Zdravje
147762 ogledov

Uradno: prebolevnost ne šteje nič več

Maske na prostem Saša Despot
V primeru visoko tveganega stika z okuženo osebo bodo morali v karanteno vsi, ki niso prejeli poživitvenega (praviloma tretjega) odmerka, so potrdili na NIJZ. Prebolevnost ne šteje nič.

V karanteno bodo tako morali vsi, ki so bolezen preboleli in se nato enkrat ali dvakrat cepili ter tudi polno cepljeni, ki so nato zboleli in se zato niso še tretjič cepili. Okužba je bila s PCR testom doslej pri nas potrjena pri skoraj 452 tisoč ljudeh.

Odlok se sklicuje na navodila in priporočila NIJZ, zato smo dopuščali možnost, da bi prebolevnost štela kot en odmerek cepiva, a očitno ne bo tako. 

V karanteno bodo brez izjeme morali vsi nepolnoletni, saj zanje poživitveni odmerek sploh ni priporočen in ga ne morejo dobiti.

Preboleli ga ne potrebujejo, razen za karanteno

Poživitveni odmerek je odmerek, ki ga oseba prejme po zaključeni osnovni shemi cepljenja za poživitev in podaljšanje zaščite po osnovnem cepljenju. "Osebe, ki so dokazano prebolele covid-19 in so bile polno cepljene, poživitvenega odmerka ne potrebujejo (če polno cepljen prebolevnik, kljub temu želi prejeti poživitven odmerek, se ga lahko cepi)," v navodilih in priporočilih za cepljenje, ki so jih objavili 14. decembra, piše NIJZ. Za izjemo od karantene torej prebolevniki zdaj potrebujejo nekaj, česar v resnici ne potrebujejo.

"Strokovno stališče je, da za zaščito oseb, ki so v zadnjih 9 mesecih dokazano prebolele COVID-19 (izvid o pozitivnem PCR testu), zadostuje en odmerek cepiva proti COVID-19," še piše v navodilih NIJZ. 

Oseba, ki je bila v visoko tveganem stiku s povzročiteljem COVID-19, se ne napoti oziroma se ji ne odredi ukrep karantene na domu, če je prejela poživitveni odmerek cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer ali cepiva Spikevax (COVID-19 Vaccine) proizvajalca Moderna, v skladu z navodili in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Odlok o spremembah Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19

Vodja centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel je v torkovi izjavi dejal, da bodo morali tisti, ki so covid-19 preboleli, v karanteno, saj ni podatkov o tem, koliko so podvrženi ponovni okužbi z omikronom, ni pa bilo jasno, kaj bo s prebolevniki, ki so se nato cepili ali s polno cepljenimi, ki so zboleli. Doslej je veljalo, da je prebolevnost približno enaka zaščita kot en odmerek cepiva.

Prav tako bodo morali po novem v karanteno vsi, ki so šele zdaj prejeli drugi odmerek. Najkrajši čas med drugim in tretjim odmerkom je namreč tri mesece, priporočen pa šest mesecev. Kdor je osnovno cepljenje opravil z vektorskim cepivom, lahko poživitveni odmerek dobi po dveh mesecih.

Ni vsak stik visoko tvegan

Visoko tvegan tesen stik z okuženo osebo je:

- stik z osebami, ki bivajo v skupnem gospodinjstvu z bolnikom s covid-19,

- zadrževanje na razdalji manj kot 2 metra več kot 15 min,

- drug fizični stik ali stik z izločki bolnika (rokovanje, objemanje, uporaba skupnih predmetov),

- bivanje v zaprtem prostoru več kot 15 min (skupno gospodinjstvo, pisarna, čakalnica v zdravstveni ustanovi, skupna malica, druženje pri isti mizi...),

- potovanje v istem prevoznem sredstvu na razdalji manj kot 2 metra.

Nova pravila veljajo le za karanteno po visoko tveganem stiku z okuženo osebo, pravila PCT za vstop v trgovine ali gostilne ostajajo enaka. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 45
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 09:23 26.december 2021.

    Zdravniki ki se gredo znanstvenike so nevarni za človeštvo !

  • QSprm 15:46 24.december 2021.

    S srednjeveskimi metodami boja s kugo so se lotili zadeve ze pred dvemi leti in duh srednjeveske topoglavosti je usel iz steklenice. Psihoticni rezimski placanci v vlogi svete inkvizicije branijo bolestne dogme talibanisticnega rezima korona teroristov. Pravna drzava, demokracija in ...prikaži več clovekove pravice so samo se spomin. Dobrodosli na ladji norcev korona terorizma in enoumja.

  • Julie_Sibley 12:53 24.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦