Slovenija
20879 ogledov

"Učiteljica se obnaša kot pijana najstnica"

Učiteljica * Fotografija je simbolična
Zaradi zlorab predlagajo umik anonimnih prijav.

"Učiteljica je maščevalna in zahrbtna, učiteljica se obnaša kot pijana najstnica." To sta le dve trditvi, kakršnih mrgoli med anonimnimi prijavami, ki jih obravnavajo šolski inšpektorji."Gre za subjektivne ocene, po pravu razžalitve, po kazenskem zakoniku, če se pokaže, da so neresnične, za kazniva dejanja zoper čast in dobro ime," poudarja pravnica in mediatorka Nina Ana Jäger. "Ker gre za anonimne prijave, ostaja položaj učitelja nezavarovan. Posledice so grozovite, učitelji in vzgojitelji odhajajo na dolgotrajne bolniške in delajo v strahu, za katerega vemo, da ne vzbuja ustvarjalnosti in sproščenosti, ki je tako nujno potrebna v procesu učenja in vzgajanja otrok."

Zaradi takšnih in podobnih prijav je Združenje učiteljev Slovenije, ki ga vodi Metka Zorec, v peticiji za ukinitev obravnave anonimne prijave v šolstvu od sredine oktobra do danes zbralo skoraj 7000 podpisov. Podprti z njimi se bodo obrnili na pristojna ministrstva, državni zbor in državni svet ter zahtevali spremembo zakona o šolski inšpekciji, tako da inšpektorjem ne bo treba obravnavati vsake anonimne prijave.

Danes se vse preveč govori o okrnjeosti pravic otrok in staršev. Absolutno pravilno je, da so otroci priviligirani in maksimalno zaščiteni, po drugi strani pa ne smemo pozabiti na učitelje, ki jim prav tako pripada ustavna pravica do dostojanstva.

Nina Ana Jäger, pravnica in mediatorka

Učitelj v razredu anonimno Slovenija Učitelji proti anonimnim prijavam: ukinitev ali selektivna obravnava

"Po mnenju pravnikov z ministrstva za šolstvo je zakonodaja že sedaj tako napisana, da lahko inšpektorji postopek ob anonimni prijavi začnejo ali ne, a inšpektorji trdijo, da so se dolžni odzvati na vsako prijavo," pravi Gregor Pečan z Združenja ravnateljev Slovenije. Kot poudarja, za anonimnost ni nobene potrebe, saj zakonodaja od inšpektorjev zahteva varovanje osebnih podatkov prijavitelja. "Po drugi strani pa, če je prijava zlonamerna in blati strokovno delo posamezne osebe, le ta nima pravice do sodnega varstva."

Prepričan sem, da ni potrebe po anonimnosti na tem področju, ob predpostavki, da inšpekcija dosledno zavaruje vir prijave, kar iz raznih obvestil, a ne na šolskem področju, ni vedno temu tako. Če bi bila prijava utemeljena, bi bil možen poseg samo na podlagi res utemeljenega suma. Iz analize anonimnih prijav ugotavljamo, da velika večina prijav ni niti artikuliranih.

Marko Novak, izr. prof. prava

Navaja primere, ko so bili učitelji v anonimnih prijavah obtoženi spolnih zlorab, a si, ko se je izkazalo, da temu ni tako, niso mogli oprati dobrega imena in dobiti zadoščenja na sodišču. 

Postopki se vlečejo tudi več mesecev

"Inšpekcijski postopki tako zelo vzburkajo delo na šoli in imajo hude posledice, od dolgotrajnih bolniških odsotnosti do neskončnega zbiranja dokumentov, podatkov, potrdil in izvedeniških mnenj," poudarja Pečan. "Hitro se lahko zgodi, da takšen nadzor traja tudi več tednov ali mesecev, z zahtevami po novih in novih dokumentih in dokazilih."

Metka Zorec NESMISELNOST DEVETLETKE Slovenija Metka Zorec: Učencev, kot smo jih imeli včasih, ni več

Učiteljem pritrjujejo tudi ugledni pravniki, kot sta Albin Igličar in Marko Novak. "Anonimne prijave so problematične povsod, ne le v šolstvu, izhajajoč iz postavke, da pravo nastopa kot minimum morale," poudarja Igličar. "Družba lahko dobro funkcionira, kadar imajo pravne norme utemeljitev v moralni normi. Ko večina ljudi to sprejema, lahko govorimo o normativni integraciji in zdravi družbi. V primeru anonimnih prijav se srečujemo s protislovjem, s tem, da to načelo ni izpolnjeno."

Učilnica | Avtor: Profimedia Profimedia

Moralno zavržno dejanje

Poudarja, da je anonimno prijavljanje moralno gledano zavržno ravnanje. "V družbi zrelih, pokončnih in resnih državljanov bo posameznik na nepravilnosti opozarjal tako, da se identficira," opozarja Igličar ter dodaja, da tudi zakon o splošnem upravnem postopku, ki ga moramo vsaj subsidiarno vsi uporabljati, anonimnih vlog ne pozna. 

Učiteljica Učitelji nezadovoljni Slovenija "Kako naj s tem stopimo pred starše" Učenci v šoli Kmalu Slovenija Za NPZ v tretjem razredu se je prijavilo 110 šol

Marko Novak pa opozarja, da se moramo, ko preučujemo pravne institute, kot je anonimna prijava, vprašati tudi, kakšen je namen tega instituta. "Ali z njim prispevamo k večjemu nadzoru, bolj odgovornim učiteljem in šoli," se sprašuje in opozarja, da je potrebno tehtati tudi, kakšni so stroški v primerjavi s koristmi, ki jih takšna prijava ima. "V tem primeru so pravice prijavitelja nesorazmerno zaščitene v primerjavi z učiteljevimi."

Izmišljene, škodljive, prirejene in neutemeljene

V učiteljskem združenju poudarjajo, da jih ne moti nadzor, ki služi preverjanju kakovosti in izboljšavam v šolstvu, ampak nasprotujejo zlorabi anonimne prijave kot orodju za poklicno in zasebno škodovanje. 

Šola v naravi Intervju Slovenija "Zgodilo se je že, da so petošolke v šolo prihajale v tangicah"

Ugotavljajo, da so anonimne prijave v veliki meri izmišljene, škodljive, prirejene in neutemeljene, anonimni prijavitelji pa zanje ne prevzamejo odgovornosti. Prav tako v primeru škodljivih in neutemeljenih prijav s svojim dejanjem krive prijave ne občutijo posledic ter obenem tratijo njihov pedagoški in zasebni čas ter državni denar. 

Pobudo podpirajo tudi v Združenju ravnateljev in ravnateljic osnovnega in glasbenega šolstva, pri Skupnosti vrtcev Slovenije, Združenju ravnateljic in ravnateljev vrtcev Slovenije ter v Zvezi srednjih šol in dijaških domov Slovenije. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • stary1 16:41 11.januar 2018.

    vsakega kurčevega učitla lahko zamenjaš z računalnikom,,ampak kaj bo potem sral onaj kručanov pofukl ,,no kak se že piše ta sindikalist ,, cmukelj ali nekaj tacega

  • stary1 16:38 11.januar 2018.

    med učitli je izredno veliko pedrov in lejzbilk,, Ja kateri pameten pa gre za učitla,,, za boga sveca,, u mojih cajtima so šli za učitle najbolj butasti,, tisti ta pridni pa so šli za pravnike, pa ekonomiste , pa inženirje ...prikaži večje pa organizatorje pa geodete pa zdravnike,,,ampak res samo tisti najbolj butasti so šli za učitle

  • stary1 19:08 10.januar 2018.

    mislim da bi tote stare smrdljive komunajzerske tovarišice bilo treba jebat , ampak ko ne najdemo jebača, ki bi smrdljive komunajzerke našponal,,komunajzerski smrad je huda stvar