Slovenija
8446 ogledov

Nič več zastonj: Toliko bo treba plačati za hitri test

Cepljenje in testiranje (COVID-19) Saša Despot
Minister določil najvišjo možno ceno hitrih testov.

Večina evropskih držav je že v četrtem valu okužb s covidom-19, nekatere pa tik pred njim. Kot je na novinarski konferenci vlade pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, je vlada včeraj na dopisni seji sprejela uredbo, ki bo pomembno vplivala na življenje v naslednjih mesecih.

"Virus je hitrejši od nas, prilagaja se novim okoliščinam in se hitro širi. Delta različica novega koronavirusa je tu, zato moramo prilagajati ukrepe," je dejal. A letos imamo na voljo cepivo, ki je po ministrovih besedah edina zaščita proti bolezni. "Kot minister in zdravnik se zavzemam zato, da bi vsi, ki so cepljeni jeseni in pozimi, lahko uporabljali javni prevoz, da bi cepljeni v šolah lahko v živo obiskovali pouk," je povedal Poklukar in dodal, da bodo cepljenim na voljo restavracije, hoteli, gledališča, nakupovalna središča ... Virus je po njegovih besedah "veliko bolj smrtonosen kot cepivo, ki ima izredno redke stranske učinke pri redkih posameznikih".

Najvišja možna cena: 12 evrov

Kot smo že poročali, se tako s 23. avgustom torej ukinja brezplačno hitro testiranje za večino državljanov. Katere so izjeme, si lahko preberete na tej povezavi. Minister je poleg tega določil tudi najvišjo možno ceno za hitro antigensko testiranje - 12 evrov. "Slovenija je kupila dovolj cepiva, da se lahko vsakdo cepi," je utemeljil svojo odločitev. 

Skupno za testiranje odšteli 120 milijonov evrov

Dejal je, da je epidemija močno prizadela tudi finančno situacijo slovenskega zdravstvenega sistema. Doslej smo za hitre teste namenili preko 50 milijonov evrov, za PCR teste skoraj 70 milijonov evrov. Za testiranja smo torej skupno namenili 120 milijonov evrov. Beležimo tudi preko 15 tisoč hospitalizacij zaradi covida-19, ki so nas stale okoli 200 milijonov evrov. 7700 pacientov je bilo zdravljenih z zapleti, 2600 je bilo zdravljenih v enotah za intenzivno terapijo, 1200 je bilo obravnavanih na ventilatorjih, je povedal Poklukar. "Nihče ni imel možnosti, da bi bil cepljen," je poudaril.

Minister je pojasnil, da bodo lahko tudi organizatorji prireditev z aplikacijo anonimno spremljali izpolnjevanje pogoja PCT.

Kot je dejal, testiranje ne zdravi, temveč nam zgolj omogoča, da prepoznamo kužne v populaciji, ki še vedno lahko zbolijo tudi težje. Skrbi ga podatek, da po svetu beležijo večji odstotek mladih bolnih, razmišljanje, da virus ogroža le starejše, pa je po njegovem mnenju napačen. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 30
  • Albatroz 19:53 20.julij 2021.

    Testiranje 12€ izpis potrdila 3€ je 15€ storitve se bodo v določenem času podražile na 17€ zaokrožile na 25€ in tako naprej, čez šest mesecev bo na pohodu povsem nova različica virusa katera bo življensko ogrožala tudi cepljene zato bodo ...prikaži več vsi plačevali testiranje.

  • rd2dmk2 18:50 20.julij 2021.

    čakejte 12 €, a ni bilo še pred kratkim 25€ ? kaj je zdej to ? ni težko metat take ogromne cifre , če imate take cene za c-19, kot bi deleli preseditve možganov. najprej se kupi predraga oprema, potem ...prikaži večem se plačuje 10 x preveč, zdej bi pa jokal kolk je koštalo.

  • softundsicher 18:19 20.julij 2021.

    "Kot je dejal, testiranje ne zdravi..." Res je - ampak tudi cepljenje ne zdravi. Zdravi se bolane. Cepi pa zdrave, preventivno.