Slovenija
754 ogledov

Najprej morajo odstraniti posledice, nato bodo ocenjevali škodo

Drevo padlo na avtomobil PU Kranj
Kranjski gasilci so v sredo med 10. in 22. uro prejeli več kot 300 klicev občanov, v vseh primerih pa je šlo za dogodke, povezane z močnim vetrom, ki je pihal na območju.

Posledice včerajšnjega divjanja narave so vidne na širšem območju Kranja, k sreči pa gre samo za materialno škodo. Ob tem se je Zakrajšek zahvalil vsem, ki so razumeli, da se pristojni v sredo niso mogli takoj na vse odzvati. Poudaril je, da v primeru tovrstnih pojavov največ lahko storijo občani sami s samozaščitnim ravnanjem. 

Zaradi vetra in podiranja drevja se je na cestah zgodilo več nesreč. Gre za nesreče na Lipici in Zgornjem Brniku, kjer je med vožnjo na vozilo padlo drevo. Na Primskovem se je zaradi sunka vetra prevrnilo manjše tovorno vozilo. V istem dogodku je škoda nastala tudi na osebnem avtomobilu, ki je takrat vozil nasproti. Sunek vetra je obrnil še prikolico vozila na Brniku, zaradi česar je drug voznik zapeljal z vozišča. V nekaj primerih so vozniki poškodovali vozila, ker so bodisi prevozili drevje ali veje ali pa so trčili vanj. 

Več je bilo primerov, ko je zaradi podrtega drevja nastala škoda na parkiranih vozilih. Poškodovanih je več kot 30 vozil, največ na Golniku, Brniku in na parkirišču trgovskega centra v Kranju.

Tomaž Vilfan, v. d. direktorja Gasilsko reševalne službe Kranj, je dejal, da je za gasilci nekaj zelo zahtevnih intervencij, med katerimi je izpostavil evakuacijo srednje šole, dijaškega doma in večjega trgovskega centra. Z dejavnostmi so včeraj zvečer prekinili, danes pa že nadaljujejo z delom na več kot 60 lokacijah. Na terenu je 235 gasilcev, ki odstranjujejo posledice na gimnaziji in dijaškem domu ter odstranjujejo drevesa in ostali material, ki povzroča težave na cestah. 

Policija opozarja, da so določena mesta zaprta, prav tako pa obstaja tudi možnost novih zapor tako dostopov do objektov kot cest. Policisti prosijo vse, da upoštevajo zapore.

Kranj Slovenija Strašljiv video: Orkanski veter odpihnil streho Tuša, ljudje komaj do zavetja

Vilfan se je ob tej priložnosti zahvalil vsem prostovoljnim gasilskim društvom, gasilskim zvezam in Gasilski brigadi Ljubljana za vso materialno pomoč in pomoč v moštvu. 

Župan Matjaž Rakovec o višini škode še ne more govoriti, saj je treba najprej odstraniti vse posledice, preveriti, kaj je zavarovano in začeti s poplačilom škode. 

Zahvalil se je vsem gasilcem, ki so priskočili na pomoč. Pomoč so ponudili tudi premier vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec, predsednik državnega zbora Dejan Židan in generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But. "Akcija je bila odlično vodena s strani naših gasilcev, zahvala gre tudi policiji. Zdaj pa nas čakajo sanacija, ocena in preventivni ukrepi za naprej." 

Prioreiteta je sanacija najbolj kritičnih objektov, predvsem javnih ustanov. Skupno se bo danes predvidoma pregledalo in začasno saniralo okoli 60 objektov. "Delalo se bo, dokler ne bodo vsi prijavljeni dogodki zaključeni, ni pa nujno, da bo vse to že danes," poudarjajo na policiji.

Prebivalci naj se sanacij lotevajo izredno previdno in naj si zagotovijo pomoč strokovnjakov. V primeru nevarnosti ali ogrožanja, padanja strešnikov, odprtih streh in podobno naj pokličejo na interventno številko 112, da se dogodek preveri in po potrebi izvede dodatne aktivnosti za varovanje ljudi in premoženja.

Odkrilo 15 odstotkov strehe

Stanje na srednji šoli si je danes ogledal tudi šolski minister Jernej Pikalo"V Kranju sem si ogledal škodo na Gimnaziji Franceta Prešerna, ki je nastala zaradi orkanskega vetra. Sanacija strehe bo opravljena čez vikend.  Pouk bo ponovno stekel jutri. Varnost dijakinj in dijakov je na prvem mestu," je zapisal minister Jernej Pikalo. Zahvalil se je gasilcem in civilni zaščiti za izjemno opravljeno delo. 

"Škoda je res velika, ampak kar je najpomembneje, kar je sreča v nesreči, je, da se nikomur od dijakov ni nič zgodilo," je izpostavil Pikalo. Pojasnil je, da njihove službe skupaj z zavarovalnico popisujejo škodo, navezali pa so tudi že stik s tistimi, ki bodo opravili popravljalna dela. Ta naj bi bila dokončana preko konca tedna.

Ravnateljica šole Mirjam Bizjak je prepričana, da bodo s poukom lahko pričeli že v petek, saj danes začenjajo najnujnejša popravila. Škoda je po njeni oceni res velika, saj je veter odkril približno 100 kvadratnih metrov oziroma okoli 15 odstotkov strehe. Pregledati pa je treba tudi preostalo ostrešje in strop ene izmed učilnic, s katerega je padla obloga.

Bizjakova je zadovoljna, da je tudi ministrstvo takoj pristopilo k pomoči pri sanaciji. Ta je s pomočjo gasilcev stekla že danes, učitelji pa pomagajo pri odpravi nesnage v okolici šole, kamor je veter nanesel veliko izolacijskega in drugega materiala. Ravnateljica se je učiteljem zahvalila tudi za njihovo "izjemno trezno in korektno ravnanje" v sredo, ko so pomagali, da so dijaki ostali skupaj in so jih lahko varno spravili iz šole.

"Ob vsem skupaj smo vsi lahko res zelo veseli, da nam je malo pomagala tudi sreča in da, čeprav je bilo zelo nevarno, noben od dijakov ni utrpel nikakršnih posledic. Zelo hitro so bili vsi na varnem," je izpostavila ravnateljica. Sredino evakuacijo dijakov je pohvalil tudi minister in se zahvalil vsem, ki so pri njej sodelovali.

Kranjski župan Matjaž Rakovec je spomnil, da so gasilci in policisti prevoz dijakov iz šole, s katere so leteli deli strehe, organizirali z avtobusom. Dijake so zaščitili tako, da je avtobus pripeljal zelo blizu vrat in so morali prestopiti le okoli pol metra. Nato so jih odpeljali na varno. 

V sredo je Uprava RS za zaščito in reševanje na območju Slovenije zabeležila 345 dogodkov, največ na območju Gorenjske. Veter je podrial drevje, drogove telefonije ter elektrodistribucije in odkrival ostrešja objektov. Oviran je bil promet, poškodovanih je bilo tudi nekaj osebnih vozil. 

V Kranju je, kot rečeno, razkrilo streho tamkajšnje gimnazije. Veter je odtrgal pločevino s strehe tamkajšnjega trgovskega centra Planet Tuš. Kovinske plošče so letele tudi 100 in več metrov stran. Kako silovit je bil veter, je razvidno tudi z zgornjega posnetka. 

Drevo padlo na avtomobil Slovenija Veter prevrnil pano, ki je hudo poškodoval 22-letnico

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.