Slovenija
17 ogledov

Namesto nepremičnin zdaj deli DDV

Evro Profimedias
DL ne podpira predloga finančnega ministra Uroša Čuferja za dvig stopenj davka na dodano vrednost (DDV). Jeza pa se kopiči v gospodarstvu.

V stranki DL so koaliciji in vladi predlagali, naj takoj začnejo z iskanjem ukrepov na strani javne porabe in da se z novim letom uvedejo davčne blagajne.

Tako je Virant danes že pojasnil, da bi bilo za dvig DDV treba spremeniti koalicijsko pogodbo. Opozoril je tudi, da je takšen ukrep za njihovo stranko zelo velik problem, ki ga kot liberalci ne morejo "kar tako" sprejeti. Po njegovem mnenju je treba izkoristiti drug manevrski prostor, preden se "useka po gospodarstvu in potrošnikih". Rezerve vidi denimo v javni porabi in pri davčnih blagajnah.

Za Erjavca najbolj pravično

Prvak Desusa Karl Erjavec poudarja, je dvig DDV v trenutnih razmerah "najbolj pravičen", tudi sicer pa je za Desus pomembno, da ni posegov v pokojnine in regrese za upokojence.

Erjavec je pojasnil, da bo z dvigom DDV vsakdo nekaj prispeval v proračun. Če bi šli samo v posege v pokojnine, pa bi bil prizadet samo en del populacije, je opozoril.

Kot je dejal vodja poslancev SD Matjaž Han, sicer še ni govoril s svojo poslansko skupino, a predloge v stanki načeloma podpirajo. Potrebujejo pa še izračune, ki jih je Čufer obljubil do četrtka, in tudi dogovor, ali bo šlo za začasen ali trajen ukrep.

Rezerve vidijo v zdravstvu in šolstvu

Minister za finance Uroš Čufer je sicer na nedeljskem sestanku predlagal še nekaj novih rešitev. Kot je pojasnil Erjavec, bo treba rezerve poiskati tudi znotraj proračuna. 

Gospodarstvo na nogah

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) višji DDV zaradi padlega zakona ostro zavračajo. Kot pravijo, je Slovenija zaradi zakona o davku na nepremičnine izgubila skoraj leto dni časa, energije in stroškov, kar je bistveno večja škoda, kot je nastala zaradi "katastrofalno vodenega in pozneje razveljavljenega" razpisa za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma v višini 30 milijonov evrov. 

"Kljub temu pa očitno znova nihče za ta polom ne namerava odgovarjati. Nasprotno. Minister Čufer nam želi naprtiti znova višji davek na dodano vrednost (DDV), čeprav je povsem jasno, da je že lanski dvig DDV povzročil novo breme trgovskim družbam in njihovim dobaviteljem," pravijo v GZS, kjer se bojijo pred novimi izgubami delovnih mest. In še: "Kakšno krizo še potrebujemo, da se bomo spametovali". 

Pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) dvigu DDV nasprotujejo, saj menijo, da višanje kakršnikoli davkov negativno vpliva na gospodarstvo. Vladi zato svetujejo, naj najde rezerve na odhodkovni strani in pri učinkovitejšem pobiranju davkov. 

V Trgovinski zbornici Slovenije pa meniijo, da bo dvig DDV imel negativne posledice za celotno gospodarstvo, tudi izvozno usmerjena podjetja, in da gre za napačen ukrep, saj "sta slovensko gospodarstvo in naša celotna družba v izjemno težki gospodarski situaciji, v kateri se potrošnja in kupna moč zmanjšujeta že daljše časovno obdobje." 

Kot so izpostavili, je bila kupna moč v letu 2012 v Sloveniji glede na povprečje EU le še na 84-odstotni ravni, medtem ko je bila še v letu 2008 na 91-odstotni ravni.

Zaradi napovedanega dviga so zaskrbljeni tudi v kmetijsko-živilski industriji. V zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS menijo, da ob tem ukrepu od napovedane minimalne stopnje rasti BDP ne bo ostalo kaj dosti. Dvig DDV bo veliko dodatno breme za kmetijsko-živilsko industrijo, hkrati pa pričakujejo pritiske, da sami tega stroška ne bi prenesli v cene končnih izdelkov. 

Po novem 24- in 10-odstotni davek

Kot je znano, so na nedeljskem večernem sestanku stranke koalicije s finančnim ministrom sklenile povišati DDV, s čimer bi nadoknadili izpad dohodkov v proračunu zaradi odločitve ustavnega sodišča o neustavnosti davka na nepremičnine. Natančna stopnja dviga še ni uradna, a naj bi znašala dva odstotka za višjo in pol odstotka za nižjo stopnjo.

Komentarjev 35
  • zdrej 09:29 01.april 2014.

    Mislil si mogoče 30% javne uprave??!! Namreč policistov je premalo, gasilci imajo male plače. No dobro, učiteljev je mogoče malo preveč. V zdravstvu primanjkuje zdravnikov, po drug strani pa jih je toliko na zavodu. To so vse javna uprava. Ljudje-službe, ...prikaži več ki so plačane od gospodarstva. Predlagam da pod vzdrževane člane napišemo reklamacijo pri dohodninski napovedi. Namreč vzdržujemo vsaj 2 osebi, če ne vzdžujemo nobenega družinskega člana.

  • dragec 06:25 01.april 2014.

    Jebal te fuknjeni jugović brez vazelina

  • mph 22:11 31.marec 2014.

    Podpisal, čeprav ne vem, koliko je koristi od teh peticij, če ni v ozadju žiga upravne enote. Grem rade volje tudi tja, če bo kdo organiziral.