Slovenija
237 ogledov

Nasvet e-uprave: namestite stare brskalnike

Slovenija 260.11.2013 racunalnik, internet, google, splet, spletno nakupovanje, Saša Despot
Če želite elektronsko poslovati z državo, morate namestiti stare brskalnike ali pa kakšnega bolj eksotičnega.

Elektronsko podpisovanje v storitvah e-uprave ne deluje v novih različicah brskalnikov Firefox niti Chrome, ki ju uporabljata dve tretjini uporabnikov spleta. 

Da podpisovanje ne deluje, nas je opozoril bralec, ki je želel prek spleta oddati vlogo za otroški dodatek. 

Čeprav računalniški strokovnjaki opozarjajo, da je zaradi varnostnih lukenj pametno imeti nastavljeno samodejno posodabljanje programov, na e-upravi svetujejo, da namestite star brskalnik in izključite posodobitve. Za Firefox priporočajo uporabo različico 32.0.3, čeprav je na voljo že verzija 41, za Chrome, kjer so na voljo že verzije 45, pa je mogoče elektronsko podpisovati v starejših različicah do 42, v različicah 42 do 44 pa je potrebno v naprednih nastavitvah omogočiti NPAPI. 

e-uprava opozorilo | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
Kaj se bo zgodilo, je bilo jasno že aprila, če ne prej

Kot smo poročali že julija in nato tudi avgusta, sta brskalnika nehala podpirati NPAPI, na katerem temelji program, s katerim podpišete dokument. Od aprila je bilo mogoče to rešiti z naprednimi nastavitvami, septembra pa je bil NPAPI popolnoma onemogočen. 

Na ministrstvu za javno upravo (MJU), ki bdi nad e-upravo, so avgusta zagotavljali, da bo podpisna komponenta septembra prilagojena na novo tehnologijo brez NPAPI in bo v Chromu delovala tudi naprej, a so se očitno ušteli. 

Nova verzija je izdelana, a se še integrira, objavili naj bi jo danes ali jutri

"Prva verzija nove podpisne komponente za operacijski sistem Windows je že na voljo in je že poslana raznim izvajalcem za integracijo le-te v posamezno aplikacijo. Z objavo omenjene podpisne komponente na spletnih straneh Ministrstva za javno upravo bomo počakali na naslednje verzije, ki bodo namenjene odpravljanju napak in bodo predvidoma objavljene še v tem mesecu. Sedanja verzija bo tako podpirala le Windows platformo z brskalniki IE, FF, Chrome, Opera in Safari, verzija s podporo za MacOS bo predvidoma izdana 25. oktobra, verzija s podporo za Linux OS pa predvidoma konec meseca novembra,“ pravijo na MJU. 

"E-uprava bo tako morala implementirati novo podpisno komponento še pred izidom verzije s podporo za MacOS in bo tako morala podpirati obe komponenti, novo za Windows platformo, staro za MacOS in Linux platformo. V tem primeru bo integracija obeh komponent  v samo aplikacijo bolj zahtevna (Javascript koda), je pa vzorec kode za podporo obeh komponent že vključen v paketu nove podpisne komponente,“ še dodajajo. 

E-davki delujejo

E-davki po trditvah sodelavca delujejo tudi v Chromu. "Samo nekaj sem posodobil,“ je povedal.

Preberite še: 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • tslamar 09:11 30.september 2015.

    Čedalje bližje sem nakupu snajperja. Le tule ne vem, koga točno bi bilo treba ustreliti.

  • Žvižgač 20:20 29.september 2015.

    Če bi vedeli v kakšni informacijski pradobi funkcionira FURS z najnovejšimi programi, bi bili veseli, da vam vsaj povedo, da lahko s starimi brskalniki še kaj po e poti urejate z dražvo. Eni prašiči pa se na ta račun redijo ...prikaži več kot Zidar na avtocestah... Jebiga to je že spet ista tema...ne bom več sral po državi, ker to je moja domovina.

  • blueone 19:22 29.september 2015.

    DOVOLJ VAS MAM, KAJ VAM NI JASN...zafrkavam se z oddajo na edavke...to ni dobro, tisto ni dobro....izgubim miljon ur pa živcev, da lahko oddam en ebeni REK obrazec...kdo vam nadgrajuje in servisira vašo programsko opremo in za koliko denarja...iz katerega ...prikaži več že...aja iz našega davkoplačevalskega....če pa ne oddam obrazca mi pa nabijete kazen...DOVOLJ VAS MAM...NESPOSOBNEŽI ENI sesalci državnega denarja...