o opravljeni prijavi začetka izvajanja storitev in potrdilo A1 v skladu z zakonom, ki ureja čezmejno izvajanje storitev) in se vrača čez mejo v 24 urah po vstopu oziroma predloži negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ni starejši od treh dni. Kadar gre za osebo, ki je zaposlena pri tujem podjetju, ki izvaja storitev v Republiki Sloveniji in pri tem biva v Republiki Sloveniji, mora ta oseba ob prehodu meje predložiti tudi naslov prebivališča v Republiki Sloveniji in negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ni starejši od treh dni (2. točka 10. člena odloka);

- delavce v sektorju mednarodnega prevoza (3. točka 10. člena odloka);

- osebo, ki izvaja prevoz blaga v Slovenijo ali iz nje ter za tovorni promet v tranzitu (4. točka 10. člena odloka);

- osebo, ki potuje v tranzitu čez Slovenijo v drugo državo v 24 urah po vstopu (5. točka 10. člena odloka);

- osebo z diplomatskim potnim listom (6. točka 10. člena odloka);

- osebo, ki zagotavlja storitve, za katere ji je potrdilo izdalo pristojno ministrstvo, in bi lahko zaradi neizvajanja teh storitev zaradi odreditve karantene prišlo do večje družbene ali gospodarske škode (7. točka 10. člena odloka).

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 11:22 13.junij 2020.

    odlično vlada, le tako naprej, kopalke so že pripravljene.

  • Avatar Leon
    Leon 07:39 13.junij 2020.

    Vlada je izgubila kompas . Kje so njene meje ?

  • jakec1575 22:56 12.junij 2020.

    kaj ti to pomaga, ce ti državljani z dvojnim državljanstvom vnasajo virus. Saj drugace ne kompliciram, samo pri zariscih je treba biti pazljiv. Ne bi se sel karantene pred septembrom. Zerlo verjetno pa je virus oslabel in je manj kuzen kot je bil.