Slovenija
101674 ogledov

Napovedujejo spremenjena potrdila z novimi oznakami, starih pa ne vrzite stran

QR koda Profimedia
Za določene primere se bodo uvedle nove oznake na potrdilih PCT.

Z razvojem epidemije se je povečalo število različnih kombinacij statusov, ki jih lahko imajo posamezniki in ki vplivajo na to, kakšno potrdilo imajo. V praksi imamo tako posameznike, ki so bili dvakrat cepljeni in so nato zboleli za covidom-19, posameznike, ki so bili enkrat cepljeni in nato zboleli, posameznike, ki so zboleli in nato bili cepljeni z enim ali dvema odmerkoma cepiva itn. 

Posledično bo treba uvesti nove oznake. Na ministrstvu za zdravje napovedujejo uvedbo oznake 2/1. Oznaka se bo uvedla za primer preboleli + cepljeni z enim odmerkom v 180 dneh od pozitivnega PCR (oz. 240 dneh pred 14. 9. 2021) + cepljen s poživitvenim odmerkom (drugim odmerkom) ter za primer cepljen (Janssen) + poživitveni odmerek (Pfizer ali Moderna). 

S cepivom Janssen je bilo pri nas cepljenih 136.404 oseb, je razvidno iz podatkov na strani cepimose.si.

"Trenutno za tako izdajo še ni sprejete ustreznega predpisa na nivoju EU. Po sprejetju predpisa bo NIJZ izvedel še tehnične popravke," pravijo na ministrstvu. "Osebe, ki bodo po novem upravičene do izdaje 2/1 za cepljenja, opravljena v preteklosti, bodo lahko do novega potrdila prišle brezplačno prek zVEM portala ali zVEM aplikacije ali proti plačilu stroškov izdaje v vsaki lekarni. Ko bo torej izdaja možna, si bodo prenesla novo potrdilo."

QR koda Slovenija Omejena veljavnost digitalnega potrdila, za podaljšanje bo treba narediti tole ...

Omejitev veljavnosti na nivoju EU naj bi uvedli s 1. februarjem. "Trenutno vsem tem osebam velja potrdilo 2/2 vsaj 270 dni, torej glede možnosti uporabe potrdila ni razlik. Zagotovo obstaja kar nekaj verifier aplikacij, ki še niso prilagojene 2/1 potrdilu, zato je morda 2/2 še bolj zanesljivo potrdilo," še dodajajo. Staro potrdilo si zato velja shraniti za primer, da bi ob prehodu na nova pravila prišlo do morebitnih težav. 

Maske na prostem Zdravje Uradno: prebolevnost ne šteje nič več

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 8
  • kapibara1 17:35 04.januar 2022.

    Bode kmalu teh kombinacij potrdil več, kot pa verstev na Svetu

  • PaPajapopi 07:49 03.januar 2022.

    https://www.logicno.com/zivotni-stil/francuski-tenisac-bijesan-vec-250-ti-put-sam-pozitivan-na-covid.html

  • Avatar Zala
    Zala 20:46 02.januar 2022.

    Se bomo hodili testirat in mir.