Slovenija
12626 ogledov

Slovenske šole: Ne le vrstniki, otroke maltretirajo tudi strokovni delavci

Pretep
1/3
Boštjan Tacol
Kaj so ugotovili inšpektorji?

Šolski inšpektorat v letošnjem letu do konca januarja ni ugotovil nobene kršitve s področja nasilja, lani skupno 29. 

Deset se jih je nanašalo na medvrstniško nasilje, devet pa na izvajanje psihičnega in fizičnega nasilja s strani strokovnih delavcev. 

94 nadzorov s področja nasilja

Inšpektorat za šolstvo je prijave glede nasilja ločeno začel zbirati v letu 2014. "V letu 2017 pa je bilo na področju šolstva uvedenih 752 izrednih nadzorov, 40 rednih in 14 ponovnih nadzorov," pojasnjujejo pri inšpektoratu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič. Od tega se jih je na področje nasilja nanašalo 94.

Učiteljica Slovenija "Učiteljica se obnaša kot pijana najstnica" Darja Barborič Vesel Zdravje Ničelna toleranca do nasilja? Da, a le za žrtve!

Nasilje v šoli | Avtor: Profimedia Profimedia

Ugotovil je sedem primerov fizičnega medvrstniškega nasilja ter tri primere medvrstniškega psihičnega nasilja. Nasilje strokovnih delavcev je bilo ugotovljeno v devetih primerih, v petih je inšpektorat ugotovil fizično, v štirih pa psihično nasilje. Deset primerov nasilja, ki jih je v letu 2017 ugotovil šolski inšpektorat, je uvrščenih v kategorijo drugo. 

Podatki so informativne narave, saj vsi inšpekcijski postopki še niso zaključeni, zaradi česar še ni izdelano poročilo za leto 2017. 

Število pritožb raste, zadnji dve leti je upadlo

Število prijav, pritožb in pobud, ki sicer ne zadevajo le področja nasilja, ampak različne kršitve s področja šolske zakonodaje, sicer glede na podatke zadnjega objavljenega letnega poročila inšpektorata v zadnjih desetih letih narašča. 

Anton Klančnik Zlorabe Slovenija "Žal se vse to dogaja tudi v Sloveniji" Šola v naravi Intervju Slovenija "Zgodilo se je že, da so petošolke v šolo prihajale v tangicah"

V letu 2014, ko je inšpektorat za področje šolstva prejel 701 pobud, je bilo prijav več kot kdaj koli prej. Pobud je bilo za skoraj 18 odstotkov več kot v letu 2013 ter kar za 32 odstotkov več kot leta 2012. 

Nasilje v šoli | Avtor: Profimedia Profimedia

V naslednjih dveh letih se je število pobud sicer nekoliko zmanjšalo. Leta 2015 jih je bilo 693, leta 2016 pa 632. 

"Kljub zaznavanju upadanja števila pobud velja poudariti, da se nadaljuje trend vsebinsko bolj obširnih pobud, ki so najverjetneje posledica vedno večje negotovosti in nezadovoljstva prebivalcev na različnih družbenih področjih v slovenskem prostoru," ugotavljajo v poročilu. "Slednje se v veliki meri odraža tako pri delu zaposlenih na področju šolstva kot pri občutljivosti za zaznavo njihovih napak s strani udeležencev oz. njihovih zakonitih zastopnikov na vseh ravneh izobraževanja."

Risanje kože Pojasnilo stroke Zdravje Je takšno "fazaniranje" škodljivo?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Jožef Koprivnikar 18:18 23.februar 2018.

    Strokovni sodelavci pri vzgoji otrok so otroci staršev višjega razreda, ki mislijo da lahko njihovi otroci ustrahujejo in počnejo kar se jim zdi ker imajo zaščito pri starših, to so dejstva ki jim ne gre oporekati.

  • tudbognasvečnereši 13:46 23.februar 2018.

    Pred leti je na OŠ Medvode, učenec tretjega razreda fizično obračunaval tako s sošolci, otroci v naselju, kot z ravnateljem. Na naše vprašanje ravnatelju zakaj ne ukrepa, je dejal da nima pristojnosti. Ko pa je ta otrok napadel otroka-sina nekega ...prikaži veča Srba, je oče takoj ukrepal na policiji in jim povedal svoje, če ne boste naredili red se pazite mene. Problematičen otrok je bil nemudoma prestavljen v šolo za problematične otroke.Samo toliko o nas slovenčkih, bojimo se samega sebe.

  • Avatar vec
    vec 13:06 23.februar 2018.

    Na bivši Litostroj (frizerke in šlosarji) je v prvem letniku en učenec na IĆ, ki tko mal za šalo nakazuje karate in boks udarce ipd. parim je s tem početjem celo zlomil NOS in kakšna modrica ostane, kao FORA ni ...prikaži več zanalašč, evo pa mu nč uben ne teži :) Je to morda nek DEL programa ???